Форум дачников Украины. Восстановим озоновый слой на 6-ти сотках!

Форум дачников Украины. Восстановим озоновый слой на 6-ти сотках! (http://www.sadiba.com.ua/forum/index.php)
-   Кулинария (http://www.sadiba.com.ua/forum/forumdisplay.php?f=68)
-   -   Різдвяні страви (http://www.sadiba.com.ua/forum/showthread.php?t=21153)

Kristin 03.01.2016 11:39

Різдвяні страви
 
Скоро різдво треба також багато готувати, та ще й Св. вечеря, кутя та все інше пісненьке на стіл 12 страв ставити треба, поділіться що хто ставить? а то одноманіття надоїло , вирішила того року ставити на стіл по страви з різних областей, у всіх же свої рецепти поділіться будьте такі добрі:oops:
А ще дуже цікаво хто як робить Кутю на Св. вечір?

---------- Post added at 11:39 ---------- Previous post was at 11:34 ----------

В нас за звичай такі страви на вечерю
1. Кутя
2.узвар
3.підлива грибна
4.вареники
5.голубці з тертої кароплі
6,риба смажена
7.оселедець
8.капуста засипана
9.риба копчена
10.капуста тушена з грибами
11,Борщ з вушками чи Грибна юшка
12,Квасоля

Fleur 03.01.2016 11:55

Re: Різдвяні страви
 
Kristin, а какой смысл в соблюдении этого обряда, 12 постных блюд на свят вечер, если на Новый год у вас был такой стол.:D

Цитата:

Сообщение от Kristin (Сообщение 846397)
Все готово тепер лишень чекаю гостей та новий рік!!!
В нас вийшло так, олівє, шуба,грецький, торт печінковий,холодець курячий,мясна нарізка, сирна,рибна, ну і напої різні а ще шашлик смажити будемо.

Мне кажется, что постная вечеря для тех, кто действительно рождественский пост соблюдает.

Kristin 03.01.2016 12:04

Re: Різдвяні страви
 
ну я не священник не знаю що там і як по церковних канонах, але піст я не весь пощу а лише по середах та п'ятницях, так і моя бабця робила і піст вона тримає тому вечеря не лише для нас а і для неї , після нового року то вже до різдва пощу тому сенс для мене є хоча б в частковому збережені Українських традицій.
І ще вважаю теж не правильним що в нас різдво 6-7 січня тому в так виходить з новим роком , от скоро буде у нас різдво як усюди 25 то і піст буду тримати краще і новий рік не буде на заваді посту.

Fleur 03.01.2016 12:13

Re: Різдвяні страви
 
Цитата:

Сообщение от Kristin (Сообщение 846783)
тому сенс для мене є хоча б в частковому збережені Українських традицій.
І ще вважаю теж не правильним що в нас різдво 6-7 січня тому в так виходить з новим роком

Ну традиции мы тоже соблюдаем, обязательно в Сочельник собираемся с родными. Но стол готовлю не постный, так как пост не соблюдаем, но это вовсе не значит, что мы без веры живем.
А насчет времени празднования Рождества согласна с вами, думаю что правильнее , когда Рождество празднуется раньше, чем Новый год. Что-то здесь явно напутано.

Илонка 03.01.2016 12:15

Re: Різдвяні страви
 
У нас обязательные блюда кутья, венигрет, вареники с тушеной капустой и узвар. А остальной состав "12" часто меняется.

Kristin 03.01.2016 12:20

Re: Різдвяні страви
 
Цитата:

Сообщение от Fleur (Сообщение 846786)
Ну традиции мы тоже соблюдаем, обязательно в Сочельник собираемся с родными. Но стол готовлю не постный, так как пост не соблюдаем, но это вовсе не значит, что мы без веры живем.
А насчет времени празднования Рождества согласна с вами, думаю что правильнее , когда Рождество празднуется раньше, чем Новый год. Что-то здесь явно напутано.

