Форум дачников Украины. Восстановим озоновый слой на 6-ти сотках!

Форум дачников Украины. Восстановим озоновый слой на 6-ти сотках! (http://www.sadiba.com.ua/forum/index.php)
-   Розы (http://www.sadiba.com.ua/forum/forumdisplay.php?f=60)
-   -   Re: Болезни роз ( продолжение) (http://www.sadiba.com.ua/forum/showthread.php?t=15131)

Lionel 23.06.2018 21:06

Re: Болезни роз ( продолжение)

Цитата:

Сообщение от Долорес (Сообщение 1146773)
Все таки осмілюся у Вас запитати. Чи можна ями з цих саджанців продезінфікувати для осінньої посадки?

Осмілюватись не треба, просто питайте :) не дивлячись на те що часом буваємо вредні :smile: більшість людей тут хороші і приємні співрозмовники.
Я б їх таки продезинфікував, десь за місяць/два наперед місця де буде посадка я б перекопав кожне зі жменею хлорки. Звичайно це не абсолютна гарантія але трохи фон змінить. Ну а там далі садіть з врахуванням ваших умов.

Эмилия 23.06.2018 21:08

Долорес, лучше в дальнейшем покупайте и садите розы осенью. Осенью они лучше принимаются. У меня никогда ни одна роза осенней посадки не пропала, а вот весной садить рисковано. Весной розы часто присылаются в не очень хорошем состоянии, плюс последнее время весной у нас сразу наступает жаркая и сухая погода, что не способствует приживаемости и так зачастую ослабленного и инфицированного в прикопах посадочного материала.

Gusenitsa 23.06.2018 21:42

Цитата:

Сообщение от Долорес (Сообщение 1146755)
.....Хочеться знать где, на каком етап я стратила? Другие то живут. Посажени все одинаково, что не так? Помогите пожалуйста. 4 из 6 тю-тю.

Это не Ваша вина. :pardon:
Эмилия Вам хороший совет даёт: осень - лучший срок для посадки роз.

Восторг1 26.06.2018 08:08

Прошу помощи, тема большая, пожалуйста, подскажите, в какую сторону смотреть, на какие болезни.. одна роза , с обилием цетов( должна быть) практически все бутоны держит мокрыми. Мои наблюдения - сначала ветка, которая зацвела первая, дала нормальные цветы. Но на соседней появившийся первый цветок открылся беленьким, хотя роза розовая. Не обратила внимания, бывает такое.. но в следующий приезд вижу море бутончиков, которые не раскроются, с виду- как мокрые, блеклые. Теперь появились подгорающие листики - на молодых ветках, по краю, все верхние листики. Явно что то развивается, через два дня надеюсь быть на даче, нужно что то делать. Прошу подсказать, на что похоже..

Олександр 26.06.2018 17:11

Цитата:

Сообщение от Восторг1 (Сообщение 1147233)
... Прошу подсказать, на что похоже..

Можливо, сіра гниль?
По описанню розумію, що питання в звичайній непереносимості бутонами і квітами вологи.
Про листя не можу сказати нічого без фото.
Бажано детальні фото і бутонів-квітів, і листя.

---------- Post added at 14:11 ---------- Previous post was at 13:51 ----------

Цитата:

Сообщение от Gusenitsa (Сообщение 1136151)
...
Задля цікавості можна спробувати у домашніх кустарних умовах зробити такий експеримент. У чисту стерильну банку на дно налити кілька мл кип'яченої води для підтримання постійного рівня вологості. На дно банки поставити якийсь теж стерильний стакан і на нього вже вільно покласти пару уражених листочків. Банку закрити.
Через пару діб при кімнатній температурі повинні утворитися плодові тіла гриба, що викликав захворювання. Який колір матимуть ці плодові тіла?
Чи може буде не спороношення, а з'являться краплі брудної рідини?
...

Лєна, нарешті відписуюся по цьому експерименту. Був трохи зайнятий, тому навіть забув, що поставив листя на експеримент.
Перше фото моє, друге- знайомої з Білорусі.
Мої листя простояли більше місяця... (можу повторити при потребі цей експеримент:oops:). Плодових тіл гриба не бачу, крапель брудної рідини теж не бачу. Поражені ділянки листя більше потемніли, і йде природнє всихання листя. Листя покрито павутино-подібним нальотом, але то нормально, напевне, при такому довгому часу знаходження у вологому середовищі. Напевне, йде додаткове пожовтіння листя, характерне при цій хворобі:
http://i.piccy.info/i9/07d01da404e06...04558__240.jpg
Друге фото, знайомої. Експеримент тривав приблизно тиждень часу. Додаткові плодові тіла не утворилися, колір поражених частин не змінився, брудної рідини не виявлено:
http://i.piccy.info/i9/a435b72ca846b...yment__240.jpg

Gusenitsa 26.06.2018 17:28

Знову повертаємость до первинного діагнозу:
Цитата:

Сообщение от елена.п (Сообщение 1040939)
..очень напоминает филлостиктоз :pardon:

Але чому тільки кордески? і що за вперта резистентність?! :shock:
Можна спробувати весь сезон періодично обробляти тільки мідними препаратами. :pardon:

