PDA

Просмотр полной версии : Прививка и окулировка плодовых

Страницы : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9

Zambezi
13.09.2015, 20:38
После необычно засушливого,жаркого лета растения так же не нормально отреагировали на спасительный дождик и прохладу:
Зацвела калина,виноград,постреляли молодыми приростами жимолость,проросли окулировки (кизил,прививал в конце июля))
http://s50.radikal.ru/i130/1509/03/73cc44437263t.jpg (http://radikal.ru/fp/16129830667a4115a47a68ba171bdf82)
http://s020.radikal.ru/i702/1509/75/aab899338e3bt.jpg (http://radikal.ru/fp/c2f0c31aa2bc4a6baf35f0ac4c4db110)

Therion
13.09.2015, 21:26
проросли окулировки (кизил,прививал в конце июля))

Это плохо, уже не перезимуют...

did_Panas
14.09.2015, 09:17
Это плохо, уже не перезимуют...

Треба викопати і сховати на зиму у підвал

Валерий Дмитриевич
18.09.2015, 09:00
[QUOTE=Therion;818941]Валерий Дмитриевич, первое предложение и ввело уважаемых форумчан в заблуждение, почему они и начали задавать вопросы. Окулировка в "Т-образный разрез за кору" делается во время летнего сокодвижения, когда кора хорошо отходит. Окулировка "в приклад" не требует хорошего отделения коры. Мой совет новичкам - старайтесь всё делать во-время, независимо каким вы методом пользуетесь. Сокодвижение - самое то время, когда приживаемость максимальна, остальное - теория вероятностей, повезёт-неповезёт. Любители гектарами не прививают, поэтому время найти можно.

---------- Post added at 16:33 ---------- Previous post was at 16:28 ----------

Шановний Сергій окуліровка вприклад за кору успішно приміняється в садівництві професіоналами і садівниками любителями дуже давно і те що у Вас вона не получилась на кісточкових не дає Вам права видавати поради садівникам початківцям щоб іі не приміняли.Цілком зрозуміло що найбільш успішні окуліровки в період літнього сокоруху але багато причин особливо для кісточкових що іі треба проводити раніше.Я продивився архів форуму і Ви там задавали певні запитання по деяким щепленням а тут Ви даєте своі рекомендаціі для початківців.Окуліровка вприклад по технологіі набагато легша чим в Т заріз /в т.ч. бистріша по часу виконання/ і тому приживлення іі на 10-20% вища чим Т ок.
З повагою Смірнов В.Д.

Therion
18.09.2015, 10:27
Шановний Сергій окуліровка вприклад за кору успішно приміняється в садівництві професіоналами і садівниками любителями дуже давно і те що у Вас вона не получилась на кісточкових не дає Вам права видавати поради садівникам початківцям щоб іі не приміняли.Цілком зрозуміло що найбільш успішні окуліровки в період літнього сокоруху але багато причин особливо для кісточкових що іі треба проводити раніше.Я продивився архів форуму і Ви там задавали певні запитання по деяким щепленням а тут Ви даєте своі рекомендаціі для початківців.Окуліровка вприклад по технологіі набагато легша чим в Т заріз /в т.ч. бистріша по часу виконання/ і тому приживлення іі на 10-20% вища чим Т ок.
З повагою Смірнов В.Д.
Шановний Валерій Дмитрович, я пишаюся тим , що мої пости Вас зацікавили. Але смію Вам заперечити:
1. Нема такого методу як "окуліровка вприклад за кору". Є два методи: вічкування в приклад та вічкування в Т-образний розріз за кору.
2. З щого ви взяли що в мене не вдається вічкування кісточкових? Я лише наголошував, що вічкування вишні та черешні треба робити в Т-образний розріз, або по методу Проказіна Л.І. згідно рекомендацій авторитетних селекціонерів.
3. Форум на то і форум, щоб тут обмінюватися думками та досвідом. Тому чи маю право давати поради чи ні - не Вам вирішувати. І погано ви читали мої повідомлення, де я писав, що вічкування в приклад самий простий і швидкий метод.

jeck1975
18.09.2015, 17:50
Зимний сорт яблони "Озарк Голд"
Было - http://static2.keep4u.ru/2015/05/04/4d51b2ac553682ea3183be9db07baf71.th.jpg (http://keep4u.ru/image/5SdS) ааааааСтало - http://static2.keep4u.ru/2015/09/18/IMG_1433.th.jpg (http://keep4u.ru/image/En2F)

Zambezi
19.09.2015, 22:50
Треба викопати і сховати на зиму у підвал
Всё таки рискну ,оставив как есть.
Осень ещё длинная,думаю успеют приросты вызреть к холодам.
Да и на всех привиты по 2-3 почки,что то останется в живых.

Sveta
20.09.2015, 16:39
У Федотова хорошее видео по окулировке в приклад, по-моему есть в ютюбе. Там он яблони окулирует, но можно таким способом и всё остальное (кроме вишни, черешни).
А чому не можна вишню та черешню ?:friends:
Тому що кілька сезонів пробував окулювати в приклад - нічого не прижилося. А потім прочитав, що селекціонер з "великої букви" Лілія Іванівна Тараненко повідомляла, що вишня і черешня дуже не любе коли пошкоджується деревина під корою при окулюванні. Тому почав окулювати в Т-образний розріз і все вдалося.
В цьому році і я завічкувала вприклад ряд кісточкових (пізно прочитала тему, вчусь на власному досвіді:wink:), навесні прозвітуюсь, як прижилось та перезимувало.

Максима
27.10.2015, 09:13
Я окулировала в июле 2 черешни в Т образный разрез, привила очень много, хотела сорта поменять, но результат 1-2 почки под большим вопросом, остальные отвалились. Или жара наша, или время не то выбрала.

Therion
28.10.2015, 09:12
Я окулировала в июле 2 черешни в Т образный разрез, привила очень много, хотела сорта поменять, но результат 1-2 почки под большим вопросом, остальные отвалились. Или жара наша, или время не то выбрала.

Перед прививкой, дня за три-четыре "до", обильно поливали?

Максима
29.10.2015, 20:44
Перед прививкой ливень был, кора отставала отлично, поэтому и рискнула, хоть и по срокам позже надо было. :cry:

Оксана М
30.10.2015, 12:02
Ув. специалисты, подскажите пожалуйста, есть трёх летняя яблоня которая выросла в 30 см. от спиляной ранней яблони, я её оставила, думала что-то ырастет, сосед сказал что нифига не будет, нужно прививать! Ещё есть очень старое дерево груши, как мне здесь подсказали сорт Бере Боск, на ней несколько веток этого года, так вот, можно ли эту грушу привить на мою яблоню, когда лучше это сделать и каким способом?

did_Panas
30.10.2015, 12:59
можно ли эту грушу привить на мою яблоню,

Я правда не спеціаліст, але відповіді спеціаліста Ви можете не дочекатись.
Можна, але не бажано. Якщо зразу і приживеться, то потім може бути відторгнення.
Краще яблуню на яблуню, грушу на грушу(як варіант на айву, але знову ж таки не всі сорти груші сумісні з айвою)

Нина_И
30.10.2015, 13:08
буде не смачне

Оксана М
30.10.2015, 13:37
did_Panas, спасибо, а вообще этот "черенок" годится чтобы на него тогда яблоню привить? будет толк?

did_Panas
30.10.2015, 16:08
did_Panas, спасибо, а вообще этот "черенок" годится чтобы на него тогда яблоню привить? будет толк?
Заочно важко щось сказати, хоч би фото показали.
"Черенком" в даному випадку Ви називаєте "трёх летнюю яблоню которая выросла в 30 см"? Якщо так, то можна прививати. "Черенок" цей правильно називається - вовчок (волчек (рос.))
Є один нюанс, якщо цей вовчок почав рости вище місця прищеплення, то це культурний вовчок, тобто він буде давати плоди, такі як на зрізаному раніше дереві. Така операція в садівництві називається "зрізати дерево на зворотній ріст". І відповідно, якщо нижче місця прищеплення, то тоді потрібно прищіплювати.

Therion
30.10.2015, 16:30
Ув. специалисты, подскажите пожалуйста, есть трёх летняя яблоня которая выросла в 30 см. от спиляной ранней яблони, я её оставила, думала что-то ырастет, сосед сказал что нифига не будет, нужно прививать! Ещё есть очень старое дерево груши, как мне здесь подсказали сорт Бере Боск, на ней несколько веток этого года, так вот, можно ли эту грушу привить на мою яблоню, когда лучше это сделать и каким способом?

Прививать грушу на яблоню и наоборот - ещё та лоторея. Максимум - "три раза по рублю". Не советую. 30 см конечно маловато. Я так понимаю, то что выше приказало долго жить. Такой маленький прирост может быть причиной из-за чего дерево погибло. Попробуйте привить, но шансов получить что то достойное мало.

Нина
30.10.2015, 16:45
Да нет, народ. От корня спиленной яблони в 30 см выросла поросль, ветка , которой три года. Почему бы ее не привить? Почему с этого ничего не будет? Оксана, прививайте черенком яблони и все будет нормально. А для прививки груши найдите на полях, где пасут скот, дички груши, выкопайте и посадите у себя. На след год прививайте.

Оксана М
30.10.2015, 16:53
Да нет, народ. От корня спиленной яблони в 30 см выросла поросль, ветка , которой три года. Почему бы ее не привить? Почему с этого ничего не будет? Оксана, прививайте черенком яблони и все будет нормально. А для прививки груши найдите на полях, где пасут скот, дички груши, выкопайте и посадите у себя. На след год прививайте.

Нина, да! вы меня правильно поняли))) спасибо! а каким способом лучшего всего это сделать? у меня даже есть яблоня напримете:Rose:

Инесса
30.10.2015, 17:50
можно ли эту грушу привить на мою яблоню,

Я случайно привила черенок яблони на грушу(перепутала ),решила оставить. На второй год(т.е. в это лето) я получила одно яблочко. Посмотрим ,что будет дальше. Говорят,такие прививки долго не живут.

did_Panas
30.10.2015, 17:58
Нина, да! вы меня правильно поняли))) спасибо! а каким способом лучшего всего это сделать? у меня даже есть яблоня напримете:Rose:

А мені розочку:oops:, хіба ж я не про те саме Вам написав в повідомленні 516?
Самий простий спосіб, правда не самий ефективний - прищепити у розщіп(задайте в ютубі, там повно відео), робиться весною.
Якщо не вийде можете повторити літом зробивши окуліровку.

Нина
30.10.2015, 18:33
Это зависит от толщины ствола. Я люблю копулировку. А улучшенной даже неопытный садовод сможет привить. Но если ствол толстый ( хотя это вряд ли), то тогда в расщеп.

Максима
30.10.2015, 22:53
Ну не знаю, у меня весной только сделанные врасщеп прижились прививки, и то не все, а окулировки на яблонях и груше в августе прижились все, а сливовые увидим весной.

Оксана М
31.10.2015, 15:35
did_Panas, вибачаюсь:oops:, я дуже вам вдячна, ось :Rose:

Нина
31.10.2015, 18:42
Ну не знаю, у меня весной только сделанные врасщеп прижились прививки, и то не все, а окулировки на яблонях и груше в августе прижились все, а сливовые увидим весной.
Это значит, что вы плохо стягивали пленку при обЪязке. Я тяну так, что могу иногда порвать. Потому что у меня срезы на черенке и подвое получаются далеко не с первого раза, и плоскости этих срезов далеко не ровные. Потому и приходится поплотнее связывать, что бы получилось более плотное прилегание срезов.

Therion
31.10.2015, 18:52

Яблоня кагбэ прикорневой поросли не даёт, поэтому и неправильно понял. Конечно прививать. Метод выбирать исходя из параметров трёхлетнего деревца (толщина ствола). Самое простое - весной методом "за кору".

Нина
31.10.2015, 20:25
Мои прививки за кору отваливаются через пару лет. Копулировкой надежней.

Therion
31.10.2015, 20:48
Мои прививки за кору отваливаются через пару лет. Копулировкой надежней.

Нина, естественно, каждый хвалит тот метод, который ему лучше всего удается. И я не исключение, хотя "за кору" пользуюсь уже редко, только в том случае, если подвой в разы превышает привой. Не согласен с Вами что отваливается через два года. Не буду отрицать, пару случаев было в результате действия большого ветра. Но на фоне большого количества прививок это мизерный процент. В той местности, где я занимаюсь садом, "местное казачество" из покон веков практикует только этот метод. То есть в каждом дворе "сам себе садовод". И деды ихние и прадеды прививали только так, и довольно успешно. Есть деревья (не побоюсь этого слова) старше нас, ибо люди столько не живут.

Руслан_
10.11.2015, 19:38
на який підвій можна прививати черенки колоновидних дерев щоб зберігалась їх форма (колоновидність)?

Илонка
10.11.2015, 21:48
Подскадите, нужно ли на зиму утеплять места летней прививки глазком?

Sveta
11.11.2015, 00:52
на який підвій можна прививати черенки колоновидних дерев щоб зберігалась їх форма (колоновидність)?
На ті самі підщепи, що і для звичайних сортів яблуні:smile:...сіянці, 54-118, ММ106, М9 і т.д..
Подскадите, нужно ли на зиму утеплять места летней прививки глазком?
Ми ніяк не утеплюємо, зимує все нормально.

Therion
11.11.2015, 09:12
Света, как обстоят дела с окулировкой черешни, которую делали щитком в приклад? Как приживаемость? Много выпадов?

Sveta
11.11.2015, 09:29
Зараз трішки не до ревізій, копаємо саджанці та й не дуже що можна побачити через плівку:pardon:. Подивлюсь навесні, коли бруньки почнуть (або не почнуть:crazy:) пробиватись.

Therion
11.11.2015, 13:56
Зараз трішки не до ревізій, копаємо саджанці та й не дуже що можна побачити через плівку:pardon:. Подивлюсь навесні, коли бруньки почнуть (або не почнуть:crazy:) пробиватись.

У Вас роботи багато, це зрозуміло. А я як дитина, ну не можу стриматись, щоб не подивиться хоча б з десяток щеплень...:oops:

A.Ptaha
16.11.2015, 20:30
Шановні,а підскажіть будьласка
Коли краще черенки нарізать для весіннього щеплення?
Цікавить-яблуня,груша,алича,шовковиця,абрикос.
Дякую!:friends:

Therion
17.11.2015, 10:47
Шановні,а підскажіть будьласка
Коли краще черенки нарізать для весіннього щеплення?
Цікавить-яблуня,груша,алича,шовковиця,абрикос.
Дякую!:friends:

До больших морозов. Они пока вроде не предвидятся. Я нарезаю обычно в декабре-январе. Кстати, приживаемость лучше чем у тех, которые заказываю в начале марта, у известных коллекционеров.

did_Panas
17.11.2015, 11:05
Я нарезаю обычно в декабре-январе. Кстати, приживаемость лучше чем у тех, которые заказываю в начале марта, у известных коллекционеров.

Ви цим хочете сказати, що відомі колекціонери ріжуть живці по факту замовлення, тобто в даному випадку в березні?

До речі, а як Ви свої живці зберігаєте?

Therion
17.11.2015, 14:18
Ви цим хочете сказати, що відомі колекціонери ріжуть живці по факту замовлення, тобто в даному випадку в березні?

До речі, а як Ви свої живці зберігаєте?

Есть такие подозрения, не все коллекционеры конечно, но свежие срезы наводят на эту мысль. Да и чистые черенки указывают на то что они не с хранения. Свои черенки я сохраняю в старом погребе у родителей в селе. Он не большой, но с хорошими показателями температуры и влажности. Пластиковое ведро, наполовину заполненное влажным песком, черенки вставляю в песок сантиметров на 7-10. Вот так и стоят они до весны.

did_Panas
17.11.2015, 14:52
Есть такие подозрения, не все коллекционеры конечно, но свежие срезы наводят на эту мысль. Да и чистые черенки указывают на то что они не с хранения. Свои черенки я сохраняю в старом погребе у родителей в селе. Он не большой, но с хорошими показателями температуры и влажности. Пластиковое ведро, наполовину заполненное влажным песком, черенки вставляю в песок сантиметров на 7-10. Вот так и стоят они до весны.

Зазвичай, в погребі зимою тепло, у мене наприклад десь +5 С. Рекомендують зберігати живці при 0 градусів(плюс-мінус).
Тому дуже цікавий Ваш досвід. Підкажіть, будь ласка, у Вас в погребі 0 С чи тепліше?

Therion
17.11.2015, 16:40
Зазвичай, в погребі зимою тепло, у мене наприклад десь +5 С. Рекомендують зберігати живці при 0 градусів(плюс-мінус).
Тому дуже цікавий Ваш досвід. Підкажіть, будь ласка, у Вас в погребі 0 С чи тепліше?

Звичайно тепліше. Цеж не погріб в льоднику чи скелі:smile:. На Полтавщині гори відсутні. Я думаю що за рахунок вологості живці нормально зберігаються. Я примітив що в цьому погребі у батьків картопля не пророста. В холодильнику теж рекомендують зберігати, алеж в основній камері приблизно +3. Близько нуля - це ідеально, але деж на чотири місяці знайти такі умови:pardon:

Gusenitsa
17.11.2015, 19:05
Старi люди рiзали живцi перед самими морозами та зберiгали iх у снiгових наметах у затiнку, де снiг довше тримається. :pardon:

барвинка
17.11.2015, 19:54
Люди, подскажите, мне пожалуйста, есть хороший сорт абрикоса, название сорта, к сожалению не известно, дерево старое, и в какой год пол дерева внезапно засохло, очень хотела бы сохранить сорт, но ничего не понимаю в прививках. Сеянцев абрикос нету, но есть старые абрикосы самосейки, можно ли на их ветки весной привить или старые деревья не подойдут и нужно только сеянец иметь? Из темы поняла, что черенки перед морозами заготовить? Спасибо.