ну от тому і цікавлюсь хто що ставить та готує на вечерю, бо всі ми різні і мені цікаво черпати щось нове.
А з різдвом то не напутано просто православіє дуже хотілось відрізнятись от і назначало всята на язическі празники просто переіменовували по церковному, тож весь світ святкує різдво 25 так як в біблії записано народження Христа лише відрізнявся днями святкування СССР і так вже ми звикли, але думаю що то якось виправлять . А з другого боку знаючи наш народ то буде як і з Старим новим роком, додасться у нас ще й старе різдво.:wink:

Moonvalley 03.01.2016 12:29

Re: Різдвяні страви
 
Цитата:

Сообщение от Kristin (Сообщение 846783)
ну я не священник не знаю що там і як по церковних канонах, але піст я не весь пощу а лише по середах та п'ятницях, так і моя бабця робила і піст вона тримає тому вечеря не лише для нас а і для неї , після нового року то вже до різдва пощу тому сенс для мене є хоча б в частковому збережені Українських традицій.
І ще вважаю теж не правильним що в нас різдво 6-7 січня тому в так виходить з новим роком , от скоро буде у нас різдво як усюди 25 то і піст буду тримати краще і новий рік не буде на заваді посту.

На Новий рік посту немає!
"Пилипівка (з 28 листопада по 6 січня): стримуватись від вживання продуктів та страв із м’ясом (тільки). А саме: у перший і останній день, а також у всі понеділки, середи і п’ятниці цього посту. В інші дні дозволено вживати усі види продуктів та страв. Винятком є Новий рік (31 грудня – 1 січня), коли, згідно із Розпорядженням Єпископів УГКЦ (3), дозволяється вживати усі види продуктів і страв та взагалі не зобов’язують правила посного дня (танці, святкування, тощо). В надвечір’я Різдва зобов’язує порядок посту, як і у надвечір’я Богоявління."

А строгий піст якраз 6 січня, тому і потрібно пісні страви робити... Навіть якщо посту не дотримувались, варто хоча б одного дня стриматись...

У нас ще крім таких самих страв - капуста з горохом, картопля з часником і чорнослив - просто варений і перетертий в пюре (з цукром) - до куті - дуже його люблю... А борщ з вушками готуємо на буряковому квасі. :good:

Ветка 03.01.2016 12:38

Re: Різдвяні страви
 
Да, все частіше читаю призиви перенести святкування Різдва на 25 грудня, я ,якщо чесно, не вивчала всі тонкості цього питання, може це й правильно, але я думаю, що просто так- бац і все не вийде, мабудь не одне покоління повинно прожити, щоб втілити цю звичку, бо ми такі- нам скільки празників не дай- всі святкувать будемо- і 25 грудня і 7го січня і 23 лютого:evil:. якого хрена, вибачаюсь, в школі ще досі купують-тащуть подарунки хлопцям, які й знать не знають, що таке армія, що б потім тобі подарували щось на 8 березня...ну й що ви думаєте, якщо відмінять ці свята, то вони не будуть празнуватися???я маю сумнів...

zoya2 03.01.2016 12:49

Re: Різдвяні страви
 
Цитата:

Сообщение от Kristin (Сообщение 846788)
А з другого боку знаючи наш народ то буде як і з Старим новим роком, додасться у нас ще й старе різдво.:wink:

Майже слово в слово сказав мій чоловік,коли ми з ним обговорювали цю тему.:D
У нас на Свят вечір страви не пісні, бо ніхто не поститься.Але обов"язково збирається вся родина.На Новий рік по різному,хто де святкує.А от на Свят вечір-це закон ,з родиною.
Крістіна,я уважно слідкую за вашими постами на кулінарні теми. Дещо готую,те що для мене нове.Є до вас питання.
По-перше-що таке капуста засипана?А потім ще по чанахі...Я готувала цю страву вперше.І здалося мені,що на смак у мене вийшло щось не те.Тому й хотіла спитати про гриби.Обов"язково треба білі?Може мені печериці зіпсували весь смак,який я чекала?

