Форум дачников Украины. Восстановим озоновый слой на 6-ти сотках!  

Вернуться   Форум дачников Украины. Восстановим озоновый слой на 6-ти сотках! > Сад и огород > Помогаем растениям жить > Удобрения, стимуляторы

Ответ

Опции темы Опции просмотра
Старый 03.11.2020, 07:02   #1
ulianka111
Увлеченный

Поблагодарили 106 раз(а) в 71 сообщениях
ulianka111 has a spectacular aura aboutulianka111 has a spectacular aura about
По умолчанию Re: Минеральные удобрения

Цитата:
Сообщение от dms Посмотреть сообщение
Я так понял ПЕКАЦИД - это в первую очередь фосфор: (0-60-20). Его расчетные потребности я покрываю все-таки базовыми комплексами. А вот калий (как и азот, магний и серу) - добавляю "по вкусу". Ну, раз вы тоже используете калимагнезий постоянно в течении сезона - буду спать спокойно :-). Единственное к нему претензия - относительно плохо растворяется в воде.
Я саме тому, що погано розчиняється вирішила добавити в землю восени сухими гранулами.

---------- Post added at 07:02 ---------- Previous post was at 07:00 ----------

Може хтось користувався добривом "Партнер". У них зручні упаковки по 2,5кг. Правда якщо купувати 25кг набагато дешевше виходить. На оффіційному сайті навіть є схеми використання по рослинам. Думаю купити собі на наступний рік.
ulianka111 вне форума   Ответить с цитированием
Старый 03.11.2020, 14:33   #2
dms
Освоившийся

Поблагодарили 113 раз(а) в 46 сообщениях
dms will become famous soon enoughdms will become famous soon enough

Цитата:
Сообщение от ulianka111 Посмотреть сообщение
Я саме тому, що погано розчиняється вирішила добавити в землю восени сухими гранулами.

---------- Post added at 07:02 ---------- Previous post was at 07:00 ----------

Може хтось користувався добривом "Партнер". У них зручні упаковки по 2,5кг. Правда якщо купувати 25кг набагато дешевше виходить. На оффіційному сайті навіть є схеми використання по рослинам. Думаю купити собі на наступний рік.
Алеж дорогущі. Навіть в великих пакунках майже 70 гр/кг. Якщо та ж нітроамофоска - десь 25 в роздріб. Ну додамо до неї ще чогось - виходить 40-50. В півтора а то й в два рази.
dms вне форума   Ответить с цитированием
Старый 03.11.2020, 18:22   #3
ulianka111
Увлеченный

Поблагодарили 106 раз(а) в 71 сообщениях
ulianka111 has a spectacular aura aboutulianka111 has a spectacular aura about

Цитата:
Сообщение от dms Посмотреть сообщение
Алеж дорогущі. Навіть в великих пакунках майже 70 гр/кг. Якщо та ж нітроамофоска - десь 25 в роздріб. Ну додамо до неї ще чогось - виходить 40-50. В півтора а то й в два рази.

Я знайшла на сайті по ціні 60грн., але при купівлі 25кг. Минулого року я в чорну пятницю купила Майстер всіх формул за ціною 74 грн. за 1кг. Але за рік майже все використала.

Я б з радістю користувалась простою нітроамфоскою. Але потрібно знати як міняти пропорції. Зрозуміло що формула 16-16-16 може замінити Майстер чи Партенр 20-20-20, просто дати не 10г на відро, а 12г. Але як визнатчити скільки добавити суперфосфату чи каліймагнезії? Я в хімії повний ноль.Наприклад мені потрібна формула 10-13-10 або 3-11-38. Як їх отримати? Може хтось підскаже пропорції.

Ще є підкормки по листу. Я так розумію, що з дешевих добрив вони не получаться, бо наприклад суперфосфат погано розчиняється. А Майстер по листу підходить. І Партнер по опису також.

А ще як бути з іншими мікроелементами. Я користувалась Брексілами. Але також дорого виходить.
ulianka111 вне форума   Ответить с цитированием
Старый 03.11.2020, 19:23   #4
dms
Освоившийся

Поблагодарили 113 раз(а) в 46 сообщениях
dms will become famous soon enoughdms will become famous soon enough

Цитата:
Сообщение от ulianka111 Посмотреть сообщение

Я б з радістю користувалась простою нітроамфоскою. Але потрібно знати як міняти пропорції. Зрозуміло що формула 16-16-16 може замінити Майстер чи Партенр 20-20-20, просто дати не 10г на відро, а 12г. Але як визнатчити скільки добавити суперфосфату чи каліймагнезії? Я в хімії повний ноль.Наприклад мені потрібна формула 10-13-10 або 3-11-38. Як їх отримати? Може хтось підскаже пропорції.
Я в хімії теж повний ноль. Але.
Припустимо, ви хочете на кущ винограду внести (умовно) 22 гр. азоту, 17 гр. фосфору та 40 гр.калію. Ось так дивно мені заманулося. :-)
За основу беремо нітроамофоску: 17:17:17.
Внесши її 100 грамів, ми додали по 17 гр кожного з добрив. Чудово. Фосфор "закрили".
Для того, щоб додати 22-17=5гр. азоту беремо 11 гр. карбоміду (46% азоту) - це приблизно 5.1 гр. поживного азоту.
Отже маємо вже 17+5.1 = 22.1гр. азоту. Чудово.
Лишився калій. Застосовуємо калімагнезій - в ньому 28% калію.
Додаємо 80гр. калімагнезію або 22.4 гр калію. Що в сумі по калію дає 17+22.4=39.4 гр.
Враховуючи, що аптечної точності в даному разі нікому не потрібно все це можна округлити. Там стільки ймовірнісних факторів - від рівня розчинності в воді до проценту досягнення коренів - що точність може бути дуже грубою. І рахувати з точністю до десятих грама жодного сенсу не має.

Тобто практично ми набрали з нітроамофоски, карбоміду та калімагнезії потрібну (довільну, наперед задану) кількість поживних речовин. Порахувати магній, сірку, кальцій можна додатково, якщо є час та натхнення.

Я написав собі такий шаблончик на EXCEL та розраховую дозу. Причому оскільки в різні терміни треба вносити різні за відношенням кожної з речовин та і різну за кількістю, це дає мені змогу не тільки прорахувати дози для кожного з 7 підживлень, але й слідкувати, щоб за сезон набрати потрібну загальну кількість кожної з речовин. Крім того, ввівши співвідношення для різних добрив можна комбінувати і робити обрахунки виходячи з того, що у вас є в наявності.

От якось так, не дуже-то і складно.

З "по листу" там інша пісня. Я її як саме елемент підживлення не розглядаю. В мене це елемент "лікувального" процесу, якщо бачу, що є недостатність якогось з елементів. Ость тоді, як швидка допомога, можна і по листу. Але здебільшого обходжусь без цього.

P.S. Ну і звісно, компост, перегній, курячий послід та попіл так не порахуєш.

Последний раз редактировалось dms; 03.11.2020 в 19:37.
dms вне форума   Ответить с цитированием
2 пользователя(ей) сказали cпасибо:
ulianka111 (03.11.2020), Нина (07.11.2020)
Ответ

Социальные закладки