садолюб
17.11.2015, 20:12
Старi люди рiзали живцi перед самими морозами та зберiгали iх у снiгових наметах у затiнку, де снiг довше тримається. :pardon:

Да и зимы тогда были нормальные(я помню дом заметало под крышу),а сейчас на новый год дождь,в марте земля голая-остаётся только холодильник:cry:

A.Ptaha
17.11.2015, 20:35
Свои черенки я сохраняю в старом погребе у родителей в селе. Он не большой, но с хорошими показателями температуры и влажности. Пластиковое ведро, наполовину заполненное влажным песком, черенки вставляю в песок сантиметров на 7-10. Вот так и стоят они до весны.
Теж помітив що в сільському погребі, черенки встромлені в картоплю приживаються краще.Сучасні холодильникі висушують здорово...або запаковувати так,щоб волога не витягувало,то тоді пліснява з"являється...:pardon:

did_Panas
18.11.2015, 09:06
Люди, подскажите, мне пожалуйста, есть хороший сорт абрикоса, название сорта, к сожалению не известно, дерево старое, и в какой год пол дерева внезапно засохло, очень хотела бы сохранить сорт, но ничего не понимаю в прививках. Сеянцев абрикос нету, но есть старые абрикосы самосейки, можно ли на их ветки весной привить или старые деревья не подойдут и нужно только сеянец иметь? Из темы поняла, что черенки перед морозами заготовить? Спасибо.
Можу розказати з власного досвіду. Абрикос ні разу не прищеплював(хоча планую наступної весни, тому теж цікаво почути поради знавців цієї справи), але того року робив літню окуліровку, отже:
- абрикос-дичка, дереву мабуть більше 10 років - прижились і пішли в ріст тільки дві бруньки з 5-ти(точно не пам'ятаю може було і більше). Інші не прижились, в основному запливли смолою(камедью(рос.))
- абрикос-дичка, дереву мабуть не більше 5 років - прижились і пішли в ріст дві бруньки з двох, тобто 100 % результат.
Цього року теж робив літню окуліровку абрикосів(як на старих деревах, так і молодих) - про кінцевий результат говорити ще рано, але попередньо - спостерігається та ж тенденція - приживаємість на молодих деревах(у моєму випадку дерева до 5-6 років) краща.

Roman Poltava
18.11.2015, 10:15
щеплював абрикос на аличу навесні за кору, по 2 черенка .Прижилось 3.Приріст великий, навіть обрізав.Як далі буде развиватись прививка покаже час.Слива на абрикосі росте дуже гарно.

Roman Poltava
18.11.2015, 12:20
А на абрикосі прийнялось 4 з 8, але один зламало вітром .Один приріст більше метра , інші значно менші. Метод за кору в молоді пагони (товщиною з олівець) які утворились на місці зрізаної гілки.

Therion
18.11.2015, 16:52
Слива на абрикосі росте дуже гарно.

Росте гарно, але не всі сорти сумісні, як і в персика. Це формула з багатьма змінними. Залежить як від підщепи так і від щепи.

---------- Post added at 16:52 ---------- Previous post was at 16:45 ----------

А на абрикосі прийнялось 4 з 8, але один зламало вітром .Один приріст більше метра , інші значно менші. Метод за кору в молоді пагони (товщиною з олівець) які утворились на місці зрізаної гілки.

Роман, якщо товщина з олівець, то раціональніше примінити копуліровку або окуліровку в приклад, я так вважаю. Що також я помітив , приживлення дуже залежить від якості живців. Наприклад, одержую живці шістьох-сімох сортів. Роблю щеплення в один день, однаковими методами. Одні сорти приживаються майже 100 відсотків, другі - ні одного приживлення, хоча візуально живці в нормальному стані.

Roman Poltava
18.11.2015, 19:24
Я з Вами повністю згоден.
будучи ще учнем старших класів я починав з покращеної копуліровки , однак інколи перепадало пальцям. Також використовував метод врозщеп.Потім вичитав в журналі що це варварський метод (зі слів автора) і рана довго зажива.Зараз використовую метод за кору, він мені дуже подобається. хоч і більше мороки ніж із окуліровкою. Великий плюс даного методу що незадумуюсь про камбійні слої. Вставив черенок за кору ,сильно стянув ізолентою і замазав торці варом.Як по мені найкращий метод для початківців. Не потрібно бідбирати черенок по товщині. Але потрібно виконувати коли гарно відділяється кора.
На черенки персиковидноі сливи обовязково одягаю пакети бо інакше мурахи виїдають почки.
Кожен обирає той спосіб який йому подобається і який забезпечує гарні результати.Якщо прививати десятками обо тисячами то звісно окуліровка.

did_Panas
19.11.2015, 08:40
Зараз використовую метод за кору, він мені дуже подобається. хоч і більше мороки ніж із окуліровкою. Великий плюс даного методу що незадумуюсь про камбійні слої. Вставив черенок за кору ,сильно стянув ізолентою і замазав торці варом.Як по мені найкращий метод для початківців. Не потрібно бідбирати черенок по товщині. Але потрібно виконувати коли гарно відділяється кора.
На черенки персиковидноі сливи обовязково одягаю пакети бо інакше мурахи виїдають почки.
Кожен обирає той спосіб який йому подобається і який забезпечує гарні результати.Якщо прививати десятками обо тисячами то звісно окуліровка.

Теж пробував метод за кору (на яблуні і груші) - 100% результат. Єдине, що не подобається, гілка(зазвичай на багато товстіша) на яку вставляється живець, потім на зрізі ну ду-уже погано заростає.

ОлегБаер
19.11.2015, 13:38
просто кілька живців на один пеньок

Therion
19.11.2015, 15:43

Щей цвяхами кору прибити, як що дуже товста.

did_Panas
19.11.2015, 16:10
Щей цвяхами кору прибити, як що дуже товста.

І що краще буде заростати?

---------- Post added at 16:10 ---------- Previous post was at 16:08 ----------

А потім як всі живці приживуться, як їх формувати? Лишати один, решту вирізати?

язичник
19.11.2015, 16:22
І що краще буде заростати?

Якщо прибити обмотку з плівки, то вона вже гарантовано не сповзе і не ослабне

Тёма
19.11.2015, 19:07
Люди, подскажите, мне пожалуйста, есть хороший сорт абрикоса, название сорта, к сожалению не известно, дерево старое, и в какой год пол дерева внезапно засохло, очень хотела бы сохранить сорт, но ничего не понимаю в прививках. Сеянцев абрикос нету, но есть старые абрикосы самосейки, можно ли на их ветки весной привить или старые деревья не подойдут и нужно только сеянец иметь? Из темы поняла, что черенки перед морозами заготовить? Спасибо. Прививать можно как на старые деревья так и на молодые. Лучше на молодые деревья, или молодые приросты на старых деревьях, которых если нет то их можно вызвать сильной обрезкой старой ветки или всего дерева, но нужно ждать пока он нарастет. Лучше всего приживается прививка сделанная методом улучшенной копулировки, но она годится только для молодых приростов.
По черенкам - сколько прививаю черенками срезанными весной - отлично приживаются, но правда что мороз может попортить ветку откуда срезали черенок - поэтому иногда, редко, бывают проколы, надо смотреть насколько здорово черенок выглядит, как по мне, более вероятнее ослабить черенки срезанные осенью, при долгом хранении. Пробовал прививать черенками только срезанными с дерева, сразу, с дерева на дерево - приживаются, особенно при поздней прививке. Но лучше конечно, если будете резать весной (а лучше всего очень ранней весной), дать им полежать на сохранении минимум несколько недель, в холоде (+2С где-то, и влага), чтобы затормозить их развитие в отношении подвоя.

ОлегБаер
19.11.2015, 19:08
А потім як всі живці приживуться, як їх формувати? Лишати один, решту вирізати?

потім слабший прищепити до сильнішого, а може й видалити якщо рана заросте

Therion
20.11.2015, 09:18
Лучше всего приживается прививка сделанная методом улучшенной копулировки, но она годится только для молодых приростов.
Опять же, кому что больше нравится. Все методы хороши, если они правильно применены с учётом состояния сорто-подвойной комбинации. Черешню, например, рекомендуют только обычной копулировкой.
По черенкам - сколько прививаю черенками срезанными весной - отлично приживаются, но правда что мороз может попортить ветку откуда срезали черенок - поэтому иногда, редко, бывают проколы, надо смотреть насколько здорово черенок выглядит, как по мне, более вероятнее ослабить черенки срезанные осенью, при долгом хранении. Пробовал прививать черенками только срезанными с дерева, сразу, с дерева на дерево - приживаются, особенно при поздней прививке. Но лучше конечно, если будете резать весной (а лучше всего очень ранней весной), дать им полежать на сохранении минимум несколько недель, в холоде (+2С где-то, и влага), чтобы затормозить их развитие в отношении подвоя.
Вот здесь позвольте с Вами не согласиться. Ваше мнение вполне годится для семочковых, но для косточковых - сомнительно. В прошлую зиму в Крыму два дня мороза -25 отправили "отдыхать" почти всю косточку Белогорского и Бахчисарайского районов (это то что я знаю точно). Даже после зимы 11-12 годов, когда было -30, персик выглядел совсем не плохо, но весной пришлось сносить то что было выше снега, потому что проснулся и издох. С черным абрикосом было тоже самое. Поэтому, если есть желание исключить этот фактор, заготавливайте черенки в декабре-январе.

did_Panas
20.11.2015, 09:26
потім слабший прищепити до сильнішого,

Як це, не дуже зрозуміло. Може у Вас є фото(чи в інтернеті є (то дайте зсилку)), як кажуть краще один раз побачити

ОлегБаер
20.11.2015, 10:28
Схематично десь так якщо уявити замість порослевих пагонів прищепи
http://i.piccy.info/i9/a18e9ac32752cef7832219f154b24bdd/1448007999/35787/950815/ris22pr.gif (http://piccy.info/view3/9034731/62b0fffecd92e6ccd4503a5273539887/)http://i.piccy.info/a3/2015-11-20-08-26/i9-9034731/695x387-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2015-11-20-08-26/i9-9034731/695x387-r)

Инженерр
21.11.2015, 09:11
У кого есть практический опыт возрождения дерева от поросли? Дерево погибло от трутовика. По секрету - один персик я уже спас обратной перепрививкой на поросль. На очереди слива.

ОлегБаер
21.11.2015, 09:19
Лет двадцать назад привил поросль алычи от почившей от старости сливы. Нормально здравствуют на одном стволе на разных ветках слива, абрикос и сортовая алыча

Инженерр
21.11.2015, 20:30
Лет двадцать назад привил поросль алычи от почившей от старости сливы. Нормально здравствуют на одном стволе на разных ветках слива, абрикос и сортовая алыча
Спасибо за оптимизм, но речь веду о дереве, погибающем от трутовика.

ОлегБаер
22.11.2015, 00:05
Пожалуйста. Старые деревья обычно трутовик и добивает

Инженерр
22.11.2015, 02:54
Пожалуйста. Старые деревья обычно трутовик и добивает
Значит поросль от подвоя создаёт новый корень никаким образом не пересекающийся с поражённым?

ОлегБаер
22.11.2015, 09:02
В любом случае корень обновляется, а благодаря мощному росту поросль развитие гриба подавляет

Игорь-яцек
22.11.2015, 12:54
Друзья,кто то про черенки на весеннюю прививку думает,заготавливает? Где заказываете?

Ветка
22.11.2015, 18:10
Я покупать точно не собираюсь, т.к. большого опыта по прививке нет, а выпрашивать буду, может добрые люди поделятся :oops:, только надо в другую тему идтиhttp://www.sadiba.com.ua/forum/showthread.php?t=9423, мне Особливий Денисюка нужен, а то что то в сортности своего я сомневаюсь....:oops:, ну и от хороших яблонек, груш, слив, абрикосок не откажусь, хочу перепривить старые деревья, потому как садить новые негде, один выход- несколько сортов на дереве.

did_Panas
23.11.2015, 09:23
Друзья,кто то про черенки на весеннюю прививку думает,заготавливает? Где заказываете?

Ще заготовлювати ранувато. Цього року замовляти не планую, хіба може у когось на обмін(маю багато сортів яблунь і трохи груш і слив), раніше замовляв, в кого можу написати в ЛС, бо тут писати, це мабуть беде реклама.

Елка
23.11.2015, 10:44
Схематично десь так якщо уявити замість порослевих пагонів прищепи
http://i.piccy.info/a3/2015-11-20-08-26/i9-9034731/695x387-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2015-11-20-08-26/i9-9034731/695x387-r)
Олег, а для чего такое делают и как оно будет выглядеть на взрослом дереве потом?:oops:
извините за тупые вопросы, просто оч.заинтересовало

ОлегБаер
23.11.2015, 13:26
Все просто: толстые ветви или пеньки перепрививают несколькими черенками для полноценного, а не одностороннего зарастания раны. Затем, чтобы не выглядело это веником, оставляют один развитый стволик, остальные к нему подпрививают (хотя если рана полностью заросла, можно их и удалить).
http://i.piccy.info/i9/5bbb4fcf5d79f1f1fd318f19c63b4688/1448277091/56489/865354/a3a89f83bb63_500.jpg (http://piccy.info/view3/9048765/b0cd018fde133ec6a367021dbe8089b2/)http://i.piccy.info/a3/2015-11-23-11-11/i9-9048765/281x500-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2015-11-23-11-11/i9-9048765/281x500-r)
В дальнейшем в зависимости от расстояния между компонентами они или срастутся в одно целое, или примут экзотический вид:good:
http://i.piccy.info/i9/229a6d2f2384d79fdd7b9285ecfcf1b5/1448277911/72597/865354/b73bf412b9_500.jpg (http://piccy.info/view3/9048839/d6821715394f592314cea733ccd014a2/)http://i.piccy.info/a3/2015-11-23-11-25/i9-9048839/500x307-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2015-11-23-11-25/i9-9048839/500x307-r)

Мельсан
23.11.2015, 21:07
Можливо я Америку відкриваю для професіоналів, але для новачків це , певно буде дуже цікаво. ) Під час окуліровки і тим паче) весняного щеплення я вже другий рік використовую звичайний скотч.Беру рулон в магазині і дуже гострим ножем ріжу його на куски шириною в 3 см. ) Ось
http://i.piccy.info/i9/44567f33f112fe0d3f52f3ce46991732/1448304808/6064/933672/100_4728_240.jpg (http://piccy.info/view3/9051213/f3fe28c8cb1c8b9a169593c2fe131a6e/)http://i.piccy.info/a3/2015-11-23-18-53/i9-9051213/240x219-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2015-11-23-18-53/i9-9051213/240x219-r)
Плюси. Вистачає дуже на довго . В нас обєми робіт не великі робимо близько 40- тисяч щеплень в полі...Раніше я завязував на петлю в кінці окуліровки . Тепер просто обмотав притиснув і все. )
ніякого зашморга в кінці щеплення
2.Чотири рулона на всі 40 тисяч... ціна одного - 100 гривень.
3. Можна працювати з любою товщиною прищепи , не думати вистачить довжини обмотки чи ні ..

Відносно щеплення абрикоси на весні - дві головні умови . Перша - Підщепа (гілка чи дичка) повина бути на стадії початку сокоруху. (Вже явно розпустились бруньки і листки вже явно видко) )
Друга - прищепа - в стані глубокого спокою(ну хоча б відносного), тобто бруньки набухли але ще не потянулись в ріст. І результат вражаючий . 100% приживаємості...:smile:

ОлегБаер
23.11.2015, 21:16
упаковочная пленка точнее

---------- Post added at 21:16 ---------- Previous post was at 21:13 ----------

Саша, а она на прививке остается до самой обрезки над глазком?

Игорь-яцек
23.11.2015, 22:54
Александр,значит черенки заготавливаем заранее(осень,зима)?А сразу с дерева на дерево ни как? У меня хватает своих деревьев,хочу просто для сохранения сорта попрививать по несколько сортов.Дело в том что одно,два дерева за сезон пропадает от монилии и др.болезней(нет возможности часто бывать на даче).

Мельсан
24.11.2015, 06:35
---------- Post added at 21:16 ---------- Previous post was at 21:13 ----------

[/COLOR]Саша, а она на прививке остается до самой обрезки над глазком?
упаковочная пленка точнее... пробував я всякою- але радість принесла лише Стрейч плівка, але ми концерватори.. мої хлопці теж крутили носом .. Тепер тільки нею і крутят)
Тут важливе уточнення. Не СКОТЧ,а СТРЕЙЧ ПЛІВКА.)
Знімати потрібно на окулянтах стандартно - після двух тижнів (через півмісяця), весною, якщо щеплюєш живцями -- можна і через півроку. )

---------- Post added at 06:35 ---------- Previous post was at 06:28 ----------

Александр,значит черенки заготавливаем заранее(осень,зима)?А сразу с дерева на дерево ни как? У меня хватает своих деревьев,хочу просто для сохранения сорта попрививать по несколько сортов.Дело в том что одно,два дерева за сезон пропадает от монилии и др.болезней(нет возможности часто бывать на даче).

Живці кісточкових - особливо абрикос , персик чи черешня заготовляти потрібно в грудні до початку морозів.. Це з яблоньою пройде чи грушкою (з дерева на підщепу) . З кісточкою - ризиковано..З больних дерев не ріжемо...