садовник 03.01.2016 13:16

Re: Різдвяні страви
 
А шо такое капуста засипана?:oops:

Kristin 03.01.2016 13:50

Re: Різдвяні страви
 
Цитата:

Сообщение от Moonvalley (Сообщение 846793)

У нас ще крім таких самих страв - капуста з горохом, картопля з часником і чорнослив - просто варений і перетертий в пюре (з цукром) - до куті - дуже його люблю... А борщ з вушками готуємо на буряковому квасі. :good:

А рецептики можна:oops:

---------- Post added at 13:33 ---------- Previous post was at 13:32 ----------

Цитата:

Сообщение от Ветка (Сообщение 846794)
якого хрена, вибачаюсь, в школі ще досі купують-тащуть подарунки хлопцям, які й знать не знають, що таке армія,

в нас вже не тащуть років з 5-6 точно і не святкують 23

---------- Post added at 13:39 ---------- Previous post was at 13:33 ----------

Цитата:

Сообщение от zoya2 (Сообщение 846798)
По-перше-що таке капуста засипана?А потім ще по чанахі...Я готувала цю страву вперше.І здалося мені,що на смак у мене вийшло щось не те.Тому й хотіла спитати про гриби.Обов"язково треба білі?Може мені печериці зіпсували весь смак,який я чекала?

Капуста засипана пшоном то такий старий рецепт вареної а потім протушеної капусти квашеної, засмаженої цибулею та морквою і завипають пшоном ще проварюють, детальний рецепт кого цікавить можу написати.
Чанахи а де я там написала що треба гриби? то я відать щось перепила, в ченахи іде все обсмажене, мясо, картопля, цибуля, морква, мука, фасоля варена червона бажано, приправи до смаку гриби там точно відсутні. То вже вибачайте якщо я щось напутала.
рецепт приблизно по такому я готую

---------- Post added at 13:47 ---------- Previous post was at 13:39 ----------

Капуста, засипана пшоном
~700 г квашеної капусти
1.5-2 скл. пшона
1 скл. сметани краще домашньої
1 скл. молока
1 ст.л. борошна
цибулина
сало
часник

Квашену капусту відварити до готовності, води залишити, щоб тільки покрила капусту
Зверху на капусту висипати промите пшоно, не перемішувати (якщо перемішати, пшоно може пристати до дна каструлі і пригоріти)Варити до готовності пшона
Тим часом дрібно порізану цибульку підсмажуємо на олії до золотистості вливаємо сметану, добре прогріти до загустіння. Коли пшоно розвариться,.. беремо колотівку і починаємо інтенсивно розминати до однорідності... так робили моя бабуся, але тепер більш зручний спосіб - комбайн. Закидаємо вміст каструльки разом з сметанним соусом в комбайн , насадка "ніж", і розбиваємо до однорідності.Повертаємо все в каструлю, ставимо на вогонь, солимо, вливаємо молоко, розмішане з борошном ( борошно, щоб молоко не звернулось), помішуючи колотівкою, варимо хвилин 10.
Сало довільно порізати і підсмажити до шкварок. Подавати страву, поливши зверху шкварками, їсти в прикуску з часником))

Під час посту цю страву варять тільки без молока і сметани, поливали зверху підсмаженою на олії цибулькою, без шкварок.

Смачного!

---------- Post added at 13:50 ---------- Previous post was at 13:47 ----------

Я дуже люблю готувати старі забуті страви мені здаеться що в них більше здоровя чим у всяких новомодних.Хоча і нові страви готую часто але дуже вибірково.

Света Ш 03.01.2016 14:28

Re: Різдвяні страви
 
А я не знала куди діти квашену перекислу капусту. Приготую чоловікові, думаю сподобається.:D

---------- Post added at 14:28 ---------- Previous post was at 14:20 ----------

Цитата:

Сообщение от Moonvalley (Сообщение 846793)

У нас ще крім таких самих страв - капуста з горохом, :

А що це таке:wink:

MILA 03.01.2016 15:23

Re: Різдвяні страви
 
Традиции праздновать Святвечер - 6 января и Рождество - 7 января (как и Святвечер - Щедрая кутя (13 января) и Святвечер - Голодная кутя (18 января)), сохранила, соблюдала и передала моя бабушка.
На Святвечер 6 января обязательно ставим на стол 12 постных блюд:
главными (обязательными) блюдами являются:
1. Кутя.
2. Узвар.
3. Холодный борщ с грибами.
4. Хлеб.
5. Мед.
Остальные блюда меняются каждый год в зависимости от желания. Это может быть: капуста тушеная/жаренная с зеленью, салат со свежей капусты, венигрет, картошка обжаренная до румяной корочки, селедка, грибы маринованные с чесноком, рыба тушеная в томатном соусе, рыба жареная, всевозможная консервация и т.п.

