Трошки долучуся до теми...Розкажу, як я обрізаю свої дерева. Хтось кине в мене помідором, а комусь мій досвід, може, пригодиться...Правда, він не зовсім мій... Але спочатку теорія...
Ще в часи СРСР прочитав я якось статтю в "ПХ" про обрізку дерев. Йшлося в ній про одного чоловіка (прізвище вже не пам'ятаю), який сам за довгі роки розробив таку систему і тепер її описували на сторінках журналу. Може хтось теж читав цю статтю.
Ось як пропонувалось обрізувати дерева (яблуні і груші) (короткий переказ статті):
- садимо однорічні деревця на відстані 2 м одне від одного;
- обрізуємо центральний провідник на висоті 60-70 см;
- наступного року на ньому починають рости гілочки. Залишаємо 3 шт., направлених рівномірно в різні сторони. Прищипуємо їх;
- наступного року на кожній скелетній гілці починають рости гілочки. Залишаємо 3 шт., прищипуємо.
- наступного року на кожній гілці 2-го порядку залишаємо по 3 гілочки. Прищипуємо. На кінці кожної гілки залишаємо по 1 гілочці (наскільки я розумію - вертикальних), що знаходяться на відстані 1 м від стовбура. Все. Формування практично завершено.
Таким чином ми отримуємо дерево (мабуть це - відкрита чаша) із 27 гілками, розташованими по кругу. Їм вистачає світла і вони дають урожай.
І так та стаття тоді запала мені в душу, що я, як тільки в мене з'явилась можливість, вирішив перевірити, чи дійсно це так гарно, як там написано. Так і обрізаю по мірі можливості. А далі став на кожну ту вертикальну гілку щепити інший сорт. Получається таке собі багатосортове дерево. Росте, але поки що не плодоносить (вірніше, було декілька плодів материнського сорту на нижніх гілках). Поки що це мені подобається, далі побачимо...
Тепер напишу про обрізку і формування кісточкових. Їх я вищеозначеним способом не пробував формувати, але...Я вважаю, що в домашньому садівництві процес обрізки дерев є достатньо творчим і залежить від уподобань власника саду. Звичайно, є якісь догми, але вони все одно відносні...Формую сливу...На сіянці щепив 2 сорти...Кожен рік на стовбурі ростуть ще й пагони дички, я навесні їх обрізую (якщо тонкі або ростуть "не в тему"), або щіплюю. В минулому році щіплював - не вдало, цієї весни став обрізати, дивлюсь - від основи стовбіра пішла поросль гарна. Я тонкі гілки вирізав, а товщиною з олівець залишив, щеплю на них щось. Якщо все добре буде - повідгинаю їх потім горизонтально. Буде тоді багатосортовий кущ
Про відгинання...Посадив садженці сливи...А вони стали гнати вертикальні гілки...Я їх навесні повідгинав майже горизонтально - чіпляю до кінця гілки пластикову пляшку з водою. Пляшка лежить на землі і до неї прив'язана гілка. Якщо з дуги (верхньої частини гілки) знов ідуть вертикальні пагони, їх теж відгинаю наступного року (зайві вирізую). Те саме роблю з абрикосом. Таким чином ріжу мало, відгинаю багато. Сподіваюсь на успіх