Nikolay
24.11.2015, 08:51
А сразу с дерева на дерево ни как? У меня хватает своих деревьев,хочу просто для сохранения сорта попрививать по несколько сортов.Дело в том что одно,два дерева за сезон пропадает от монилии и др.болезней(нет возможности часто бывать на даче).
Я весь свой сад прививал следующим способом.
Весной срезаю черенок и прививаю на дичку(подвой).
Все принимается отлично.
Мой сад.
http://hostingkartinok.com/show-image.php?id=55c72c3ba771eb26504e5e136ec4d3da

Zambezi
05.01.2016, 21:14
Олег, а для чего такое делают и как оно будет выглядеть на взрослом дереве потом?:oops:
извините за тупые вопросы, просто оч.заинтересовало
Хочу добавить к ответу Олега-
Есть т.н. метод "треножный сад"-когда сажают несколько саженцев по небольшому кругу и под углом 45* к центру.
На высоте около метра их прививаю между собой облактировкой(сближением).Из всех вехушек оставляют наилучше развивающуюся и прививают нужным сортом.
Многократно увеличивается якорность и ветроустойчивость дерева,больший объём корневой системы.
http://s018.radikal.ru/i500/1601/37/bbd5969fe1e8t.jpg (http://radikal.ru/fp/cd75de9e199641d8abd10aa2a8faf28c)
К тому же это один из элементов арбоскульптуры,что подчёркивает творческие способности и индивидуальность хозяина сада.
https://www.google.com.ua/search?q=%D0%B0%D1%80%D0%B1%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8 3%D0%BB%D1%8C%D0%BF%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0&espv=2&biw=1024&bih=683&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwij3_a1jZPKAhUkv3IKHS6xDKMQsAQIGQ

Rosarium
09.01.2016, 16:46
Живці кісточкових - особливо абрикос , персик чи черешня заготовляти потрібно в грудні до початку морозів.. Це з яблоньою пройде чи грушкою (з дерева на підщепу) . З кісточкою - ризиковано..З больних дерев не ріжемо...[/QUOTE]

Саша, а зберігать їх де? і як? Будь ласка, розкажіть..

riko
09.01.2016, 19:37
Вітаю з Новим Роком та Різдвом Христовим всіх форумчан, бажаю Вам щастя, здоровя та усіх гараздів!

Маю питання по заготівлі живців. Як впливає на сортність місце, з якого зрізаються живці? Хочу перенести кілька дуже старих дерев яблуні і груші, які плодоносять лише на верхніх гілках на висоті 6-8 метрів. Добратись до цих гілок дуже важко, тому зрізав живці з нижніх слабких бокових гілок, які не плодоносять і мають дуже слабкі прирости. Чи вдасться зберегти повністю сорт в такому випадку? Хочеться почути думку тих, хто це перевірив на власному досвіді.
Дякую

Gusenitsa
09.01.2016, 20:43
.....Маю питання по заготівлі живців. Як впливає на сортність місце, з якого зрізаються живці? Хочу перенести кілька дуже старих дерев яблуні і груші, які плодоносять лише на верхніх гілках на висоті 6-8 метрів. ......
Старим деревам не завадить процедура омолодження. Зрізайте гілку нижче, там де зможете дістати. І вже зі зрізаної старої гілки беріть кондиційні живці з південного чи західного боків.

садолюб
09.01.2016, 20:57
Старим деревам не завадить процедура омолодження. Зрізайте гілку нижче, там де зможете дістати. І вже зі зрізаної старої гілки беріть кондиційні живці з південного чи західного боків.Это в идеале.Я не думаю что у поставщиков черенков на всех хватит именно таких...

riko
09.01.2016, 21:21
Старим деревам не завадить процедура омолодження. Зрізайте гілку нижче, там де зможете дістати. І вже зі зрізаної старої гілки беріть кондиційні живці з південного чи західного боків.

Я так і зробив, зрізав там, де зміг дістати. Питання в тому, чи з такої гілки, яка росла внизу\в середині крони в затінку і ніколи не плодоносила, можна отримати живець, що дасть такі ж плоди, які б дав кондиційний живець з плодоносної гілки з сонячного боку?

Gusenitsa
09.01.2016, 21:26
.... Питання в тому, чи з такої гілки, яка росла внизу\в середині крони в затінку і ніколи не плодоносила, можна отримати живець, що дасть такі ж плоди, які б дав кондиційний живець з плодоносної гілки з сонячного боку?
50/50......:pardon:

riko
09.01.2016, 21:33
50/50......:pardon:

Будем експериментувати, живці вже нарізані, один має аж 5 см :D

Zambezi
09.01.2016, 22:48
Питання в тому, чи з такої гілки, яка росла внизу\в середині крони в затінку і ніколи не плодоносила, можна отримати живець, що дасть такі ж плоди, які б дав кондиційний живець з плодоносної гілки з сонячного боку?
Из любой почки,из любого места кроны,в любое время года,в любом знаке зодиака и положении луны и.т.д.-
вырастет только этот(конкретный) сорт и ничего другого!Не 50,а 100%.
При вегетативном размножении полностью сохраняются свойства исходного растения.

Gusenitsa
10.01.2016, 00:06
.....При вегетативном размножении полностью сохраняются свойства исходного растения.
Так то оно так, но с некоторыми нюансами!
Иначе как тогда появляются клоны? :wink:
Кроме того, слабый черенок из нижней слабоосвещенной части кроны вполне вероятно будет иметь недоразвитые ростовые почки, что повлияет на дальнейшую приживаемость и рост привоя. :pardon:
Цитата из учебника:
Большое значение имеют при прививках индивидуальные особенности материнского растения, а также возраст и положение на материнском растении самого черенка или глазка, взятого для прививки.
Черенки или глазки для прививок в садоводстве следует брать с вполне здоровых, уже плодоносящих растений, у которых все признаки сорта, желательные в культуре, выражены в наилучшей степени.
Побеги и почки (глазки) на растении не однородны, а индивидуализированы, в зависимости от места нахождения их на растении, и способны долго сохранять эти свои особенности. Черенок, или глазок, взятый из цветущей зоны, обычно дает обильно цветущий привой, а взятый из зоны сильного вегетативного роста дает привой хорошо растущий, но с небольшим количеством цветков. Качество черенка, или глазка, зависит от возраста растения, с которого его берут, от возраста самого черенка, или глазка, и от степени прохождения им определенных стадий развития.
Особенно наглядно проявляется зависимость сортовых особенностей от месторасположения черенка на яблоне сорта Зимнее Плесецкого.
Если взять черенок с хорошо освещенной периферии, то и новый саженец будет иметь вкусные яркоокрашенные яблоки. А саженец, полученный от черенка из внутренней части кроны, будет иметь посредственные плоды. Проверено! :pardon:

Zambezi
10.01.2016, 00:44
Так то оно так, но с некоторыми нюансами!
Иначе как тогда появляются клоны? :wink:
Кроме того, слабый черенок из нижней слабоосвещенной части кроны вполне вероятно будет иметь недоразвитые ростовые почки, что повлияет на дальнейшую приживаемость и рост привоя. :pardon:
Цитата из учебника:

Особенно наглядно проявляется зависимость сортовых особенностей от месторасположения черенка на яблоне сорта Зимнее Плесецкого.
Если взять черенок с хорошо освещенной периферии, то и новый саженец будет иметь вкусные яркоокрашенные яблоки. А саженец, полученный от черенка из внутренней части кроны, будет иметь посредственные плоды. Проверено! :pardon:
Клон-это и есть ТОЧНАЯ копия!
Мутации(отклонения)-возможны,но в исключительно редких случаях.
Если бы перечисленные Вами факторы так влияли на результат-не наблюдались бы в пром садах на огромных площадях полностью однородные сорта(клоны).
Одинаковые по силе роста,срокам цветения,созревания,размеру-цвету-вкусу плодов и.т.д.
Помоему-наглядно,логично?
А в книжках много чего пишут...и непрвду иногда ))

Gusenitsa
10.01.2016, 01:49
Клон-это и есть ТОЧНАЯ копия!
Мутации(отклонения)-возможны,но в исключительно редких случаях.
Если бы перечисленные Вами факторы так влияли на результат-не наблюдались бы в пром садах на огромных площадях полностью однородные сорта(клоны).
Одинаковые по силе роста,срокам цветения,созревания,размеру-цвету-вкусу плодов и.т.д.
Помоему-наглядно,логично?
А в книжках много чего пишут...и непрвду иногда ))
Ну тогда давайте определимся с терминологией! :pardon: В садоводстве:
Клоновая селекция - селекция, основанная на отборе лучших клонов и почковых вариаций сорта и выращивании их вегетативного потомства.

Для наглядного примера, сорт яблони Голден Делишес имеет десятки спонтанных КЛОНОВ, которые являются ПОЧКОВЫМИ МУТАЦИЯМИ. Среди этих КЛОНОВ - сорта(!) Голден Делишес Рейндерс, Голден Делишес клон Б, Голден Смути, Дива Голд и пр.
Много клоновых мутаций имеет и сорт Мекинтош. В частности, клон Мекинтоша - сорт(!) Важак является родоначальником колонновидных яблонь. Многими любимая Богемия - клон Рубина, имеет ещё и свой клон Богемия Голд. И таких примеров масса!
За рубежом клоновая селекция на базе популярных сортов - распространенное явление и выгодный бизнес.
Наглядно?
Так что всё-таки рекомендаций из книг-учебников стоит придерживаться! :pardon:

Gusenitsa
10.01.2016, 10:04
Клон — потомство одного вегетативно размножаемого растения.
Индивидуальный отбор в селекции растений, размножаемых вегетативно, называется клоновым отбором.
Клоновый отбор применяют для выведения новых сортов как на основе гибридного материала, так и существующих сортов. Потомство одного самого лучшего клона, если оно в процессе испытания и размножения окажется отвечающим всем поставленным требованиям, становится сортом.
Промсады условно однородны, потому что при выращивании посадочного материала для этих садов выполняются требования по отбору черенков.:friends:

Roman Poltava
13.01.2016, 23:55
під час прививок використовую ізоленту шириною 8-10мм. Стрейч плівку не використовував.Тому виникло запитання чи не заширока буде стрічка 30 мм? 30 мм це для окуліровки чи для копуліровки? Якщо порізати на рулони шириною 10 мм чи не буде рватись потім при використанні? Адже потрібно буде гарно стягнути місце прививки.Під час прививки за кору можна використовувати, чи краще використати ізоленту? Стрейч плівку придбав.залишилось правильно порізати.

did_Panas
14.01.2016, 09:12
під час прививок використовую ізоленту шириною 8-10мм. Стрейч плівку не використовував.Тому виникло запитання чи не заширока буде стрічка 30 мм? 30 мм це для окуліровки чи для копуліровки? Якщо порізати на рулони шириною 10 мм чи не буде рватись потім при використанні? Адже потрібно буде гарно стягнути місце прививки.Під час прививки за кору можна використовувати, чи краще використати ізоленту? Стрейч плівку придбав.залишилось правильно порізати.

Поекспериментуйте, наріжте плівку різної ширини 10, 20, 30мм, спробуйте і будете самі знати результат. Бо у кожного своя сила, хтось і канати рве як нитки
Ізолента не найкращий варіант, при її зніманні відділяється кора.
Як варіант можете звернути увагу на ФУМ-ленту (така біла, сантехніки нею стики замотують). Особисто я нею користуюсь, результат не поганий.

ОлегБаер
14.01.2016, 09:36
Вважаю менше 3см різати не варто, вона ж розтягується і стає зовсім вузькою при обмотці. І порветься легко

Gusenitsa
14.01.2016, 10:08
...Ізолента не найкращий варіант, при її зніманні відділяється кора...
Знімайте поступово! Або обмотуйте іншою стороною! В мене непогані результати при використанні ізоленти, вона може добре затягуватись!
...Як варіант можете звернути увагу на ФУМ-ленту (така біла, сантехніки нею стики замотують). Особисто я нею користуюсь, результат не поганий.
Дякую за цікаву ідею! Треба буде спробувати! :friends:

did_Panas
14.01.2016, 10:18
Дякую за цікаву ідею! Треба буде спробувати! :friends:

Будь ласка, завжди радий допомогти! :wink:

Roman Poltava
14.01.2016, 10:47
фумка негодиться, весь час перекручується і через деякий час попускається.

АндреО
14.01.2016, 11:16
Ізолента не найкращий варіант, при її зніманні відділяється кора.

Щоб не було пошкоджень ізолента використовується клеєм назовні.

did_Panas
14.01.2016, 11:46
Я Вам свою думку не нав'язую, вирішуйте самі.
Але й так категорично не заявлявив би на Вашому місці. Повторю користуюсь ФУМ-лентою кілька років, результат хороший. Так, дійсно перекручується, і що з того, головне кінцевий результат.

---------- Post added at 11:46 ---------- Previous post was at 11:31 ----------

Щоб не було пошкоджень ізолента використовується клеєм назовні.
Цей прийомчик мені відомий. Але з часом рекомендують обвязку послабити, з ізолентою це буде зробити не просто, а є така ізолента яка з часом на сонці злипається так, що її розмотати практично не реально.

Therion
14.01.2016, 16:06

Згоден, можливо не вміємо з нею працювати, але мені теж не сподобалось, і результат також. Стрейч-плівка прозора, і це її плюс. А японська для вічкування щей дозволяє брунці дихати, не пропускаючи вологи. Кожен вибира що йому краще.

Zambezi
17.01.2016, 23:02
Промсады условно однородны, потому что при выращивании посадочного материала для этих садов выполняются требования по отбору черенков.:friends:
Хорошо,на пром садах всё соблюдается:
-специально обученные люди
-правильно заготовленные черенки
-оптимальные сроки ,инструменты...
Тогда почему при любительских(аматорских) прививках не случаются какие либо отклонения(мутации)?
Даже прививая самые неподходящие(неправильные!) черенки-от жирового волчка до корявой плодушки,
всё равно выростает исходный сорт.Поэтому я остаюсь при своём мнении(пост 584).
А аномалии(мутации)-удел селекционеров.Они знают как их получить,потом ещё закрепить,зарегистрировать...
Нам(простым садоводам) этого редкого явления опасаться не стоит.
С ув.Сергей

riko
18.01.2016, 00:28
Хорошо,на пром садах всё соблюдается:
-специально обученные люди
-правильно заготовленные черенки
-оптимальные сроки ,инструменты...
Тогда почему при любительских(аматорских) прививках не случаются какие либо отклонения(мутации)?
Даже прививая самые неподходящие(неправильные!) черенки-от жирового волчка до корявой плодушки,
всё равно выростает исходный сорт.Поэтому я остаюсь при своём мнении(пост 584).
А аномалии(мутации)-удел селекционеров.Они знают как их получить,потом ещё закрепить,зарегистрировать...
Нам(простым садоводам) этого редкого явления опасаться не стоит.
С ув.Сергей

Знайшов статтю по темі - http://fermer.ru/sovet/sadovodstvo/20260
Але тут не згадується про гірші смакові характеристики плодів, лише про нижчу морозостійкість, посухостійкість і продуктивність нового дерева

Цитата:
"Исследованиями установлено, что в пределах кроны плодового дерева (яблони, груши, сливы, вишни, абрикоса и других) разные ярусы и порядки ветвления отличаются по характеру водного режима, интенсивности фотосинтеза, дыхания, накоплению пигментов, направленности углеводного и азотного обмена. В верхних ярусах и порядках ветвления происходят физиологические изменения, аналогичные тем, которые имеют место при выращивании растений в засушливых условиях при резких изменениях зимних температур. Поэтому растущие в верхней части по периферии кроны побеги развивают большую приспособительную способность в сравнении с побегами нижней части кроны, более затененными и лучше обеспеченными водой. Изменения претерпевают не только вегетативные органы одного и того же растения, но и плоды, и семена. Например, плоды с верхних частей кроны плодовых деревьев почти всегда содержат больше сухих веществ.

Результаты многолетних испытаний в Молдавии разнокачественности побегов и вегетативных почек свидетельствовали о сохранении у окулировок и выращенных из них молодых деревьев физиологических особенностей побегов, обусловленных их месторасположением в кроне маточного дерева. Вегетативные почки, сформированные на побегах верхних ярусов и порядков ветвления кроны, имеют большую энергию роста, приобретают определенную закалку к засухе и большую устойчивость к резким колебаниям зимних температур. Поэтому саженцы, полученные путем окулировки таких почек или прививки черенками с такими почками, отмечаются большей засухоустойчивостью, морозостойкостью и зимостойкостью, а также и продуктивностью.

При отборе побегов следует руководствоваться тем, что наибольшей засухоустойчивостью, морозостойкостью и зимостойкостью, а также и энергией роста и продуктивностью отличаются саженцы, выращенные путем окулировки почками из побегов верхней части кроны, лучше с ее южной периферии. Однако со старых деревьев со слабым приростом заготавливать черенки для окулировки и прививки ни в коем случае не следует, вследствие резких возрастных изменений, происходящих в них.

Черенки, заготовленные из нижней внутренней частей кроны, дают наименее устойчивое к засухе и перезимовке, а также и наименее продуктивное вегетативное потомство. Заготовка черенков для окулировки и прививки с учетом разнокачественности побегов по ярусам кроны и места произрастания будет способствовать получению саженцев более устойчивых к неблагоприятным условиям среды, выровненных по морфофизиологическим признакам и обладающих большей энергией роста, что в дальнейшем приведет к большей продуктивности выращенных из них деревьев в саду.

Техника отбора и заготовки черенков для окулировки и прививки по рекомендациям специалистов должна быть следующая. Качество будущих саженцев определяется с момента отбора и заготовки черенков, возраста и силы роста маточных деревьев, с которых заготавливают черенки для окулировки и прививки.

Такие деревья должны быть в возрасте не менее 5-6 лет и не старше 20 лет для яблони и груши и 12 лет для сливы и вишни. Маточные деревья должны быть в здоровом состоянии и иметь хороший прирост. Порядок окулировки отдельных сортов каждой плодовой культуры определяется обычно степенью вызревания побегов. Для окулировки заготавливают вызревшие однолетние побеги средней длины (18-30 см) с хорошо сформированными почками, находящимися в состоянии покоя. С каждого побега при этом используются только крупные, хорошо развитые почки, расположенные в средней части побега. Снятая вместе со щитком почка должна иметь достаточный запас веществ, необходимых для хорошего отрастания. Для весенней прививки черенком должны также использоваться неподмерзшие, хорошо вызревшие, прошлогодние, однолетние побеги средней длины с хорошо сформированными почками. Прививке подлежат только черенки с наиболее крупными почками, взятыми из средней части побега.