Кутю тоже готовлю по рецепту бабушки (ну почти):
Варится крупа (традиционно - пшеница), но я варю нешлифованный рис, так как пшеничную у нас, кроме меня, никто не ест.
Отдельно перетираю мак, высыпаю в стеклянную кастрюльку, добавляю сахар, измельченные грецкие орехи, изюм и все заливаю только закипевшей водой. Накрываю крышкой и полотенцем. Отставляю запариваться. Когда наполовину остынет, добавляю сваренный рис, тщательно перемешиваю и отставляю настаиваться (под крышкой) до полного остывания. Кутя готова.

На Рождество - 7 января, традиционно варю холодец и пеку пирожки, что-то мясное по выбору, салаты (у нас не обходится без Оливье - уж очень его любят мои мужчины).

Moonvalley 03.01.2016 15:41

Re: Різдвяні страви
 
Цитата:

Сообщение от Kristin (Сообщение 846830)
А рецептики можна:oops:

Я дуже люблю готувати старі забуті страви мені здаеться що в них більше здоровя чим у всяких новомодних.Хоча і нові страви готую часто але дуже вибірково.

Це якраз старі рецепти, бабця завжди робила на Різдво (Самбірщина). Капуста з горохом: Зварити окремо квашену капусту - я люблю кислішу, то промиваю тільки раз, а можна кілька разів промити. Окремо зварити горох з морквиною, 3-4 картоплинами, цибулькою, щоб добре все те розварилася, і зробити пюре. Змішати з вареною капустою, приправити морквою, підсмаженою на олії, і приправами (перець-лавр. лист тощо, я даю трохи 10 овочів :oops:). Дуже добре смакує з картопелькою з часником: маленьку картоплю відварити в мундирі, почистити, кинути на пательню з олією, обсмажити і додати видушеного часнику (вважати, щоб не пригоріло).
Сливки варені (чорнослив) бабця робила зі своїх сушених з кісточкою слив - просто їх довго відварювала, щоб стали м'які, і перетирала через сито. Потім додати цукру до смаку, розвести трохи відваром (а решту можна до узвару долити :good:) - хто як любить - хто густіше, хто рідше. Ці сливки я в дитинстві більше за кутю любила... :roll:
А квашений борщ - це також старий рецепт другої бабці. За тиждень-другий готували буряковий квас: різали (некондиційні :wink:) почищені буряки великими кусками, складали в банку, заливали криничною водою , трохи цукру і шкурку чорного хліба. Коли квас ставав густим і темним - вже був готовим.

http://s017.radikal.ru/i409/1601/c5/a418d7510611t.jpg

У веееликій каструлі бабця варила пару грубо нарізаних буряків, картоплин, морквину-цибулину, кусок капусти, петрушку, обов'яково додавала або кілька сушених грибів, або відвар з тих, що варились на підливу. Коли відвар був готовим, вливала півлітри-літру квасу, засмажку з моркви, окремо відварених буряків соломкою, трохи оцту (щоб колір не втратило), зелені петрушки і приправ. У тарілку дати кілька вушок з грибами, борщику (тільки рідкого) - смачно!

http://s019.radikal.ru/i640/1601/d5/07e8d60fa8e6t.jpg

Ага, згадала - ще обов'язково печу штруцлю на Різдво. Ну і пампушки-завиванці - куди без них!
http://s018.radikal.ru/i506/1601/8e/eb6f1cf9a5a7t.jpg

http://s019.radikal.ru/i620/1601/70/d8e7a0fb2740t.jpg

Ветка 03.01.2016 15:58

Re: Різдвяні страви
 
Люба, які апетитні страви, у нас таких не готують, я ось скільки уже хазійную самостійно, але жодного разу не готувала борщу з квашеної капусти, а тим паче не жарила, парила її, мені здаєтьс, що кисло буде...та й борщ я без бурка варю, і квасу бурякового ніколи не робила :oops:, а пампушки які гарненькі,напишіть рецепт будь ласка.

