![]() |
|
|
#11 | ||
|
Мрії збуваються :)
Поблагодарили 2,558 раз(а) в 305 сообщениях
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Цитата:
![]() Цитата:
ВЕРЕСОВИЙ ТРУНОК Із вересового квіту Пикти варили давно Трунок, за мед солодший, Міцніший, аніж вино. Варили і випивали Той чарівний напій І в темрявих підземеллях Долі раділи своїй. Та ось володар шотландський — Жахались його вороги! — Пішов на пиктів оружно, Щоб знищити їх до ноги. Він гнав їх, неначе ланей, По вересових горбах, Мчав по тілах спогорда, Сіяв і смерть, і жах. І знову настало літо, Верес ізнов червонів, Та трунок медовий варити Вже більше ніхто не вмів. В могилках, немов дитячих, На кожній червоній горі, Лежали під квітом червоним Поснулі навік броварі3. їхав король шотландський По вересовій землі; Дзинчали завзято бджоли, Курликали журавлі. Та був можновладець похмурий, Думу він думав свою: «Владар вересового краю — Чом з вересу трунку не п'ю?» Раптом васал-' королівський Натрапив на дивний схов: В розколині між камінням Двох броварів знайшов. Витягли бідних пиктів Миттю на білий світ — Батька старого і сина, Хлопця отрочих літ. Дивився король на бранців, Сидячи у сідлі; Мовчки дивились на нього Ті броварі малі. Король наказав їх поставить На кручі й мовив: — Старий, Ти сина й себе порятуєш, Лиш тайну трунку відкрий. Глянули вниз і вгору Батько старий і син: Довкола — червоний верес, Під ними — клекіт пучин. І пикта голос тоненький Почув шотландський король: — Два слова лише, володарю, Тобі сказати дозвольї Старість життя цінує. Щоб жити, я все зроблю І тайну трунку відкрию, — Так він сказав королю. Немов горобчик цвірінькав, Мова лилася дзвінка: — Відкрив би тобі таємницю, Боюся лише синка. Смерть його не лякає, Життя не цінує він. Не смію я честь продавати, Як в очі дивиться син. Зв'яжіть його міцно, владарю, І киньте в кипучі нурти, І я таємницю відкрию, Що клявся повік берегти. І хлопця скрутили міцно, І дужий вояк розгойдав Мале, мов дитяче, тіло, І в буруни6 послав. Крик бідолахи останній Поглинули хвилі злі. А батько стояв на кручі — Останній пикт на землі. — Владарю, казав я правду: Від сина чекав біди, Не вірив у мужність хлопця, Який ще не мав бороди. Мене ж не злякає тортура. Смерть мені не страшна, І вересового трунку Зі мною помре таїна!
|
|
| Социальные закладки |
|
|