Нельзя заготавливать черенки для окулировки и прививки с деревьев, пораженных болезнями и вредителями, со старых деревьев, имеющих слабый прирост побегов, а также с деревьев, страдающих суховершинностью, камедетечением, поврежденных морозами и вирусными болезнями. Побеги для окулировки и прививки следует нарезать с ветвей, расположенных по периферии верхней части кроны, имеющих хорошо развитый листовой аппарат. Лучшими побегами для черенков считаются побеги, имеющие толщину 3-8 мм и длину 25-30 см. У косточковых, особенно у вишни, следует отбирать только хорошо развитые побеги, достигшие длины 35-40 см, не имеющие цветочных почек, так как некоторые сорта вишни из цветочных почек не дают вегетативных побегов.

Тонкие побеги со слабых и старых деревьев, толстые и длинные с основных скелетных ветвей не пригодны для получения хорошего посадочного материала. Поэтому отбор и нарезка побегов для черенков является очень ответственным делом. Побеги режут секатором или сучкорезом на 2-3 см выше прошлогоднего прироста для летней окулировки в день окулировки или накануне этого с достаточно вызревшего прироста текущего года.

Черенки заготавливают с апробированных деревьев, которые заблаговременно учитывают и обеспечивают для них хороший уход. Такие деревья должны составлять маточно-сортовой фонд питомника. Лучшее время для заготовки черенков – утренние часы. В это время черенки имеют наибольший запас воды и способны дольше сохранять хорошее качество. Черенки нарезают из побегов одного сорта, после чего удаляют на них листья, оставляя для удобства при этом черешок листа длиной 6-8 мм. Запаздывать с удалением листьев нельзя, так как это ведет к увяданию черенков и снижению их качества. Удаляют также верхушку и основание побега, поскольку хорошо развитые почки, дающие наилучшие результаты при окулировке, располагаются в средней части побега.

Приступая к отбору и заготовке черенков, следует стараться, чтобы черенки в пределах одного сорта были одинаковые как по толщине, так и по длине. Поэтому побеги, нарезаемые с маточных деревьев, нужно отбирать одинаковой силы развития и одинаковой хорошей облиствленности. Такие побеги обычно развиваются в условиях хорошего освещения в верхних частях кроны по ее периферии, лучше с южной стороны кроны, реже по периферии с южной стороны в средних частях кроны, примыкающих к ее верхним частям. Если среди заготовленных черенков имеется большая пестрота по величине, облиственности, размеру почек, окраске, то это указывает на неодинаковое их качество и не только очень нежелательно, но и должно быть неприемлемо для практики питомниководства."

Zambezi
19.01.2016, 23:58
Знайшов статтю по темі - http://fermer.ru/sovet/sadovodstvo/20260
Але тут не згадується про гірші смакові характеристики плодів, лише про нижчу морозостійкість, посухостійкість і продуктивність нового дерева
[/I]
Ну. конечно нужно придерживаться этих рекомендаций.
Но и если всё сделаете совершенно противоположное-результат будет тот же.

did_Panas
20.01.2016, 09:47
Може буде комусь цікаво почитати статтю Л. Тараненко з журналу «Дім, сад, город»:

http://i.piccy.info/i9/bb04cde38ce9e8c46f442430af86118e/1453273486/31446/930232/1_500.jpg (http://piccy.info/view3/9294543/79a1313041d8b30c7d3dcefe22df148d/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-20-07-04/i9-9294543/281x500-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-20-07-04/i9-9294543/281x500-r) http://i.piccy.info/i9/c3ddb785678b28ae218cfac3f28bcaf3/1453275868/27816/930232/2_500.jpg (http://piccy.info/view3/9294624/53cd9087c23a7bab2a877a4414b894f7/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-20-07-44/i9-9294624/281x500-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-20-07-44/i9-9294624/281x500-r)

Нина
20.01.2016, 12:19
В статье сказано, что при летней окулировке ствол над проросшей почкой удаляют в марте следующего года. А я удалили через пару недель, когда заметила, что почки начали прорастать . Вот почему почки после этого усохли!
Спасибо! Очень интересная и полезная статья!

трофима
29.01.2016, 11:57
Добрый день, форумчанам. Прошу совета. Растет две черешни, покупались как Ярославна и Донецкий уголек. Но оказались две Ярославны. Деревцам 3 года. Летом 2015 года дали каждая по тарелочке черешен в первой декаде июня. Что теперь делать? Убрать одну (т.е. отдать в хорошие руки) и посадить снова Донецкий уголек или Дончанку, или попробовать привить веточки той же Дончанки, Розовой Розовинки и др. Цель как опылители и немножко растянуть урожай. Ярославне рада так как растет Чудо-вишня, а как известно Ярославна хороший опылитель для этой вишни. Учусь многому на этом форуме. Большое всем спасибо за то, что делитесь своим опытом и информацией.
Если кто предложит черенки буду очень рада. Муж когда-то в отцовском саду удачно прививал, правда давно это было.

Therion
29.01.2016, 12:26
В статье сказано, что при летней окулировке ствол над проросшей почкой удаляют в марте следующего года. А я удалили через пару недель, когда заметила, что почки начали прорастать . Вот почему почки после этого усохли!
Спасибо! Очень интересная и полезная статья!

При летней - да, весной следующего года ствол удаляется. При этом почка должна оставаться спящей до весны.

Игорь-яцек
29.01.2016, 13:46
Добрый день, форумчанам. Прошу совета. Растет две черешни, покупались как Ярославна и Донецкий уголек. Но оказались две Ярославны. Деревцам 3 года. Летом 2015 года дали каждая по тарелочке черешен в первой декаде июня. Что теперь делать? Убрать одну (т.е. отдать в хорошие руки) и посадить снова Донецкий уголек или Дончанку, или попробовать привить веточки той же Дончанки, Розовой Розовинки и др. Цель как опылители и немножко растянуть урожай. Ярославне рада так как растет Чудо-вишня, а как известно Ярославна хороший опылитель для этой вишни. Учусь многому на этом форуме. Большое всем спасибо за то, что делитесь своим опытом и информацией.
Если кто предложит черенки буду очень рада. Муж когда-то в отцовском саду удачно прививал, правда давно это было.
Ради бога не трогайте вторую черешенку,пускай растет вам на радость.Привить в крону парочку сортов всегда сможете.При том что они уже плодоносят,а при пересадке могут и не прижиться.

ОлегБаер
13.02.2016, 21:14
https://nplus1.ru/news/2016/01/22/grafted

did_Panas
17.02.2016, 08:56
Свіжа стаття з журналу "Дім сад город" за лютий 2016
http://i.piccy.info/i9/884897e570117c79aa3fb8b78b6e6d57/1455692082/29232/930232/shch1_500.jpg (http://piccy.info/view3/9419734/9f24976b58cc6e72fc0448a551d096c1/)http://i.piccy.info/a3/2016-02-17-06-54/i9-9419734/281x500-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-02-17-06-54/i9-9419734/281x500-r) http://i.piccy.info/i9/22044d7cd9128fcf2e09ecf93f3036f3/1455692151/30444/930232/shch2_500.jpg (http://piccy.info/view3/9419735/2720af23b196b1784e44f2dcd70f0bff/)http://i.piccy.info/a3/2016-02-17-06-55/i9-9419735/281x500-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-02-17-06-55/i9-9419735/281x500-r)

Тиамет
19.02.2016, 14:33
Ребята , хочу привить на грушу Талгарская красавица в крону летнюю грушу Любимица Клапа. Можно так, или на позднюю надо прививать позднюю? Изначально хотела Конференцию, но не нашла черенков. А у Шони Конференции нема. Талгарская в прошлом году уже плодоносила, не сильно понравилась, но полностью нё изводить не хочу.

did_Panas
19.02.2016, 14:40
Ребята , хочу привить на грушу Талгарская красавица в крону летнюю грушу Любимица Клапа. Можно так, или на позднюю надо прививать позднюю? Изначально хотела Конференцию, но не нашла черенков.
Краще пізню на пізню, це так книжка пише, або хоча б літо-осінь, осінь-зима.
З іншої сторони, колись дискутував на форумі із одним садоводом-любителем, у нього є дерево із літніми, осінніми і зимовими сортами. Говорив, що ніяких проблем і відхилень не має. Особисто я такі експерименти не проводив.

А у Шони Конференции нема.
Крім Шоні є ще інші садоводи

Therion
19.02.2016, 14:47
Ребята , хочу привить на грушу Талгарская красавица в крону летнюю грушу Любимица Клапа. Можно так, или на позднюю надо прививать позднюю?

А с каких это пор Талгарка стала поздней? Это осенняя груша, я бы сказал ранне-осенняя.

Нина_И
19.02.2016, 15:07
У мене є безіменна зимова груша. Зовні дуже схожа на Конференцію. Але я в цьому році планую почати перещеплення всіх гілок. Бо урожай є. А їсти неможливо. Спілою вона у мене не стає ні в погребі ні в хаті.

did_Panas
19.02.2016, 15:13
А с каких это пор Талгарка стала поздней? Это осенняя груша, я бы сказал ранне-осенняя.
У мене, правда, не має ні тієї, ні тієї. Книжка пише у УК термін достигання кінець липня, у ТК - кінець вересня, виходить різниця 2 місяці. Спробувати звичайно можна, але як наслідок може швидше виснажитись дерево. Десь читав, що дерево відплодоносивши раз готується до наступного сезону, а тут ні через 2 місяці давай ще раз.
І ще друга сторона медалі - обробка дерев хімікатами. Тобто Ви, наприклад, обробили дерево хімією, одним плодам ще висіти і висіти, а інші через кілька днів споживати вже можна. А на деякій хімії написано - термін останньої обробки до збирання урожаю - 10-15 днів. От і думайте.

Тиамет
19.02.2016, 15:53
Всем спасибо, хорошо, что не наделаю еще одной ошибка. Значит подожду и поищу ещё.

Therion
19.02.2016, 16:41
А на деякій хімії написано - термін останньої обробки до збирання урожаю - 10-15 днів. От і думайте.

Там переважно зазначено термін очікування, через який час хімія перестає діяти. З другої половини літа я дерева не обробляю, мета - меньше хімії для споживання. Ви все правильно пишете, по книжкам воно так.

Creativniy
19.02.2016, 17:28
Всем спасибо, хорошо, что не наделаю еще одной ошибка. Значит подожду и поищу ещё.

Не думаю, что это ошибка! Попробуйте привить, если у вас есть черенок Конференции. А за одно и ещё какой нибудь сорт привейте, хуже не будет. Свояк рассказывал, что после того как купил дачу у какого то дедушки, обнаружил среди фруктовых деревьев 3-х сортовую грушу. И говорит, что она очень хорошо плодоносила. Но росла не огромным деревом а скорее на каком то полу карликовом подвое. Было на ней по 2 ветки каждого сорта ( ранний, средний и поздний ). Говорит, что листья каждого сорта были разные по цвету и плоды очень вкусные. Удобрял навозом и ничем не обрабатывал. Вот такое вот было очень удобное деревце. После того, как сам продал дачу лет 5 назад, очень жалеет и вспоминает то дерево и того деда:pardon:Вот такая вот история!

Renka
19.02.2016, 18:26
У меня на безымянной осенней яблоне привиты Слава Победителям, Семеренко и был ещё один сорт, но 2 года назад переправила все его ветки. Не скажу что очень обильное плодоношение, но зато разнообразие. В этом году буду грушу прививать, растяну плодоношение, а то получается 2-3 ящика надо съесть за 2 недели, ну или раздать(что мы и делаем)

Тиамет
19.02.2016, 21:12
Удобрял навозом и ничем не обрабатывал.

и груша была наверняка на сеянцевом подвое. "Раньше й глина не така була".

Огромное спасибо всем, кто откликнулся.
Сходила в ГРУШИ, там как раз обсуждение сортов. Исходя из того, что есть у Шони, решила пока взять по 2 черенка Н.Крюгера и Яблунивськой , по паре на один срез. Обещают съемную спелость в конце сентября, Талгарку в этом году в эти сроки и снимала, а позже все равно вряд ли получится - заморозки все наши, река через дорогу.
Еще смотрела в сторону Медовой, но черенков не нашла, а по сорту информации мало. А у кого Вы заказываете черенки, так чтобы без пересорта?
И по срокам - недели через 2 уже можно прививать?

Gusenitsa
19.02.2016, 21:34
Тиамет, когда будете прививать свою грушу, то надо учесть три основных момента:
1. Сроки химобработок, о которых говорил Дід Панас.
2. Сроки созревания: чтобы не пришлось обрывать более ранние сорта, пробираясь через ветви более поздних.
3. И ещё желательно учесть форму кроны прививаемых сортов. Но это уже чисто с эстетической стороны, чтобы дерево не получилось однобоким, если центральный проводник будет привит каким-нибудь слаборослым разложистым сортом, а скелетная ветвь первого порядка сильнорослым сортом с пирамидальной формой кроны. В итоге может получиться не очень красивая конструкция.

did_Panas
19.02.2016, 21:48
Исходя из того, что есть у Шони, решила пока взять по 2 черенка Н.Крюгера и Яблунивськой , по паре на один срез.
Живці зазвичай реалізують довжиною десь 30-35 см, його можна розрізати на 2-3 частини, виходьте із цього

И по срокам - недели через 2 уже можно прививать?
Якщо не буде мінусової температури під час і після щеплення, то можна. А ще краще дочекатися початку сокоруху.

Therion
19.02.2016, 22:12
Тиамет, когда будете прививать свою грушу, то надо учесть три основных момента:
1. Сроки химобработок, о которых говорил Дід Панас.
2. Сроки созревания: чтобы не пришлось обрывать более ранние сорта, пробираясь через ветви более поздних.
3. И ещё желательно учесть форму кроны прививаемых сортов. Но это уже чисто с эстетической стороны, чтобы дерево не получилось однобоким, если центральный проводник будет привит каким-нибудь слаборослым разложистым сортом, а скелетная ветвь первого порядка сильнорослым сортом с пирамидальной формой кроны. В итоге может получиться не очень красивая конструкция.
В общих чертах это все правильно, всё это верно, как говорил товарищ Саахов. Но очень важно куда и как в крону Вы собираетесь прививать. Можете получить веточку с приростом в 10см, которая дальше и не двинется, через 3 года (судя по сортам, они не скороплодные) получить 1-2 грушки для пробы, и этот результат на года. Тиамет, сфоткайте своё дерево, покажите нам, попытаемся помочь советом.

Данна
19.02.2016, 22:44
Вопрос. Если прививать в основную скелетную ветку молодого деревца,то на каком расстоянии от ствола, для надежности. Так чтобы в дальнейшем облом- раскол при изгибе ветки не случился. Но, и запас для перепрививки оставить, на всяк случай.

Игорь-яцек
19.02.2016, 23:03
Основные продавцы черенков-Коломиец и Слободяник,не в таких больших количествах Андрущак и Кривовяз.Самый большой выбор саженцев Кривовяз.

Тиамет
21.02.2016, 14:14
Отчитываюсь. Сегодня забрала черенки у Слободяник, взяла Н.Крюгер, Крымскую Медовую, Дельбарью и Конференцию, ну и раз уж такая гульня, то и еще яблоню Граф Эззо ( у меня карлик - вкусный) в крону Старкримсон и летнюю Пирос (это на его вкус, для прививки на двулетку Эрли Женева). Прививать грушу планирую во второй ярус - первый низковато, со временем, боюсь, надо будет обрезать. Если из этих 4 сортов, то что лучше в центральный проводник на вершок? Черенки теперь в мокрую тряпочку и холодильник? Черенки яблони он только сегодня срезал. Распросить у него ничего не получилось, он был с ребенком и спешил, сказал, что лучше улучшеной копулировой с язычком. Только я не поняла, если срез на ветке Талгарки будет диаметром см4, а черенок мм5, то с язычком не получится.Я все это буду делать первый раз, насмотрелась роликов, там все предлагают врасщеп или за кору. Бедная моя Талгарка.

https://fotki.yandex.ru/users/tiamet2015/album/525131/

http://i056.radikal.ru/1602/90/441a7b767ccet.jpg (http://i056.radikal.ru/1602/90/441a7b767cce.jpg)

Renka
21.02.2016, 18:15
У меня лучше всего получается за кору (подвой толще, привой тонкая веточка, как у вас)

did_Panas
21.02.2016, 18:37
Черенки теперь в мокрую тряпочку и холодильник?
Так, можете в холодильник. Але якщо холодильник старий типу "Днепр-402", у якого одні дверки і морозилка така маленька зверху. То положіть живці на верхню полку під цією морозилкою.
Якщо у Вас сучасний холодильник у якого обично морозілка знизу окремо, то тут такий варіант може не пройти. Хіба, що будете зберігати живці не довго, то тоді покладіть на саму нижню полку.
Якщо є підвал, то в відро з вологим піском поставте, живці в пісок запихніть на третину.

---------- Post added at 18:37 ---------- Previous post was at 18:33 ----------

Только я не поняла, если срез на ветке Талгарки будет диаметром см4, а черенок мм5, то с язычком не получится.Я все это буду делать первый раз, насмотрелась роликов, там все предлагают врасщеп или за кору. Бедная моя Талгарка.

Подивіться мій пост #607 в цій темі там в статті є метод для Вашого варіанту

Elka
21.02.2016, 19:19
Основные продавцы черенков-Коломиец и Слободяник,не в таких больших количествах Андрущак и Кривовяз.Самый большой выбор саженцев Кривовяз.
Игорь и все сочувствующие!
Прошу, сбросите в личку координаты продавцов черенков, если можно их каталоги.

Тиамет
21.02.2016, 19:54
Холодильник современный с задней плачущей стенкой, не ноу фрост, сушит не сильно. Подвал на даче, но боюсь теплый. Может тогда в тряпочку, в пакет с дырками и закопать на даче, тогда насколько глубоко?
Статью прочитала, ролики еще раз посмотрела, возле подъезда настригла шелковицы и тренируюсь делать срезы- вся кухня в стружке, хорошо , что муж этого не видит.
Чувствую, еще придется освоить заточку ножей.