РыжийЛенчик 03.01.2016 16:04

Re: Різдвяні страви
 
Цитата:

Сообщение от Moonvalley (Сообщение 846865)
Ага, згадала - ще обов'язково печу штруцлю на Різдво.

А это что за зверь?:wink:

natabu 03.01.2016 16:06

Re: Різдвяні страви
 
Цитата:

Сообщение от Fleur (Сообщение 846781)
Kristin, а какой смысл в соблюдении этого обряда, 12 постных блюд на свят вечер, если на Новый год у вас был такой стол.:D



Мне кажется, что постная вечеря для тех, кто действительно рождественский пост соблюдает.

З самих молодих років пам'ятаю, як приїжджала до чоловікових батьків на вечерю перед Різдвом. Потім почала сама таку вечерю готувати. Якось донька з сім'єю не мала змоги прийти, готувала таку вечерю в себе вдома, по телефону питала мене різні нюанси.

На Новий рік Вм писали, що готуєте качку, та ін. Вечеря перед Різдвом - без м'яса. Традиція від наших батьків, ми її бережемо і дітям передаємо.

В цьому році проблемка - грибів не насушили. Є зовсім мало залишків білих, на борщик (він подається в горнятках - кружечках, щоб попити), на підливку - мало-мало. А вушка з печериць прийдеться робити. Не уявляю. :pardon:
Моя донька коли стала робити вушка, придумала в деякі заліплювати шматочок волоського горіха. Кому попадеться - той в новім році буде мати щастя. Чим більше попадеться, тим більше щастя. Тепер за столом вушка з'їдаються в першу чергу. Всім щастя треба :good:

Moonvalley 03.01.2016 16:28

Re: Різдвяні страви
 
Цитата:

Сообщение от Ветка (Сообщение 846869)
Люба, які апетитні страви, у нас таких не готують, я ось скільки уже хазійную самостійно, але жодного разу не готувала борщу з квашеної капусти, а тим паче не жарила, парила її, мені здаєтьс, що кисло буде...та й борщ я без бурка варю, і квасу бурякового ніколи не робила :oops:, а пампушки які гарненькі,напишіть рецепт будь ласка.

У рецепті борщ не з квашеної капусти, а на буряковому квасі - тому він квашений... :oops: А як борщ можна без буряка варити? По-моєму, борщ на те і борщ, що він з буряком... Якщо квашену капусту кілька разів промити водою, вона не буде кислою. І тушена вона дуже смачна - чи з горохом, чи зі шкварками, чи з ребрами, той же бігос польський тільки з квашеної готується...
Рецепт пампушків напишу пізніше - треба до мами подзвонити, свій знайти не можу... :oops:

---------- Post added at 16:28 ---------- Previous post was at 16:23 ----------

Цитата:

Сообщение от РыжийЛенчик (Сообщение 846870)
А это что за зверь?:wink:

А це різдвяний хліб - ну як паска на Великдень, так на Різдво штруцля (там на фото видно). Звичайне дріжджове тісто (0,5 л молока, 50 г дріжджів, 2-3 яйця, трохи цукру-солі, мука), як виросте - ділю на більшу і меншу частини. З великої плету косичку з 4-х, з малої - з трьох, ставлю одну на другу, змащую яйцем і посипаю маком. І ще - у мене є спеціальна форма, 6-кутна, бабцина - там на фото видно, здається... Але можна і так пекти, буде як булка... У нас такі штруцлі продають на Різдво, але я щороку печу свою...

natabu 03.01.2016 16:58

Re: Різдвяні страви
 
Цитата:

Сообщение от Moonvalley (Сообщение 846875)

---------- Post added at 16:28 ---------- Previous post was at 16:23 ----------

А це різдвяний хліб - ну як паска на Великдень, так на Різдво штруцля (там на фото видно). Звичайне дріжджове тісто (0,5 л молока, 50 г дріжджів, 2-3 яйця, трохи цукру-солі, мука), як виросте - ділю на більшу і меншу частини. З великої плету косичку з 4-х, з малої - з трьох, ставлю одну на другу, змащую яйцем і посипаю маком. І ще - у мене є спеціальна форма, 6-кутна, бабцина - там на фото видно, здається... Але можна і так пекти, буде як булка... У нас такі штруцлі продають на Різдво, але я щороку печу свою...

