Сорт осінній. Зазвичай ми знімаємо свою Делічію на початку вересня, але в цьому році я вирішила трішки поекспериментувати

і залишила поодинокі яблука на дереві, щоб дізнатись:
а) як довго плоди можуть провисіти

;
б) як максимально можуть забарвитись;
в) як це вплине на смакові якості.
Щодо найкращих споживчих якостей, тут Шоні правий, найкраще смакує через тиждень-другий після зйому, але можна їсти і під час збору.
Ватними яблука стають, зазвичай, якщо плоди невчасно зібрані та зберігались у теплих приміщеннях, також швидко перезрівають в таких умовах, як цього року (спека, засуха) + карликова підщепа + піщані грунти. На своїх глинистих грунтах, підщепі 54-118 та вчасному зборі я перезрівших плодів не зустрічала.