Игорь-яцек
22.02.2016, 00:22
Игорь и все сочувствующие!
Прошу, сбросите в личку координаты продавцов черенков, если можно их каталоги.
Вы даже не представляете какую работу надо мне сделать,что бы выполнить вашу задачу.Я в компе умею хорошо только в стрелялках и бродилках шариться,и то на уровне младших классов. Слободяник А.0964155969, Коломиец И.0982254430,Андрущак А.0972615599,Кривовяз Ю.0508672707. Звоните к ним и просите ихний эл.адресс.У них работы много по телефону могут и не принять заказ.Номера прошлогодние,надеюсь не поменялись.
http://i.piccy.info/i9/dbf5f46803ced6aebaa35b1a9d2268b0/1456093240/35113/1004173/060_500.jpg (http://piccy.info/view3/9441519/85464105ee4e5e88f48146863d614114/)http://i.piccy.info/a3/2016-02-21-22-22/i9-9441519/354x472-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-02-21-22-22/i9-9441519/354x472-r)
---------- Post added at 00:22 ---------- Previous post was at 00:18 ----------

http://i.piccy.info/i9/fcfa8fd8481f41659731b7bd684f1b7a/1456093187/32910/1004173/003_500.jpg (http://piccy.info/view3/9441513/8e1eda6d1074ef1074008582d392dc3b/)http://i.piccy.info/a3/2016-02-21-22-21/i9-9441513/472x354-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-02-21-22-21/i9-9441513/472x354-r)Я еще не умею прививать,только в этом году буду пробывать.Преобрел такой инструмент.

did_Panas
22.02.2016, 09:56
http://i.piccy.info/i9/dbf5f46803ced6aebaa35b1a9d2268b0/1456093240/35113/1004173/060_500.jpg (http://piccy.info/view3/9441519/85464105ee4e5e88f48146863d614114/)http://i.piccy.info/a3/2016-02-21-22-22/i9-9441519/354x472-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-02-21-22-22/i9-9441519/354x472-r)

http://i.piccy.info/i9/fcfa8fd8481f41659731b7bd684f1b7a/1456093187/32910/1004173/003_500.jpg (http://piccy.info/view3/9441513/8e1eda6d1074ef1074008582d392dc3b/)http://i.piccy.info/a3/2016-02-21-22-21/i9-9441513/472x354-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-02-21-22-21/i9-9441513/472x354-r)Я еще не умею прививать,только в этом году буду пробывать.Преобрел такой инструмент.
Ніфігасє, оце наборчик джентельмена-садовода, при теперішніх цінах про такий лишається тільки мріяти.
Як кажуть у нас в селі, при такому вооруженії всі дівчата будуть Ваші.

ОлегБаер
22.02.2016, 09:57
http://i.piccy.info/a3/2016-02-21-22-22/i9-9441519/354x472-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-02-21-22-22/i9-9441519/354x472-r)

http://i.piccy.info/a3/2016-02-21-22-21/i9-9441513/472x354-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-02-21-22-21/i9-9441513/472x354-r)Я еще не умею прививать,только в этом году буду пробывать.Преобрел такой инструмент.

Инструмент хороший. На таком не учатся, а работают..)

Elka
24.02.2016, 15:25
Уважаемые Садоводы! Дайте пожалуйста совет. Деревья сливы очень хорошие сорта , поражены трутовиком, следствие больших морозов несколько лет назад.
Можно ли с этих деревьев взять черенки. Прирост пока нормальный, но это вопрос времени, деревья нужно заменить. Еще вопрос, какой подвой для сливы сегодня лучше?

13 соток
25.02.2016, 17:59
добрый день
ну наконец то настало время когда я созрел до прививок
есть яблоня одна небольшая, плоды никакущие,
но с очень красивыми листьями
досталась от прошлого хозяина, пять лет ждал на ней
нормальных яблок,не дождался пилить жалко
вот на ней и решил освоить это дело
со спецами посоветовался, инет полистал)

остался один вопрос: некоторые местные садоводы на место прививки одевают полиэтиленовые пакеты типа парник?
реально это улучшает приживаемость?
...отговорите или уговорите))

Света Ш
25.02.2016, 18:28
ну наконец то настало время когда я созрел до прививок

А. простите, разве Вам не в эту ветку (http://www.sadiba.com.ua/forum/showthread.php?t=19053&page=21) :wink:

елена.п
25.02.2016, 18:30
..для очень ранней прививки это не желательно, почки могут пойти в рост, а ещё февраль)) этот приём лучше применять в более поздние прививочные сроки:pardon:

Инесса
25.02.2016, 20:33
Да и прививать рановато еще.....

Zambezi
25.02.2016, 22:27
Уважаемые Садоводы! Дайте пожалуйста совет. Деревья сливы очень хорошие сорта , поражены трутовиком, следствие больших морозов несколько лет назад.
Можно ли с этих деревьев взять черенки. Прирост пока нормальный, но это вопрос времени, деревья нужно заменить. Еще вопрос, какой подвой для сливы сегодня лучше?
Брать черенки можно(и нужно если это ценные сорта).Грибы по наследству молодым прививкам не передадутся.Подвой-проверенная временем,устойчивая в любых условиях алыча(сеянец).

---------- Post added at 22:27 ---------- Previous post was at 22:18 ----------

Да и прививать рановато еще.....
В старых номерах(70-80г) "Приусадебного хозяйства" есть статьи о зимних прививках(не за столом,в помещениях).Прямо в саду по снегу.Общался с человеком,удачно прививавшим так.
Сам уже прививаю,сокодвижение пошло.

did_Panas
25.02.2016, 22:48
В старых номерах(70-80г) "Приусадебного хозяйства" есть статьи о зимних прививках(не за столом,в помещениях).Прямо в саду по снегу.Общался с человеком,удачно прививавшим так.
Сам уже прививаю,сокодвижение пошло.

Весною 2013 року в березні була ще холодна і сніжна зима, як хто пам'ятає, морозець був точно, бо руки мерзли. Отримав живці, зберігати не було досвіду(бо до того щеплював в той самий день з дерева на дерево), вирішив щеплювати грушу, близько десятка живців, 100% результат.

Сергій1
26.02.2016, 15:19
Народ, таке питання: в минулому році вперше спробував щеплювати навесні абрикос окуліровкою (просто з цікавості, що вийде, раніше тільки копуліровку використовував). Щеплював все в кінці лютого (вичитав, що кісточкові треба щеплювати раніше, ніж яблуні і груші). Результат - із прищеплених бруньок проросла лише 1 гілочка. Деякі бруньки починали рости, потім пропадали. Деякі і не починали рости, хоч щитки приросли майже всі. Правда, через брак досвіду в такому щепленні, не зняв вчасно обмотку, але бруньки були не закриті. Що не так? Чи є варіант, що вони проростуть цього року, якщо зрізати пагін над брунькою?
І ще питання: чи реально перещепити доросле (десь 30-річне) дерево абрикоса? 15-річну вишню? Чи краще не мучитись?

Creativniy
26.02.2016, 15:40
Що не так? Чи є варіант, що вони проростуть цього року

Вариант всегда есть. Главное делать и не отчаиваться! Рекомендую прививки косточковых закрыть полиэтиленовыми пакетами. Прошлой весной все прививки прижились, благодаря этому способу. На алыче 2 сорта сливы:
http://i.piccy.info/i9/b23cb98c6740b5e2fcc297a2894b5b4f/1456493778/12250/1007783/DSCN1349_240.jpg (http://piccy.info/view3/9463425/da8cf4f115e46d75747d5af7687dc9e1/)http://i.piccy.info/a3/2016-02-26-13-36/i9-9463425/240x180-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-02-26-13-36/i9-9463425/240x180-r)http://i.piccy.info/i9/a7ea6b7e858b1352eaa0584da6056248/1456493409/12151/1007783/DSCN1664_240.jpg (http://piccy.info/view3/9463390/a9756c4b636549c208e84a6556a3391e/)http://i.piccy.info/a3/2016-02-26-13-36/i9-9463390/240x180-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-02-26-13-36/i9-9463390/240x180-r)http://i.piccy.info/i9/d0fd27c50ec6b643979f647a5200b163/1456493883/5049/1007783/DSCN8362_240.jpg (http://piccy.info/view3/9463436/968fe57e049157084276731ed67322ca/)http://i.piccy.info/a3/2016-02-26-13-38/i9-9463436/240x180-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-02-26-13-38/i9-9463436/240x180-r)
А вот семечковые можно и не закрывать, практически все и так прижились.

Therion
26.02.2016, 15:43
Щеплював все в кінці лютого (вичитав, що кісточкові треба щеплювати раніше, ніж яблуні і груші). Результат - із прищеплених бруньок проросла лише 1 гілочка. Деякі бруньки починали рости, потім пропадали. Деякі і не починали рости, хоч щитки приросли майже всі. Правда, через брак досвіду в такому щепленні, не зняв вчасно обмотку, але бруньки були не закриті. Що не так? Чи є варіант, що вони проростуть цього року, якщо зрізати пагін над брунькою?
І ще питання: чи реально перещепити доросле (десь 30-річне) дерево абрикоса? 15-річну вишню? Чи краще не мучитись?

Вічкування кісточкових в приклад краще робити коли почався інтенсивний сокорух, кінець березня-початок квітня (кожен рік по різному). Головна умова - бруньки прищепи повинні бути сплячими. Ті що почали рости а потім пропадати - можливо моніліоз. Ті бруньки що не проснулися тої весни можливо живі, але бистріше всього що ні. Спробуйте розбудити, як що є можливість. Відносно 30-річного дерева - реально, як що Вас пеньки ( які ніколи не затягнуться) не засмучують.

did_Panas
27.02.2016, 22:38
Сьогодні зробив близько 40 щеплень (яблуня, абрикос, груша), в основному покращеною копуліровкою, сокорух не спостерігався. Деякі живці накрив кульками. Перед щепленням живці поставив на кілька годин у воду. Аж дивно, навіть пальці не порізав.
Надіюсь, що все буде добре.

Фанатка
28.02.2016, 00:56
Люди добрые, у меня такой вопрос: на что прививать крупноплодную айву? Есть груша, яблоня, боярышник... Может на кого из них можно?

Sveta
28.02.2016, 01:37
Люди добрые, у меня такой вопрос: на что прививать крупноплодную айву? Есть груша, яблоня, боярышник... Может на кого из них можно?
Краще на грушу.
Чи є варіант, що вони проростуть цього року, якщо зрізати пагін над брунькою?

:shock: А ви не зрізали? Якщо пагін був залишений над завічкованою брунькою, то навесні всі поживні речовини пішли не на ріст нового пагона із цієї бруньки, а в кінці материнських гілок:smile:. Потрібно було ОБОВ'ЯЗКОВО зрізати навесні (при умові задовільного приживання щеплення).

---------- Post added at 01:37 ---------- Previous post was at 01:20 ----------

Вопрос. Если прививать в основную скелетную ветку молодого деревца,то на каком расстоянии от ствола, для надежности. Так чтобы в дальнейшем облом- раскол при изгибе ветки не случился. Но, и запас для перепрививки оставить, на всяк случай.
5-10см...Протягом вегетаційного сезону спостерігати і при потребі підрізати гілку, що піде із бруньки живця. Надмірний ріст може спричинити розломи. При необхідності потрібно робити підпорки та підв'язування. Необхідно також постійно обрізати гілки, що підуть нижче місця щеплення (із бруньок самого скелетоворювача), щоб вони не глушили/не затіняли пагін щепленого сорту.

язичник
28.02.2016, 19:05
підрізати гілку, що піде із бруньки живця. Надмірний ріст може спричинити розломи.
Краще не вкорочувати нарослі пагони, бо це суттєво гальмує зрощення прищепи з підщепою. Кращим буде підв'язувати нарослі пагони до штучної підпорки або до гілки підщепи

Sveta
28.02.2016, 21:07
Краще не вкорочувати нарослі пагони, бо це суттєво гальмує зрощення прищепи з підщепою. Кращим буде підв'язувати нарослі пагони до штучної підпорки або до гілки підщепи
Приживання живців після весняного щеплення відбувається протягом місяця-півтора, а інтенсивний ріст продовжується майже до кінця літа. Після повного зрощення підщепи і прищепи доцільніше обрізати, так як будь-які інші маніпуляції із невизрівшими пагонами більш травматичні та загрожують зломами. Знайомий перещеплював собі сад сильнорослими сортами, штамбоутворювач був 5-ти річного віку, так що пагони росли дуже інтенсивно, спробував підв'язати прирости -частину зламав:twisted:, частина зламалась сама під час сильного вітру, хоч і була прив'язана до опор (це не врятувало). Проблему вирішили лише через обрізку:smile:. Секатором все ж таки і акуратніше, і швидше, і менш трудо-та капіталозатратно. Плюс все одно бажано проводити зелені операції, щоб не давати рости пагонам із всіх бруньок щепленого живця, от все паралельно і проводиться. Ваш метод також правильний і заслуговує на увагу, але його краще застосовувати коли прирости невеликі, є зайвий час та невеликі об'єми, а також якщо дерева ростуть не під всіма вітрами, а десь у затишку.

язичник
28.02.2016, 22:06
Після повного зрощення підщепи і прищепи
Я порівнював прищепи на шовковиці. Весною перед щепленням підщепи одного віку і приблизно одного діаметру. Посеред літа деякі прищепи вкоротив. До осені місце зрощення на деревцях зі вкороченими прищепами практично не збільшилося в діаметрі, а на необрізаних прищепах суттєво наросло. Тобто, виглядало більш міцним і якісним.

ОлегБаер
28.02.2016, 22:28
Безперечно якщо не стригти буде товстішим і більшим. Але після відломів величезних шапок (на прикладі робінії шаровидної або вяза плакучого) почав стригти. Буде в перший рік меншим, але вцілілим

Данна
28.02.2016, 22:42
Согласна, укорачивать нужно. Я не знала, и прививки вымахали ого, есть и 50 см. прямой ветки. Так, а на сколько надо подрезать, или сколько почек оставлять 2-3 ?

Sveta
28.02.2016, 23:44
Я так думаю, що кожен вибере саме для нього зручний спосіб утримання щеплень (або буде їх поєднувати):wink::smile:.

Согласна, укорачивать нужно. Я не знала, и прививки вымахали ого, есть и 50 см. прямой ветки. Так, а на сколько надо подрезать, или сколько почек оставлять 2-3 ?
Ну, 50 см іще не так і багато:smile:, деякі прирости можуть сягати 1м і більше.
Скільки зрізати залежить від діаметру, довжини гілки, місця розташування щеплення, кліматичних умов та часу проведення тощо. Дивіться самі, щоб не було сильного навантаження на місце щеплення (в перший рік, до повного заживання, приживання та здерев'яніння), щоб гілки не згинались під своєю вагою. Інколи достатньо підрізати і кілька сантиметрів, щоб уникнути проблеми розлому. Все індивідуально:pardon:.

Князь
29.02.2016, 01:31
Всім привіт, абрикоси прищеплювать копуліровкою вже час? Планую на вишідних.

tino4ka
29.02.2016, 23:27
Прошлым летом пропала слива. Обрезали до земли, а от подвоя выросла хорошая ветка. На какой высоте ее нужно перещепить?

Zambezi
29.02.2016, 23:45
Прошлым летом пропала слива. Обрезали до земли, а от подвоя выросла хорошая ветка. На какой высоте ее нужно перещепить?
Можно на любой высоте.Но должны понимать,что штамб-это основа всего дерева и лучше что бы он был максимально стойким.Никакой культурный сорт не может сравниться в этом с дичкой(ваша алыча от корня).Поэтому 50-70 см будет не лишним.Все нежные сорта рекомендуют прививать повыше в крону,т.к. самые низкие температуры наблюдаются при земле(или по поверхности снега).

Therion
01.03.2016, 08:57

Если планируете прививкой создавать ветви второго порядка (например многосортовое дерево) то прививайте повыше. Ну а если хотите повторить то что у Вас было, то пониже, 7-15см. Дело в том, что высокая прививка, в конкретном случае на сливе, у меня дал в прошлом году малый прирост (не единичный случай, порядка 5-7 образцов), когда как низкая - более интересный результат, и плюс ещё в том что меньше обрывать паросли подвоя.

did_Panas
01.03.2016, 11:31
Всім привіт, абрикоси прищеплювать копуліровкою вже час? Планую на вишідних.

Відповідь на Ваше питання раніше дав Саша

Відносно щеплення абрикоси на весні - дві головні умови . Перша - Підщепа (гілка чи дичка) повина бути на стадії початку сокоруху. (Вже явно розпустились бруньки і листки вже явно видко) )
Друга - прищепа - в стані глубокого спокою(ну хоча б відносного), тобто бруньки набухли але ще не потянулись в ріст. І результат вражаючий . 100% приживаємості...:smile:

Я робив щеплення абрикоса на цих вихідних, не дочекавшись цих рекомендацій, побачимо що з цього вийде. Просто на найближчих 2-3 тижні на дачу мабуть не попаду, то зробив коли мені вийшло.

---------- Post added at 11:31 ---------- Previous post was at 11:25 ----------

упаковочная пленка точнее... пробував я всякою- але радість принесла лише Стрейч плівка, але ми концерватори.. мої хлопці теж крутили носом .. Тепер тільки нею і крутят)
Тут важливе уточнення. Не СКОТЧ,а СТРЕЙЧ ПЛІВКА.)

Пробував на цих вихідних замотувати цією плівкою, не сподобалося, чуть сильніше натягнеш, щоб затягнути добре місце щеплення, плівка рветься . Або може мені попалася не та плівка, або не звик до неї. Час покаже, кілька щеплень таки замотав нею.

Марлена
01.03.2016, 11:42
Пробував на цих вихідних замотувати цією плівкою, не сподобалося, чуть сильніше натягнеш, щоб затягнути добре місце щеплення, плівка рветься . Або може мені попалася не та плівка, або не звик до неї. Час покаже, кілька щеплень таки замотав нею.

Да, к ней надо привыкнуть, натяжение четко выверить надо:pardon:
Я никак к изоленте не привыкну, но буду тренироваться на плодовых.