У нас штруцля - штрудель - це по аналогії з Віденським штрудлем. Там спеціальне тісто і начинка - вишні. Колись бачила майстер клас від шеф-повара, але сама його готувати не вмію.

А різдвяний хліб - це здобна плетінка. Вона перед Різдвом продається в магазинах, всі пекарні печуть. Вона лежить на столі під час вечері як символ, також прикраса столу. ЇЇ на вечерю не їдять, не раніше наступного дня, хоча й на Різдво у нас не їдять, красива, символічна, шкода, краще потім.
А пампухИ - пончики з повидлом, а краще з маком і вишнею - їдять на вечерю.

Lusenka 03.01.2016 17:02

Re: Різдвяні страви
 
скільки всього цікавого дізнаєшся! (особливо д/н Христа, записаний у Біблії))) А які розкішні назви... штруцля:roll: Я на Святвечір готую пісні пампушки з часником, але тепер хочу штруцлю)
Все дуже просто на столі 6го січня: кутя, узвар, вареники з картоплею, тушкована капуста, гриби, пампушки, мариновані овочі і короп з гречкою і грибами.
Вже кілька років перед Святвечором згадую Фаріну з її фаршированим коропом! Жаль її рук і страшенно смішно, як згадаю її розповідь.:smile:

fialkanata 03.01.2016 17:09

Re: Різдвяні страви
 
С интересом и любопытством прочитала всю темку. Особенно понравились западноукраинские рецепты- штруцли и засыпана капуста. Впервые слышу, у нас такого нет.:good: Мы варим кутю дома из крупной перловки, добавляем орехи, мак, мед. Это основное блюдо. Есть также рыба, соленая и жареная, винегрет и тушеная капуста. Могут быть овощные голубцы. Еще картошка на подс. масле. Немножко от всех блюд и кути оставляем на ночь на столе для своих умерших, у нас так принято.

Moonvalley 03.01.2016 17:10

Re: Різдвяні страви
 
Цитата:

Сообщение от natabu (Сообщение 846880)
У нас штруцля - штрудель - це по аналогії з Віденським штрудлем. Там спеціальне тісто і начинка - вишні. Колись бачила майстер клас від шеф-повара, але сама його готувати не вмію.

А різдвяний хліб - це здобна плетінка. Вона перед Різдвом продається в магазинах, всі пекарні печуть. Вона лежить на столі під час вечері як символ, також прикраса столу. ЇЇ на вечерю не їдять, не раніше наступного дня, хоча й на Різдво у нас не їдять, красива, символічна, шкода, краще потім.
А пампухИ - пончики з повидлом, а краще з маком і вишнею - їдять на вечерю.

:bye: У нас, у нас... :D (Я ж також з Дрогобича)... Просто одна бабця з Самбірщини, а друга - з Нового Роздолу (біля Львова), але їх вивезли ще дітьми в Сибір, а потім вони повернулися у Дрогобич... Від неї у мене любов до всього нашого...
Так от, штрудель - це штрудель, буває з яблуками, з шоколадом, з вишнями... А різдвяна плетінка - це штруцля, або струцля, хто як каже...
Пампушки, до речі, бабця з варенням з рожі робила - перетертими з цукром пелюстками троянди, але тільки такої спеціальної - поняття не маю, який то сорт, вона більше на шипшину схожа, тільки квіти більші і яскраво-рожеві, і пахучі... :Rose:

Maryana 03.01.2016 17:28

Re: Різдвяні страви
 
В нас друга страва після куті, вареники з капустою. Кладемо в них копійки, ключик, колечко, часник і перець. Кому попадеться копійку, буде в цьому році багатий, ключик -машина, будинок, колечко-одружиться, часник - буде здоровий, перець-життя перцю дасть). Це все розуміється жартома, не з метою ворожіння, дуже весело особливо як вся велика родина за столом збирається.

Moonvalley 03.01.2016 17:33

Re: Різдвяні страви
 
Цитата:

Сообщение от Ветка (Сообщение 846869)
а пампушки які гарненькі,напишіть рецепт будь ласка.

Пампушки: 300 мл молока (можна молока з водою), 50 гр дріжджів, 2-3 ст. л. цукру і трохи муки - зробити розчину (густиною як сметана). Коли підросте, додати 3-4 яйця, збиті з 3/4 - 1 шкл цукру, 2-3 ст. л. спирту (щоб не вбирали олії) і замісити тісто, вкінці додати 100 г розтопленої ( не гарячої) маргарини і добре вимісити. Накрити рушником і залишити в теплі, щоб підросло. Потім сформувати папмушки (можна з перетертим запареним маком з цукром, з густим повидлом, а можна і без нічого), викласти на дошку, посипану мукою, і залишити і теплі, щоб підросли. Потім смажити в великій кількості олії з обох боків до рум'яності, викласти на папір, щоб стік зайвий жир. Як охолонуть - посипати цукром-пудрою. Важливо тримати тісто в теплі, щоб пампухи не потріскали в олії.

Maryana 03.01.2016 17:39

Re: Різдвяні страви
 
Ну а решту страв в нас по списку:
Узвар
Борщ з вушками з грибами
Грибна юшка, входять тільки білі гриби і фасоля "ясік" (така велика)
Голубці з картоплі
Риба
Оселедець
Горох варений
Капуста варена
На десерт кисіль з сливок і вишень розлитий в тарілочки (як холодець)
І обов'язково пампушки з маком і до них, навіть не знаю як то по-правильному назвати, зварений і пом'ятий чорнослив, ми називаємо "моцька"))
Ну і калач.

---------- Post added at 17:39 ---------- Previous post was at 17:37 ----------

Всі страви обов'язково пістні, заправляються тільки жареною цибулькою на олії.

natabu 03.01.2016 17:46

Re: Різдвяні страви
 
Ще у нас є традиція, якої нас навчила мама чоловіка.
Перед тим, як почати вечеряти, кажемо молитву. А потім кожен з'їдає маленьку ложечку куті. Головне - кутю їмо стоячи (з повагою) і з закритими очима, щоб горобці не бачили, і пшеницю - майбутній врожай - не виклювали.
А вже потім - вечеря. :D

Maryana 03.01.2016 17:57

Re: Різдвяні страви
 
Ми також заплюємо свічку, всі молимося, дякуємо за прожитий рік, потім їмо по маленькому кусочку посвяченої проскурки з медом, ну а потім вже що кому смакує. Переважно все дуже смакує)), бо цілий день перед тим стараємось не їсти, якщо вже дуже хочеться то зовсім трішки.

Julia81 03.01.2016 18:27

Re: Різдвяні страви
 
Все дiвчата, менi треба обов"язково до Львова потрапити!!! У вас там така казкова атмосфера:angel:; традицii, якi зберiгаються поколiннями:good: i рецепти страв, якi хочеться спочатку скуштувати з перших рук, а потiм, запам"ятавши, готувати уже в себе вдома!!! Коротше, ми - до вас)...

Maryana 03.01.2016 18:31

Re: Різдвяні страви
 
Ми тільки за, приїзджайте:friends:

Moonvalley 03.01.2016 18:34

Re: Різдвяні страви
 
Цитата:

Сообщение от Julia81 (Сообщение 846906)
Все дiвчата, менi треба обов"язково до Львова потрапити!!! У вас там така казкова атмосфера:angel:; традицii, якi зберiгаються поколiннями:good: i рецепти страв, якi хочеться спочатку скуштувати з перших рук, а потiм, запам"ятавши, готувати уже в себе вдома!!! Коротше, ми - до вас)...

Ласкаво просимо, можна і не до Львова, а до Дрогобича... Завжди раді гостям! :Rose: А поїдемо у село, там вся родина збереться, будем колядувати - до пізньої ночі... У нас весело! З дитинства казка Різдва не забувається - сіно під обрусом, дідух біля столу, колядки, як по цілому селі ходили колядувати, деколи через поле по коліна в снігу, а вертепи які... :roll:


Текущее время: 23:30. Часовой пояс GMT +3.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. Перевод: zCarot