ОлегБаер
01.03.2016, 11:45
Пробуйте не харчову, а пакувальну плівку

did_Panas
01.03.2016, 11:50
Пробуйте не харчову, а пакувальну плівку
Вона ж мабуть має різну товщину, мені попалася мабуть затонка, що так рвалася, я її пробував вдвоє складати...ну коротше щось таке вийшло, час покаже.

Света Ш
01.03.2016, 13:27
Подскажите, пожалуйста. Есть два сеянца сливы (алычи) Кубанская комета, им по два года точно, диаметр там 5-7 мм и меньше. Возможно их сейчас привить, так как старое дерево вскорости нужно будет убирать из- за строительных работ.? И как улучшеной окулировкой? за кору там не тот диаметр ( я так думаю)? Раньше таким мастерством не занимались, поэтому 1,2,3...
http://i.piccy.info/i9/53290deee75a3d32500c60af477c229f/1456831118/13194/1009406/IMG_20160228_110212_240.jpg (http://piccy.info/view3/9481211/af89dcf2508ddc3e3f8b16d556390b3b/) http://i.piccy.info/i9/acca3f0437c0f61d67704398dc349adb/1456831135/12981/1009406/IMG_20160228_110221_240.jpg (http://piccy.info/view3/9481212/825a6f522229d62536fe41972274b2fc/)

did_Panas
01.03.2016, 15:32
Возможно их сейчас привить, так как старое дерево вскорости нужно будет убирать из- за строительных работ.?

Можна

И как улучшеной окулировкой?

Перед тим як прищеплювати покращеною копуліровкою, потренуйтесь і обережно , не поріжте собі пальці, особливо коли будете робити "язичок"

за кору там не тот диаметр ( я так думаю)?

Можна і за кору, якщо живець тоненький. За кору для новачка, саме те, тільки дочекайтеся сокоруху.

Раньше таким мастерством не занимались, поэтому 1,2,3...

Всі колись починають вперше...

Нина
01.03.2016, 16:44
А мне копулировкой саме те))). Вставила черенок и он стоит прочно, как влитой, пока его примотаю к подвою, а за кору--кора рвется, черенок не держится, пока замотаю, куда то сместится. А в конце еще оба больших пальца, как правило, порежу. Короче--одно расстройство.

Deva28
01.03.2016, 17:06
А в расщеп, особенно на толстые ветки кто нибудь практикует?

Света Ш
01.03.2016, 17:07
Можна і за кору, якщо живець тоненький. За кору для новачка, саме те, тільки дочекайтеся сокоруху.
А тоненький, це скільки, якої товщини? :D. Тут діаметр на більшому десь 6-7 мм

Инесса
01.03.2016, 17:49
А в расщеп, особенно на толстые ветки кто нибудь практикуе

Мне нравится так прививать. В прошлом году абрикос Денисюка, таким способом, все на 100%. До этого алыча,тоже нормально. В этом году буду в расщеп перепрививать скелетные ветки двух яблонь. Вот думаю,когда это лучше сделать,что б наверняка. Может посоветуете?

did_Panas
01.03.2016, 18:27
А тоненький, це скільки, якої товщини? :D. Тут діаметр на більшому десь 6-7 мм

Складні математичні розрахунки не буду приводити. Ви на місці прикиньте, щоб зріз живця щільно приліг за кору до дички

елена.п
01.03.2016, 18:38
А в расщеп, особенно на толстые ветки кто нибудь практикует?
..практикует)), но опять -таки, понятие толстые?:pardon:..я всё перепрививаю в расщеп, пользуюсь и другими методами, но этот мне как-то приятней ))...за кору, использую тонкий привой (абсолютно согласна с Аркадием),с таким материалом в расщеп работать неудобно, да и приживаемость снижается ввиду малого процента оставшейся коры(после срезки клина)...

барвинка
01.03.2016, 18:47
Мне нравится так прививать. В прошлом году абрикос Денисюка, таким способом, все на 100%.
А в какой период абрикос прививали?
У нас есть старый абрикос, хочу на одну из его веток попробовать привить другой сорт, хоть и прививать не умею, только из теории знаю, особо не верю, что получится, но попробовать хочу.

Може буде комусь цікаво почитати статтю Л. Тараненко з журналу «Дім, сад, город»
В цій пишется : "Якщо яблуню і грушу можна перещеплювати у будь-якому віці, аби тільки дерево не було хворим, то у кісточкових варто перещеплювати лише молоді дерева, не старші 5 років. Перещеплення у старшому віці може швидко згубити дерево."

Уважаемые садоводы, подскажите, пожалуйста, если есть старые абрикосы и слива, можно на некоторые их ветки привить другие сорта, или не стоит?

did_Panas
01.03.2016, 18:54
Уважаемые садоводы, подскажите, пожалуйста, если есть старые абрикосы и слива, можно на некоторые их ветки привить другие сорта, или не стоит?
У мене є старий абрикос-дичка, років йому більше 10-ти це точно. Щеплення на нього не робив, а от літом 2014 робив окуліровку десь на 5 гілячок, прижилося 2 бруньки і дали хороший приріст. Того року зробив ще з десяток окуліровок на цей абрикос, дивився на вихідних більшість в хорошому стані.

Инесса
01.03.2016, 18:59
А в какой период абрикос прививали?

В прошлом году прививала на сливу в середине марта. В этом можно и раньше-тепло.

ERAT
01.03.2016, 23:52

А скільки років сливі? Окремі бічні щеплені гілки велике дерево може згодом відкинути(вони висохнуть). Потрібно підбір по сортам,що прищеплюються і постійна корекція,обрізка дерева, щоб живлення в кроні рівномірно розподілялось.

Сергій1
02.03.2016, 10:18
:shock: А ви не зрізали? Якщо пагін був залишений над завічкованою брунькою, то навесні всі поживні речовини пішли не на ріст нового пагона із цієї бруньки, а в кінці материнських гілок:smile:. Потрібно було ОБОВ'ЯЗКОВО зрізати навесні (при умові задовільного приживання щеплення).

Весняне вічкування абрикоса в минулому році спробував вперше - "щоб не пропадав шматок живця і подивитись, що буде:smile:" Результат: всі щитки прижилися, з одного виросла гілочка, з одного брунька почала розвиватись, потім пропала, з інших бруньки не проросли. Влітку провів теж вічкування. Навесні позрізав гілки над прищепами і буду чекати...

---------- Post added at 10:12 ---------- Previous post was at 10:07 ----------

Рекомендації по використанні стреч плівки були дані для вічкування. Я теж нею користуюсь при щепленні таким способом. При інших способах щеплення, наприклад, копуліруванні, вона навряд чи конкуруватиме з ізострічкою.

---------- Post added at 10:18 ---------- Previous post was at 10:12 ----------

Мне нравится так прививать. В прошлом году абрикос Денисюка, таким способом, все на 100%. До этого алыча,тоже нормально.

Я десь зустрічав, що для щеплення кісточкових підходять лише декілька способів і метод "в розщеп" туди не входить. Тому сам ніколи не пробував так щеплювати кісточкові. Виходить - "не верь написанному:smile:" Треба буде спробувати...

В этом году буду в расщеп перепрививать скелетные ветки двух яблонь. Вот думаю,когда это лучше сделать,что б наверняка. Может посоветуете?

Мені здається, що яблуню коли не щепиш, результат все одно позитивний...:smile:

Нина
02.03.2016, 10:22
У мене є старий абрикос-дичка, років йому більше 10-ти це точно. Щеплення на нього не робив, а от літом 2014 робив окуліровку десь на 5 гілячок, прижилося 2 бруньки і дали хороший приріст. Того року зробив ще з десяток окуліровок на цей абрикос, дивився на вихідних більшість в хорошому стані.
Цікаво, бо читала практиків, що окулірування роблять ТІЛЬКИ на молодих сажданцях, щоб кора була не грубою. А в 10-літньго дерева кора не може бути тонкою та ніжною. Як Вам вдалося одержати такий вдалий результат?

Сергій1
02.03.2016, 10:25
Влітку, не читавши форуму, завічкував шовковицю. Навесні подивився - щитки гарно приросли, зелененькі. На форумі ж я зустрічав, що літнє вічкування шовковиці не вдається. Що тепер робити? Перевічковувати навесні? Чи чекати, коли ті бруньки проростуть? (стовбур вище бруньок вже зрізав).

---------- Post added at 10:25 ---------- Previous post was at 10:22 ----------

Цікаво, бо читала практиків, що окулірування роблять ТІЛЬКИ на молодих сажданцях, щоб кора була не грубою. А в 10-літньго дерева кора не може бути тонкою та ніжною. Як Вам вдалося одержати такий вдалий результат?

Окулірування проводилось не в стовбур, де груба кора, а в гілки. А серед гілок завжди можна знайти гілку потрібного діаметру з молодою корою.

did_Panas
02.03.2016, 10:57

так я ж на однорічні молоді гілочки окуліровав. Як на забуду, коли буду на дачі сфоткаю.

Therion
02.03.2016, 11:42
Влітку, не читавши форуму, завічкував шовковицю. Навесні подивився - щитки гарно приросли, зелененькі. На форумі ж я зустрічав, що літнє вічкування шовковиці не вдається. Що тепер робити? Перевічковувати навесні? Чи чекати, коли ті бруньки проростуть? (стовбур вище бруньок вже зрізав).

Если место ниже летней прививки осталось (а оно как правило есть), переокулируйте для страховки.

---------- Post added at 11:42 ---------- Previous post was at 11:34 ----------

Подскажите, пожалуйста. Есть два сеянца сливы (алычи) Кубанская комета, им по два года точно, диаметр там 5-7 мм и меньше. Возможно их сейчас привить, так как старое дерево вскорости нужно будет убирать из- за строительных работ.? И как улучшеной окулировкой? за кору там не тот диаметр ( я так думаю)? Раньше таким мастерством не занимались, поэтому 1,2,3...

Такие диаметры лучше всего прививать копулировкой, обычной или улучшенной - не важно. Только одна проблемка - совместить камбиальные слои. Ввиду того что сеянцы двухгодичные толщина коры у них больше чем у одногодичных черенков. Поэтому надо внимательно смотреть и прикидывать. Возможно ещё гайсфусом, но там посложнее и для первого раза не стоит.

Света Ш
02.03.2016, 11:56
С этим я разобралась вроде.
[QUOTE=Therion;869037]
Ввиду того что сеянцы двухгодичные толщина коры у них больше чем у двухгодичных.
переведите:D

Возможно ещё гайсфусом, но там посложнее и для первого раза не стоит.
Гуглу посмотрела и :no:не тот размер чтоб так изловчаться :wink:
Оно по фото толще кажется.

И еще вопрос, там такой как бы изгиб на саженце, где делать срез?
http://i.piccy.info/i9/2cd55a42ea6a3abdee24c553403557ec/1456912361/13194/1009804/IMG_20160228_110212_240.jpg (http://piccy.info/view3/9485998/78d6ffd5b6c2dfb0a686fc98ca98d076/)

барвинка
02.03.2016, 12:25
А скільки років сливі? Окремі бічні щеплені гілки велике дерево може згодом відкинути(вони висохнуть). Потрібно підбір по сортам,що прищеплюються і постійна корекція,обрізка дерева, щоб живлення в кроні рівномірно розподілялось.
Сливі близько 8 років. Виходит, все не так просто із щепленням старих кісточкових дерев. На сливу я хочу спробувати привити аличу.

Нина
02.03.2016, 12:59
Сливі близько 8 років. Виходит, все не так просто із щепленням старих кісточкових дерев. На сливу я хочу спробувати привити аличу.
Ліда, а в сливи нема порослі? Чи може десь під нею з кісточки росте сіянець? Щоб вже напевно вийшло.

ERAT
02.03.2016, 13:01

8 років ще не старе дерево. Якщо маєте навики догляду за деревом "садом", можете пробувати щепити, хоча формують такі дерева від маленького. На форумі цю тему детально обговорювали. Моя думка, що для хорошого і "безпроблемного" врожаю краще мати два окремих дерева

Therion
02.03.2016, 14:37
С этим я разобралась вроде.

переведите:D

Гуглу посмотрела и :no:не тот размер чтоб так изловчаться :wink:
Оно по фото толще кажется.

И еще вопрос, там такой как бы изгиб на саженце, где делать срез?

Я вроде как через пол минуты исправил, но Вы всё же умудрились. Читать так: Ввиду того что сеянцы двухгодичные толщина коры у них больше чем у одногодичных черенков
Срез делать выше кривого, на прямом участке. Да и ещё вариант- окулировка в Т-образный разрез во время интенсивного сокодвижения спящей почкой. Этот вариант с очень высокими шансами.

Инесса
02.03.2016, 18:15
Сливі близько 8 років. Виходит, все не так просто із щепленням старих кісточкових дерев.

Именно такую сливу я и перепрививала. На ней отлично плодоносит два вида алычи и первый урожай был на ней еще и угорка итальянская и слива Писарди. Итак ,имеем четыре вида плодов на восьмилетней сливе.

Roman Poltava
02.03.2016, 23:05
пропадають 2 черенка персика. До сокоруху точно не доживуть. Чи можливо зараз здійснити прививку ? яким способом ? знаю що окуліровку персика здійснюють під час сокоруху

Deva28
03.03.2016, 15:45
пропадають 2 черенка персика. До сокоруху точно не доживуть.

Попытка - не пытка, лучше попробовать сейчас, накрыть целофоновым кульком и сверху еще бумажный пакетик. Будет микроклимат, защита от выветривания и солнца. При прививке в расщеп на толстые ветки еже и смоченную в воде вату ложат под кулек.

Инесса
03.03.2016, 16:15
А подскажите,кто делал прививки на сирене,есть ли там какие нюансы или все как на плодовых?

барвинка
03.03.2016, 17:24
Именно такую сливу я и перепрививала. На ней отлично плодоносит два вида алычи и первый урожай был на ней еще и угорка итальянская и слива Писарди. Итак ,имеем четыре вида плодов на восьмилетней сливе.
Расскажите, пожалуйста, как прививали, в какие сроки?

Инесса
03.03.2016, 20:08
как прививали, в какие сроки?

Всегда прививаю по погоде,при устойчивом +. Приблизительно это в середине марта. Основной принцип -простая копулировка(в приклад),реже -в расщеп(смотрю на толщину ветки). Всегда одеваю прозрачные пакетики. Снимать не спешу. Когда появятся листики ,размером в пятак,только тогда надрезаю пакет и через 3-4 дня могу снять вовсе. Обмотку снимаю в середине лета.

Валерий Дмитриевич
05.03.2016, 22:42
Уважаемые гуру прививок, расскажите начинающему на пальцах, ночные заморозки (будут -4) вредят прививкам, или все прекрасно приживается?
Наташа.

Нічні заморозки -4 ніяк не страшні для щеплень плодових культур.В свій час садівники Росії а це десь 70-80 рік прошлого століття ділилися досвідом успішних зимових щеплень. Про це я більш конкректно декілька років назад писав .А зараз я задам запитання до садівників патріотів України чи хто читав статтю Ростріляний сад і які думки у Вас вона викликає і як ми відносимся що ці негідники стріляюь по
п Опытное. З великою повагою до садівників України Смирнов В.Д.

Нина
06.03.2016, 08:08
Нічні заморозки -4 ніяк не страшні для щеплень плодових культур..
А як же поняття, що любі рослини при мінусовій температурі краще не чіпати? Адже коли вночі -4, то десь до обіду деревина тільки почне розмерзатися, тай то коли надворі сонечко. Я навіть обрізати сад не хочу в такий мінус, бо зараз можна більше зашкодити дереву, ніж принести користь.
Про Розстріляний сад, дякую, що нагадали нам. Зараз знайду та почитаю статтю.
PS. Ви маєте на увазі статтю про переслідування родини Симиренко та Вавілова злочинною енкеведиською системою?

Валерий Дмитриевич
08.03.2016, 07:17
А як же поняття, що любі рослини при мінусовій температурі краще не чіпати? Адже коли вночі -4, то десь до обіду деревина тільки почне розмерзатися, тай то коли надворі сонечко. Я навіть обрізати сад не хочу в такий мінус, бо зараз можна більше зашкодити дереву, ніж принести користь.
Про Розстріляний сад, дякую, що нагадали нам. Зараз знайду та почитаю статтю.
PS. Ви маєте на увазі статтю про переслідування родини Симиренко та Вавілова злочинною енкеведиською системою?
Да якщо мене не підводить память це було опубліковано в газеті День десь три роки тому назад. Нас у школі вчили що мічурін це наший садівничий геній і приховували від від нас що десь у 1935-36 роки В,Л,Семиренко ряд других садівників науковці рішуче осудили мічурінське вчення як лже наукове, за що поплатились життям.Так само вони лишили життя Л.П.Семиренка хотя писали що бандитська куля обірвала життя.Вони викрали всі наукові праці батька і сина Семиренків все наукове обладнання і даже швабри покрали да вони у нас украли собі назву країни .Бо коли у нас була Київська Русь то москва називалась деревня Калитка вся їхня історія построї на брехні.Людину яка продала країну на 300 років у монгольське рабство возвеличили в ранг героя і дали назву в честь його ордену хотя він ніякого відношення до побоїща на неві не мав б о йому тоді було лише 9 років. До сіх пор неможуть найти Куликовське поле можливо Куликовська битва вигаданна іт.д. Вплив відємних температур однознано негативний.І по сучасній садівничій науці її потрібно проводити через дві неділі після цвітіння .Але якщо великі обсяги обрізочних робіт ми просто виконуємо її не звертаючи на це увагу.Вважається що в лютому місяці можна проводити обрізку в сонячні дні необрізаючи гілляки товщі за 3см.

Павло Дачник
09.03.2016, 16:16
на участке 2 айвы, но столько не нужно, мне посоветовали привить на одну грушу, тем более, что ее нет у меня (так вот получилось), я посмотрел на айве есть 4 скелетных ветки, две из которых я оставлю на всяк. случай, а в две хочу привить позднеосеннюю и зимнюю грушу, так как начитался и летнюю не советуют вместе с поздними, скажите можно ли это делать сейчас, если я у соседей срежу черенок и сразу привью?
Очень нужен совет, спасибо!

Нина
09.03.2016, 16:50
Павло, а яким способом вирішили щепити айву? В неї гілляки дуже товсті? Як що в розщіп або копуліровкою, то можна вже зараз. А для підстраховки один живець загорніть в мокрий папір та положіть в темне і холодне місце до початку сокоруху. Тоді і його прищепите.
На живці одягніть пакетики, щоб був захист від сухого вітру.

Павло Дачник
09.03.2016, 17:14
я вже цю гілку форуму прочитав, загальний перелік рекомендацій склав))
не знав тількі по термінах виконання цих робіт.
гілки товщиною приблизно 3-4-5 см.,хочув рощіп, нажаль не знаю які сорти груші будуть - знаю що смачні і все))
а можна парафіном чи воском спил гілки закапати, бо нема садового вару, а купляти для двох щеплень не хочу?

---------- Post added at 17:14 ---------- Previous post was at 17:05 ----------

і ще, розшіп як робити по відношенню до центра дерева, ніж нехай дивиться уінцм в крону, чи боком до крони?

Нина
09.03.2016, 17:26
У нас, на Київщині, в середині березня вже щеплять дерева. В рощіп в тому числі.
За парафін можуть сказати тільки ті, хто сам так щепив, бо коли сонечко пригріє, то парафін легко заллє середину розщепнутої гілляки. Як це вплине на зростання живця з гілкою--сказати важко.
Розщіп треба робити так, щоб майбутня гілка з живця не росла в середину крони, тобто боком до крони.

Павло Дачник
09.03.2016, 19:40
дякую:Rose:

did_Panas
09.03.2016, 19:55
гілки товщиною приблизно 3-4-5 см.,хочув рощіп, нажаль не знаю які сорти груші будуть - знаю що смачні і все))

Якщо Ви новачок у щепленні плодових дерев, то у розщіп не найкращий варіант щоб навчитися (хоча і не найгірший), спробуйте методом за кору. З іншої сторони, щеплення груш для новачка саме той варіант, щоб потім не розчаруватися. Не пам'ятаю випадку, щоб щеплений живець груші у мене не прижився, з яблунями та іншими плодовими таке траплялося часто.
Результат щеплення від сорту не залежить, по крайній мірі я не чув, що одні сорти щеплюються краще ніж інші.

Сергей Таврово
09.03.2016, 21:28
Здравствуйте.
Сегодня (9 марта) срезал у соседа черенок черешни (20 см), ей 4-6 лет, общая длина побега была 40-45 см. Сосед очень нахваливал свою черешню, вот и решил привить.
Планирую привить на сливу, ей 4-5 лет.
Скажите какую часть черенка привить, и каким способом? Мне кажется, что грози почек это плодовые почки. Это так??? Можно ли привить их (или, и их в том числе), чтобы хоть одну ягоду попробовать и решить стоит ли возиться с этой черешней?
http://s019.radikal.ru/i608/1603/3a/87c33e1ee2aet.jpg (http://radikal.ru/fp/9ed9767f60da473287e3ff232ac930b2)

Angelique
09.03.2016, 21:31
Черешню на сливу??? Та навіть, якщо на вишню, як написано в назві теми, то не варто, мабуть, - черешня швидко переросте підщепу. У нас є тема про щеплення плодових, зверніться туди

did_Panas
09.03.2016, 21:37
Планирую привить на сливу, ей 4-5 лет.

У нас сьогодні на форумі день української мови, тому відповідаю українською:
Краще на вишню або черешню
Знайшов таку табличку/малюнок, за черемху перший раз чесно кажучи чую. На сливу теж не чув, щоб черешню прищіплювали
http://i.piccy.info/i9/27a28b8c71ba0f9ecf885047bc74c643/1457552209/74593/894443/sum_sn_st.jpg (http://piccy.info/view3/9520294/adbad320bfd5aa492f85eec9d39477d5/)http://i.piccy.info/a3/2016-03-09-19-36/i9-9520294/296x374-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-03-09-19-36/i9-9520294/296x374-r)

Якщо черешню щеплювати на вишню, то потім дерево буде нагадувати перевернуту пляшку, низ буде тонкий, верх відповідно товстий.

Валерий Дмитриевич
10.03.2016, 07:51
Всегда прививаю по погоде,при устойчивом +. Приблизительно это в середине марта. Основной принцип -простая копулировка(в приклад),реже -в расщеп(смотрю на толщину ветки). Всегда одеваю прозрачные пакетики. Снимать не спешу. Когда появятся листики ,размером в пятак,только тогда надрезаю пакет и через 3-4 дня могу снять вовсе. Обмотку снимаю в середине лета.
Шановна Інесса.При щепленні простою копуліровкою потрібно якимсь чином фіксувати прищепу /шпилькою або зажимати пальцями/тому що під час обвязки підщепу випирає .Тому проста копуліровка по приживленні дещо поступається косій копуліровкі поліпшеній.Хотя в останні десять років а може і більше появились публікації що косу копуліровку не можна використовувати при щепленні кісточкових.Я її успішно використовував більше 40 років.Можливо це звязано з тим що я щепив тільки на черешні дичці і в не великій кількості на сіянцях місцевих вишень.До поліетиленових пакетів моє відношення повністю негативне особливо до прозорих.Тому що під ними виникає парниковий єфект більш всього для цього потрібно використовувать якісь світлі не прозорі матеріали можливо неткану тканину.
По теорії каллусоутворення при щепленні /хотя я її великими з великими трудностями найшов в наукових працях росіян і там вони пишуть що вона вивчена не досконало і є деякі розбіжності по температурах/оптимальна температура калюусоутворення 28-30 гр.Ц. при темп.більшій за 30-35 гр.Ц. утворюється рихлий камбій який випирає в сторону обвязки і рве тільки створені судинні звязки між прищепою і підщепою.При температурі нижчій за 0 гр Ц. калюс руйнується.Так на мою думку більш доцільно захищать від високих так і низьких температур саме місце щеплення.А саму прищепу достатньо покривать спеціальною водоемульсійою садовою фарбою тим паче якщо не обманюють виробники в її добавляють фуніцид а це особливо важливо при весняному щепленні кісточкових. А я ще добавляю невелику кількість хорусу або топсину а водоемульсійку розчиняю невеликою кількістю розчину фітоспоріну.

Сергей Таврово
10.03.2016, 08:07
Спасибо.

Черешню на сливу??? Та навіть, якщо на вишню, як написано в назві теми, ...

Да, это описка, конечно "на СЛИВУ".
Ну, а если ради "попробовать", ради эксперимента, то вообще можно с цветочными почками прививать? И опять же, прав ли я что это именно цветочные почки, или это такие листовые почки?
Там есть и одиночные почки, т.е. можно и окулировку применить, но как обычно, хочется всего и сразу, поэтому мой вопрос подразумевал тайный смысл :D, можно ли привить весь черенок улучшенной капулиповкой, и если будет много цветов, оставить 2-3, а после завязи оставить одну ягодку.

Мне кажется этот рисунок человека с консервативными взглядами :D.
Знакомые на яблоне выращивают груши и на груше яблоки без проблем.

А по поводу разной силы роста я не подумал..., может обрезкой получится ее сдерживать...

Нина
10.03.2016, 09:18
Обрезка при разной силе роста не поможет. Просто подвой по толщине ствола будет отставать от привоя и этот диссонанс приведет к отлому привоя. Но , читала, что это в случае прививки на поросль вишни или сливы.
Наша форумчанка Инесса показывала цветущие прививки , вот только я не помню, оставляли ли она плоды на них.

Moonvalley
10.03.2016, 09:23
Мій тато років з 15 тому прищепив черешню на вишню. В результаті стовбур черешні через пару років виріс ледь не вдвічі ширшим за стовбур вишні - довелось її зрізати, інакше сама б зламалась (щеплення було досить високо). Так що знаю з практики, як це...

Сергей Таврово
10.03.2016, 09:34
В общем привился! :D
Одну почку (листовую или может правильнее - ростовую) на ствол своей черешни.
Оставшийся черенок на сливу в расщеп.
Как буде результат ,выложу фотки.

---------- Post added at 10:32 ---------- Previous post was at 10:26 ----------

Мій тато років з 15 тому прищепив черешню на вишню. В результаті стовбур черешні через пару років виріс ледь не вдвічі ширшим за стовбур вишні - довелось її зрізати, інакше сама б зламалась (щеплення було досить високо). Так що знаю з практики, як це...
...но ВЕСНА!!!, руки чешутся!!!!!
Я черешню привил на сливу на не основную ветку, так что, если что... :smile: ...вырежу.
Кроме того, если удастся ягодку попробовать и если понравится, то прирост можно будет уже на черешни прививать следующей весной, в этом году они еще маленькие.

---------- Post added at 10:34 ---------- Previous post was at 10:32 ----------

Обрезка при разной силе роста не поможет. Просто подвой по толщине ствола будет отставать от привоя и этот диссонанс приведет к отлому привоя. Но , читала, что это в случае прививки на поросль вишни или сливы.
Наша форумчанка Инесса показывала цветущие прививки , вот только я не помню, оставляли ли она плоды на них.
:D а попробовать то хочется!!!!

Нина
10.03.2016, 09:34
Люба, справа в тому, що , як правило, всі щеплення сортових черешень роблять на вишні різних сортів. Розлом може бути тільки в випадку щеплення на поросль вишні. І в випадку щеплення на сливу теж може бути не співпадання з ростом підвоя з привоєм, бо сливи менш рослі, чім черешні.

Сергей Таврово
10.03.2016, 10:18
Люба, справа в тому, що , як правило, всі щеплення сортових черешень роблять на вишні різних сортів. Розлом може бути тільки в випадку щеплення на поросль вишні. І в випадку щеплення на сливу теж може бути не співпадання з ростом підвоя з привоєм, бо сливи менш рослі, чім черешні.

Спасибо.

Therion
10.03.2016, 10:44
Результат щеплення від сорту не залежить, по крайній мірі я не чув, що одні сорти щеплюються краще ніж інші.

Павло зібрався щепити на айву. Но не всі груші сумісні з айвою.

Moonvalley
10.03.2016, 10:46

Він так і щепив... :oops: Черешня була "Дуже добра від сусіда", а вишня - яка виросла... :D

Therion
10.03.2016, 11:01
Здравствуйте.
Сегодня (9 марта) срезал у соседа черенок черешни (20 см), ей 4-6 лет, общая длина побега была 40-45 см.

Есть подозрение что Вы срезали двухлетку.

---------- Post added at 11:01 ---------- Previous post was at 10:51 ----------

Ніна, сортові черешні щеплять на антіпку (американку або венгерку), маглєбку, дику черешню і там ще ціла куча спеціалізованих карликових підщеп,наприклад, гізелла . Такі ентузіасти як ми щеплять на вишню степову. В цій темі є фото від Сашка Мельсана де дорослі дерева черешні на звичайній вишні і добре себе (по його словам) почувають. В мене теж є трьохрічки на порослі вишні. Поки "політ" нормальний.

Elly
10.03.2016, 11:04
Алычу Комета на сливу Ренклод Альтана хочу привить. Можно?

ntyrti
10.03.2016, 12:12
Четыре года назад посадил сливу ренклод ранний. В прошлом году были первые плоды, но совсем другого сорта. Сейчас у меня есть нужные черенки . хочу их привить на ветки второго порядка первого яруса. Нужно все все ветки второго порядка перепрививать или можно часть родных оставить? Этот вопрос по прививке в крону мне не совсем понятен. Об,ясните, пожалуйста. Спасибо.

Gusenitsa
10.03.2016, 12:28
Алыча и слива совместимы в любых сочетаниях, количествах, порядках, ярусах и пр.
Всё определяется только здравым смыслом и целесообразностью. :pardon:

---------- Post added at 12:28 ---------- Previous post was at 12:24 ----------

.......но ВЕСНА!!!, руки чешутся!!!!!
Я черешню привил на сливу на не основную ветку, так что, если что... :smile: ...вырежу..... а попробовать то хочется!!!!
И опыт - сын ошибок трудных.....
Ну что ж поделаешь, если сильно хочется!..... :pardon:

Elly
10.03.2016, 12:39
Алыча и слива совместимы в любых сочетаниях, количествах, порядках, ярусах и пр.
Всё определяется только здравым смыслом и целесообразностью. :pardon: Здравый смысл подсказывает, что дерево алычи скоро загнется по причине подозрительного состояния ствола старой сливы, послужившей для нее подвоем много лет назад. Целесообразность говорит, что иметь отдельное дерево алычи и отдельное дерево сливы для замысла моего участка - непозволительная роскошь и излишек тени. Ну и в конце концов, что-то говорит - попробуй "семейное дерево". Ну раз совместимы, тогда будем пытаться совмещать. :smile:

Therion
10.03.2016, 13:02
Алычу Комета на сливу Ренклод Альтана хочу привить. Можно?

Ренклоды хорошо принимают себе подобных, что не могу сказать о венгерках. У меня на поросли ренклода прекрасно себя чувствуют Амерс, алыча Путешественница и ещё несколько сортов.

Gusenitsa
10.03.2016, 13:06
Ренклоды хорошо принимают себе подобных, что не могу сказать о венгерках. У меня на поросли ренклода прекрасно себя чувствуют Амерс, алыча Путишественница и ещё несколько сортов.
Серёжа! А что? есть с венгерками негативный опыт?
П. С. Алыча хорошо принимает венгерки! :pardon:

did_Panas
10.03.2016, 13:12
ЧНужно все все ветки второго порядка перепрививать или можно часть родных оставить?
Можна частину залишити

Therion
10.03.2016, 13:18
Четыре года назад посадил сливу ренклод ранний. В прошлом году были первые плоды, но совсем другого сорта. Сейчас у меня есть нужные черенки . хочу их привить на ветки второго порядка первого яруса. Нужно все все ветки второго порядка перепрививать или можно часть родных оставить? Этот вопрос по прививке в крону мне не совсем понятен. Об,ясните, пожалуйста. Спасибо.

Можно часть и оставить. Ну и первый ярус как по мне - низковато. Прививка может недополучить питания и будет плохо развиваться.

---------- Post added at 13:18 ---------- Previous post was at 13:13 ----------

Серёжа! А что? есть с венгерками негативный опыт?
П. С. Алыча хорошо принимает венгерки! :pardon:

Я бы не назвал его негативным. Растёт всё, но только некоторые сорта на абрикосе и ренклодах дают за лето хороший прирост (Рэд Хард, например) а на местной форме венгерки - маловато будет. А вот Изюм Эрик на венгерке хорош.

Gusenitsa
10.03.2016, 13:30
...Я бы не назвал его негативным. Растёт всё, но только некоторые сорта на абрикосе и ренклодах дают за лето хороший прирост (Рэд Хард, например) а на местной форме венгерки - маловато будет. А вот Изюм Эрик на венгерке хорош.
Это единичный случай? единственное дерево? или есть статистика?

Therion
10.03.2016, 13:39
Это единичный случай? единственное дерево? или есть статистика?

Относительно статистики - ну не завёл я ещё отдел статистики:wink: Если Вас интересует, по прививкам весна2015 могу сказать перечень сортов, которые дали прирост на венгерке порядка 20-30см (метод прививки - окулировка в приклад):Глобус, Блэк Амбэр, Обильная Новая, Чачакская Наиболяя. Прививка делалась на годичную поросль венгерки по 2-3 экземпляра сорта. Изюм Эрик дал прирост порядка 70см.

Gusenitsa
10.03.2016, 13:47
Может, сама поросль местной венгерки слаборослая, не? :oops:

Валерий Дмитриевич
10.03.2016, 14:18
Есть подозрение что Вы срезали двухлетку.

---------- Post added at 11:01 ---------- Previous post was at 10:51 ----------

Ніна, сортові черешні щеплять на антіпку (американку або венгерку), маглєбку, дику черешню і там ще ціла куча спеціалізованих карликових підщеп,наприклад, гізелла . Такі ентузіасти як ми щеплять на вишню степову. В цій темі є фото від Сашка Мельсана де дорослі дерева черешні на звичайній вишні і добре себе (по його словам) почувають. В мене теж є трьохрічки на порослі вишні. Поки "політ" нормальний.
Антипок (американок або венгерок) не зустрічав, а є магалєбка із США і магалебка із Венгрії ,на яких шановна Л,І,Тараненко рекомендувала щепить черешні.Також вона рекомандувала щепить в крони сильно -рослих вишень.Не рекомедувала щепить в крону багаторічних черешень, бо дерева більш всього гинуть ,на мою думку від вірусних хвороб.Не годяться у нас щеплення у крону слаборослих вишень.Особливо погано вона сумісна з вишнями близькими до дикої степової вишні ,місцевими формами магалебок , цепарадусами (гібидами вишні з черемшиною).Про все це пишеться в статті Л,І,Тараненко ОСОБЛИВОСТІ ЩЕПЛЕННЯ КІСТОЧКОВИХ КУЛЬТУР фото якої помістив шановний дід Панас. До речі там і трохи описана окуліровка черешень вприклад.

Gusenitsa
10.03.2016, 14:51
Дякую, Валерію Дмитровичу, що нагадали чудову підказку Діда Панаса! :Rose::Rose:
Елю! У цій статті Л. І. Тараненко Особливості перещеплення кісочкових культур (http://www.sadiba.com.ua/forum/showpost.php?p=852512&postcount=601) добре акцентовано на нюансах щеплення:
- сливи в крону аличі та
- аличі в крону сливи!

Therion
10.03.2016, 15:14
Антипок (американок або венгерок) не зустрічав, а є магалєбка із США і магалебка із Венгрії ,на яких шановна Л,І,Тараненко рекомендувала щепить черешні.Також вона рекомандувала щепить в крони сильно -рослих вишень.Не рекомедувала щепить в крону багаторічних черешень, бо дерева більш всього гинуть ,на мою думку від вірусних хвороб.Не годяться у нас щеплення у крону слаборослих вишень.Особливо погано вона сумісна з вишнями близькими до дикої степової вишні ,місцевими формами магалебок , цепарадусами (гібидами вишні з черемшиною).Про все це пишеться в статті Л,І,Тараненко ОСОБЛИВОСТІ ЩЕПЛЕННЯ КІСТОЧКОВИХ КУЛЬТУР фото якої помістив шановний дід Панас. До речі там і трохи описана окуліровка черешень вприклад.

Вот выдержка с сайта, при желании можете найти:

ПОДВОИ (черенки)
Антипка венгерская –аналогична антипке США, отобранна в Венгрии. Маточные деревья высаживают вдали от случайных, диких произростаний антипки для предотвращения переопыления (5 грн).

Антипка США –отобранная форма совместима со всеми сортами черешни. Для получения подвоев используют посев семян (5грн).

Я дуже поважаю Л.І. Тараненко, вічна їй пам'ять. Але в аматорському садоводстві доводиться користуватись тим що є під рукою. Я не вирощую саджанці гектарами, в мене нема маточників. Тому для себе експерементую. Якщо для зерняткових кругом достатньо дикої груші і кислички, які можливо в великих кількостях щепити або яким достатньо добавити інтеркаляр і отримати карлик або полукарлик, то з дрібнокісточковими нема такого вибору навколо.

Gusenitsa
10.03.2016, 15:17
До речі, АНТИПКА = МАГАЛЕБКА = Cerasus mahaleb:
Вишня антипка (https://ru.wikipedia.org/wiki/Антипка)
І як підщепа антипка, що дорівнює магалебка, є далеко не найкращим варіантом для щеплення черешні!
Л. І. Тараненко пише: "Погано сумісна черешня також з магалебкою і церападусами (гібридами вишні з черемхою)."
Цей факт, ймовірно, обумовлюється:
Установлена связь совместимости прививочных компонентов и содержания в их коре флавонолов. У сортов черешни эти вещества накапливаются в количествах 188,0-274,4 мг/100 г, у сортов вишни - 33,8-24,9 мг/100 г. Все клоновые подвои по содержанию этих флавонолов приближаются к сортам вишни, за исключением подвоя Колт (100 мг/100 г). В коре сеянцев антипки флавонолы отсутствуют вообще. Мы предполагаем, что данный факт играет существенную роль в проявлении поздней несовместимости большинства сортов вишни и черешни с антипкой.
Диссертации о Земле http://earthpapers.net/osobennosti-razmnozheniya-klonovyh-podvoev-vishni-i-chereshni-v-usloviyah-severnoy-lesostepi-ukrainy#ixzz42VOLeNsw

Therion
10.03.2016, 15:29
Может, сама поросль местной венгерки слаборослая, не? :oops:

Может, но при сравнительно одинаковых условиях (я имею ввиду размер подвоев, одинаковом методе прививки) - разные результаты по сортам. Я не претендую на абсолютную истину, я констатирую свои наблюдения. А Вам уж самим решать - полезная эта информация или спам.

---------- Post added at 15:29 ---------- Previous post was at 15:19 ----------

До речі, АНТИПКА = МАГАЛЕБКА = Cerasus mahaleb:
Вишня антипка (https://ru.wikipedia.org/wiki/Антипка)
І як підщепа антипка, що дорівнює магалебка, є далеко не найкращим варіантом для щеплення черешні!
Л. І. Тараненко пише: "Погано сумісна черешня також з магалебкою і церападусами (гібридами вишні з черемхою)."
Цей факт, ймовірно, обумовлюється:

Украинская Вики так и пишет, что это одно и тоже. Примерно как жерделя -мореля для абрикосы. Но Валерию Дмитриевичу нужно было меня обязательно поравить. Тараненко так же отмечает большой выпад черешневых саженцев на данном подвое в садах. Поэтому прививаем на вишне и не заморачиваемся.

Нина
10.03.2016, 15:56
Такі ентузіасти як ми щеплять на вишню степову. В цій темі є фото від Сашка Мельсана де дорослі дерева черешні на звичайній вишні і добре себе (по його словам) почувають. В мене теж є трьохрічки на порослі вишні. Поки "політ" нормальний.
Так я й пишу, що черешню щеплять на різні сорти вишень. ))) А відносно того, що черешні, щеплені на вишневу поросль, не довговічні, я якраз від Саші Мельсана вперше дізналася. Тільки зараз в цій темі тих повідомлень вже немає, вони залишились в старій темі.

Therion
10.03.2016, 16:56
Так я й пишу, що черешню щеплять на різні сорти вишень. ))) А відносно того, що черешні, щеплені на вишневу поросль, не довговічні, я якраз від Саші Мельсана вперше дізналася. Тільки зараз в цій темі тих повідомлень вже немає, вони залишились в старій темі.

Якщо поросль весною обкопати, відокремив від коріння материнського дерева, вона за сезон перейде на своє коріння і нічим від сіянця не відрізнятиметься.

Данна
10.03.2016, 19:48
Это такой способ с любой порослью подходит ? Мы выкорчевали три яблони, на их месте через время выросла поросль( деревья были полукарлики). Сейчас я на них в прививке тренируюсь. Вот если оставить эту перепривитую поросль получатся тоже полукарлики ? Толк будет, когда деревья вырастут ?

ОлегБаер
10.03.2016, 23:04
Несомненно

Данна
11.03.2016, 00:02
Здорово. Может и размножать эту поросль можно, ну отросла же она из остатка корней. Мы очень тщательно выбрали все корешки и таки что то осталось. Какой же длины корешок надо для размножения прикопать ? Интересно , какой это подвой был ? Двух годичные порослевые деревца так хорошо сами себя формируют и быстро растут. Я из них семейные делаю, прививаю в скелетные ветви, на нижние ветки сильнорослые сорта, а выше слаборослые. Так они тоже будут полукарликами?

Therion
11.03.2016, 08:42
Здорово. Может и размножать эту поросль можно, ну отросла же она из остатка корней. Так они тоже будут полукарликами?

Можно. Так вегетативные подвои и размножают. Будут полукарликами.

Nikolay
11.03.2016, 09:31
Мой негативный опыт.
Абрикос привит на сливу 15 лет тому назад.
Пока держится и дает урожай. Но одна абрикоса уже сломалась по месту прививки.
http://s8.hostingkartinok.com/uploads/thumbs/2016/03/6b5d3275d2dbee72a687be58f8e6e2c5.png (http://hostingkartinok.com/show-image.php?id=6b5d3275d2dbee72a687be58f8e6e2c5)

Елка
11.03.2016, 09:35
а это из-за слива/абрикос или из угла?:oops:

Nikolay
11.03.2016, 10:22
а это из-за слива/абрикос или из угла?:oops:

Да, это из-за слива/абрикос.

У той абрикосы, которая сломалась, место привоя (диаметр около 10см) было параллельно земли.

Lo_ky
11.03.2016, 21:42
Решил протестировать мешочки-цилиндры из спандбонда-50:
и белые, и непрозрачные, и в меру дышат, и небольшая парусность, и достаточно нежны к поросли, и ДОЛГОНОСИК не пройдёт!
посмотрим... :Search:

http://i.piccy.info/i9/49ba5e7af090381085f265d1a4a390f8/1457723782/10444/1013129/1_240.jpg http://i.piccy.info/i9/f408ee8fca662cd1aa26d656d230d673/1457724579/9525/1013129/2_240.jpg

did_Panas
12.03.2016, 07:42
и белые, и непрозрачные, и в меру дышат, и небольшая парусность, и достаточно нежны к поросли, и ДОЛГОНОСИК не пройдёт!
посмотрим... :Search:

Вставляйте, будь ласка, фото через http://piccy.info , бо не можна збільшити і роздивитися добре.

пятница
12.03.2016, 17:48
золоторукие зеленопальцевые мои, а подскажите-ка, плз
если "в крону", то в какую часть лучше?
яблоня,груша, например
хочу по паре сортов добавить,не убирая "родной"

и ,мож, пора уже на Киевщине? не?

Creativniy
12.03.2016, 18:42
золоторукие зеленопальцевые мои, а подскажите-ка, плз
если "в крону", то в какую часть лучше?
яблоня,груша, например
хочу по паре сортов добавить,не убирая "родной"

и ,мож, пора уже на Киевщине? не?

Прививать лучше в основные скелетные ветки. А проводник пусть остается родной, выше всех прививаемых.
У нас прививки уже полным ходом идут. Так, что и вам наверное уже пора.

Lo_ky
12.03.2016, 19:09
посмотрим...

http://i.piccy.info/i9/c8f820fe5eb40a60b248684dac47f1e2/1457801707/10444/1013428/1_240.jpg (http://piccy.info/view3/9533168/6cc130dfd3223175776d28f125e40e92/)http://i.piccy.info/a3/2016-03-12-16-55/i9-9533168/180x240-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-03-12-16-55/i9-9533168/180x240-r) http://i.piccy.info/i9/07ef4ebdb3846fdb8951805fff7dbcdc/1457802274/8943/1013428/2_240.jpg (http://piccy.info/view3/9533208/0da74513c0f747e3987a216c8e58e37c/)http://i.piccy.info/a3/2016-03-12-17-04/i9-9533208/198x240-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-03-12-17-04/i9-9533208/198x240-r)

http://i.piccy.info/i9/0aeb7b9ff15211472d9df3e3b70b32db/1457802438/4647/1013428/SPB_50_1_240.jpg (http://piccy.info/view3/9533218/c4642889f4abc70b0a47da7a2962602e/)http://i.piccy.info/a3/2016-03-12-17-07/i9-9533218/240x111-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-03-12-17-07/i9-9533218/240x111-r) http://i.piccy.info/i9/88622a5e283ebc7e0b609100c3d383bd/1457802004/4435/1013428/SPB_50_4_240.jpg (http://piccy.info/view3/9533187/48da917d6dd6d71e2f4281c3250fd480/)http://i.piccy.info/a3/2016-03-12-17-00/i9-9533187/240x111-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-03-12-17-00/i9-9533187/240x111-r) http://i.piccy.info/i9/0ec99201718c125bcbce81a8c133035b/1457802347/4443/1013428/SPB_50_5_240.jpg (http://piccy.info/view3/9533211/7cea82bbe60925a8ca69d31889d18521/)http://i.piccy.info/a3/2016-03-12-17-05/i9-9533211/240x111-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-03-12-17-05/i9-9533211/240x111-r)

пятница
13.03.2016, 08:53
в чем держите черенки во время прививки?
просто вода? с добавками?
есть всякие гуматы, Формулекс,Гетероауксин

did_Panas
13.03.2016, 12:17

Я тримаю у воді без добавок. Перед щепленням живець тримаю зрізаною стороною кілька секунд в роті, змочуючи, вибачте за такі подробиці, слюною. Десь читав слюна хороший антисептик.

Сергій1
14.03.2016, 11:38
Я тримаю у воді без добавок. Перед щепленням живець тримаю зрізаною стороною кілька секунд в роті, змочуючи, вибачте за такі подробиці, слюною. Десь читав слюна хороший антисептик.

Я знаю, що у собак слина - хороший антисептик, про людську не чув. Виходячи з цього, може добре дати собаці потримати в роті живці перед щепленням?:wink:

---------- Post added at 11:38 ---------- Previous post was at 11:19 ----------

посмотрим...http://i.piccy.info/a3/2016-03-12-17-05/i9-9533211/240x111-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-03-12-17-05/i9-9533211/240x111-r)

Я роблю чохлики на живці із цупкої плівки. Буде без фото, опишу методу словами, нічого складного. Може, комусь пригодиться.
Отже...для щеплення копуліровкою - тонкі чохлики. Метод вироблення:
1.Нарізаємо цупку плівку (перші чохлики я робив з мішків від перепелиного корму, пізніше - з обрізків плівки після накриття теплиці) на смужки шириною приблизно 13-15 см.

2.Розрізаємо ці смужки приблизно через 7,5-8 см. Отримуємо шматки плівки 7,5 х 13 см.

3.Загинаємо кожен шматок втроє по короткій стороні. Отримуємо ніби складений рукав 2,5 х 13 см.

4.Загинаємо один кінець рукава на 1,5-2см. Прищеплюємо його степлером. Чохлик готовий.

Товсті чохлики (для накривання відносно великих зрізаних пеньків із живцями) можна робити аналогічним способом, тільки шматки нарізання більші, а можна просто на дереві - обернув пеньок, зайве відрізав, прив'язав. Получилась трубка на пеньку. Верх загнув, степлером - клок, готово.:roll:

Чохлики, виготовленні таким способом, багаторазові. Не тріпощаться на вітрі, не прозорі (або не дуже прозорі, залежно яка плівка).

Гарпун
14.03.2016, 13:12
О и я так делаю!! Отец научил, а его дед,насчёт антисептика хто зна,: а руки свободные во время работы..:smile:

Renka
14.03.2016, 15:27
Я знаю, що у собак слина - хороший антисептик, про людську не чув. Виходячи з цього, може добре дати собаці потримати в роті живці перед щепленням?:
:ROFL:
Давно так не смеялась! На хохот дети сбежались.

slavac
14.03.2016, 16:58
Подскажите. Есть две хорошие черешни у соседей, которые готовы поделиться черенками. Как лучше привить на самосейный сажанец вишни с целью дальнейшей пересадки на ПМЖ в сад? Еще не поздно? Черенков не заготавливал, идея возникла спонтанно:smile:. Почитав ветку понял что много нюансов...

Sveta
14.03.2016, 23:32
Это такой способ с любой порослью подходит ? Мы выкорчевали три яблони, на их месте через время выросла поросль( деревья были полукарлики). Сейчас я на них в прививке тренируюсь. Вот если оставить эту перепривитую поросль получатся тоже полукарлики ? Толк будет, когда деревья вырастут ?
А які сорти раніше росли? Велика ймовірність, що була і інша сортопідщепна комбінація - сильноросла підщепа+сорт помірної сили росту:razz:. Як варіант...

У нас прививки уже полным ходом идут. Так, что и вам наверное уже пора.
А я нікуди не спішу:cool:, зроблю через тиждень-другий, коли трішки потепліє.
В рот при щепленні нічого не пхаю:oops:, попередньо живці ні в чому не замочую. Приживання нормальне.

---------- Post added at 23:32 ---------- Previous post was at 23:06 ----------

Еще не поздно? Черенков не заготавливал, идея возникла спонтанно:smile:.
Залежить від сорту, кліматичних умов, грунтів і т.д. Потрібно заготовляти живці, поки дерева знаходяться в стані спокою. На наших кісточкових вже зелений конус з'явився, заготовляти пізно.
А в Закарпатті вже сакура зацвіла:smile: https://www.youtube.com/watch?v=lcZmXop1Rew

Данна
14.03.2016, 23:35
Света, все может быть. Та поросль на которой сидели колоновидные скорей всего сильнорослая, прут мощные ветки. Я на них потренируюсь, это так увлекательно. Посмотрю, попробую яблочки, выкопать всегда успею. Если бы еще знать все азы, кого на кого можно привить.

Sveta
14.03.2016, 23:54
...кого на кого можно привить.
Цією інформацією володіємо і завжди зможемо поділитись:friends:. Для мене відкриттям було бажання одного аматора щепити яблуню на клені:D-https://www.youtube.com/watch?v=yNm-JbfnD5c
Чого тільки новоявлені садівники не придумають:D, щоб обтяжити собі життя.

slavac
15.03.2016, 09:39
Залежить від сорту, кліматичних умов, грунтів і т.д. Потрібно заготовляти живці, поки дерева знаходяться в стані спокою. На наших кісточкових вже зелений конус з'явився, заготовляти пізно.
Все равно попробую разными способами. У нас сейчас стабильно ночью минус, днем +4,+5, до этого было несколько дней до +10. Почки, вроде еще не просыпаются, хотя я могу ошибаться. Я и хотел уточнить, может есть варианты, пока не поздно...

did_Panas
15.03.2016, 10:04
Цією інформацією володіємо і завжди зможемо поділитись:friends:. Для мене відкриттям було бажання одного аматора щепити яблуню на клені:D-https://www.youtube.com/watch?v=yNm-JbfnD5c
Чого тільки новоявлені садівники не придумають:D, щоб обтяжити собі життя.

Да-а-а є умільці, яблуня і груша на вербі:
http://gazeta.ua/articles/sad-newspaper/_grushki-prischeplyuyut-na-verbu/614570?mobile=true

ОлегБаер
15.03.2016, 19:27
груша на вербі

а от є така груша - верболиста

---------- Post added at 19:27 ---------- Previous post was at 19:26 ----------

може добре дати собаці потримати в роті живці перед щепленням?:wink:[COLOR=Silver]

:ROFL: собака-прививака..

Zambezi
15.03.2016, 22:28
собака-прививака..
Моя мать,после выхода на пенсию,уже около 20 лет держит коз.И однажды,показав на привитую мной молодую яблоню,
рассказала интересную историю:))Привил я как то ей на дичку(толщ. 5 см)за кору двумя длинными черенками денешту.
А спустя пару дней,застала свою козу,которая оторвалась с привязи,мирно жующую мои черенки у прививки.
Черенки были вовремя выдернуты из пасти вредного животного.Разумеется коза отгребла по наглой рыжей морде.
Разжёванные кончики черенков мать отрезала(благо длинные были),и косыми срезами заправила вытянутые живцы на своё место.
Призналась мне только спустя пару лет.Сейчас дерево уже плодоносит.
Понял,что козы и сад-понятия не совместимые,купил себе отдельную усадьбу,где теперь занимаюсь своим любимым делом.
http://s61.radikal.ru/i174/1603/5d/e1281ef54449t.jpg (http://radikal.ru/fp/9af78ab41809467dbec0b5294935a3db)

---------- Post added at 22:28 ---------- Previous post was at 22:24 ----------

а от є така груша - верболиста
В Киевском ботсадике нашёл что то интересное,думаю -из азиатских.Плодов очень много,как рябины.Но размер печальный...
http://s018.radikal.ru/i523/1603/f5/caf2fd16d1bct.jpg (http://radikal.ru/fp/17f78ccda15d465d92a8159ea4992e21)