Олександр 27.06.2018 23:28

Лєна, повторюся, філлостіктоз був одним з перших варіантів хвороби ще декілька років назад. Лікував я від філлостіктозу посилено.
Щодо препаратів міді- обробки міддю на хворобу не впливають ніяк. Тому не раджу обробляти тільки міддю, якщо розовод хоче побачити хоть приблизно пристойний стан кущів. Резистентність до міді теж матиме важливе місце.
Так розумію, що філлостіктоз на трояндах може проявлятися різними кольорами і плямами (принаймі, так показують в статтях в інтернеті). На всіх хворіючих кордесках плями зазвичай подібні, зразу видно що то однакова хвороба (якщо це взагалі хвороба).
І ще. При філлостіктозі листя опадає, але не масово і не різко, вірно? При цій же невідомій пятнистості листя опадає масово (до 95%), але головний факт-опадає дуже різко, приблизно за тиждень часу кущ позбувається майже всього листя.
Повторю фото:
http://i.piccy.info/i9/90a02431e9fb5...entanz_240.jpg
Отже, ми повернулися туди, з чого починали- ми не маємо і приблизного уявлення, що то за хвороба, і що з нею робити.

Gusenitsa 27.06.2018 23:41

Цитата:

Сообщение от Олександр (Сообщение 1147754)
......Резистентність до міді теж матиме важливе місце.
......Отже, ми повернулися туди, з чого починали- ми не маємо і приблизного уявлення, що то за хвороба, і що з нею робити.

Так, Саша, з усім згодна! :pardon:

Окрім одного: резистентності до міді не може бути в принципі. За визначенням! :pardon:
І мідний купорос має виражену не тільки фунгіцидну, але й бактерицидну дію!

Gusenitsa 28.06.2018 01:59

Продовжу.....
Цитата:

Сообщение от Олександр (Сообщение 1147754)
....... видно що то однакова хвороба (якщо це взагалі хвороба). ......

Звісно, що хвороба!
Але от що її викликає?
Якщо просто спробувати структурувати всі причини, то маємо хвороби рослин:
- викликані комахами, нематодами, іншими шкідниками,
- різними грибками,
- бактеріями,
- вірусами, мікоплазмою,
- фізіологічні хвороби, спровоковані зовнішніми умовами: нестача чи навпаки елементів живлення, невідповідна кислотність ґрунту, несприятливі температура чи вологість, забруднення довкілля, фітотоксичні пестициди тощо....

Експеримент, якщо він був проведений коректно, нічого не дав. Ні грибів, ні бактерій.
На вірусне захворювання не схоже.
Так що маємо? Однакове фізіологічне порушення, що виникло одночасно в різних регіонах? :no: :pardon:

Я бачу шлях вирішення тільки у застосуванні по черзі мідного купоросу та Альєтту, що підсилює власний імунітет рослин. :pardon:
ІМХО....
Вибачте.... :pardon:

Олександр 30.06.2018 00:20

Цитата:

Сообщение от Gusenitsa (Сообщение 1147756)
...
Окрім одного: резистентності до міді не може бути в принципі. За визначенням! :pardon:
І мідний купорос має виражену не тільки фунгіцидну, але й бактерицидну дію!

Лєна, пояснісь будь-ласка, чому неможлива резистентність до міді? В моєму розумінні, мідь-це один з видів фунгіцидів (навіть при бактерицидній дії), а до кожного фунгіциду можливе вироблення резистентності, навіть до трьохкомпонентних, якщо ними часто користуватися, і не чергувати їх з іншими препаратами.
Задавав це питання на іншому форумі, мені не відповіли.

Альєтт по вашій пораді застосував, не сказав би що від нього є якийсь оприділяючий результат :sad:... В минулі роки застосовував Превікур Енерджі-в ньому один зі складників теж фосетил алюмінію, просто в меншій дозі. Ефекту від Превікура Енерджі не було жодного. В Альєтті теж фосетил алюмінію.
Найбільший ефект бачу від виключення другий рік поспіль з підкормок азоту, але вважаю це не зовсім правильним. Азот трояндам також потрібен (хоча наразі вони наростають добре, тобто по них не бачу нехватки азоту). Кущі дальше хворіють, просто менше.
Відповідаю наперед на питання, котре отримаю на свої слова- що я забагато вносив їм азоту раніше (тим не менше вони багато років і не думали хворіти при такому моєму догляді)- хворіють у розоводів ці кордески цією ж хворобою навіть при дуже малому догляді (при малій кількості внесення добрив, в тому числі). Тобто рішення проблеми немає...

Gusenitsa 30.06.2018 08:19

Саша, я трохи пізніше відповім! :friends:
Після вихідних! :oops:
Тут потрібна розгорнута відповідь, з посиланнями.
Двома словами не обійтись....... :pardon:

usm 30.06.2018 12:43

Цитата:

Сообщение от Олександр (Сообщение 1148037)
Лєна, пояснісь будь-ласка, чому неможлива резистентність до міді? В моєму розумінні, мідь-це один з видів фунгіцидів (навіть при бактерицидній дії), а до кожного фунгіциду можливе вироблення резистентності, навіть до трьохкомпонентних, якщо ними часто користуватися, і не чергувати їх з іншими препаратами.

може тому, що дія міді зводиться до денатурації білка та сильного окислення... а як взагалі може виникнути резистентність до окислювання? денатурація - це про те, що мідь змінює структуру білків так, що вони втрачають свої властивості і функції. Говоримо про білки - маємо на увазі спори, що прорастають. Відомо, що спори накопичують мідь, але про резистентність теж не йдеться, бо коли концентрація досягає певного значення - спора гине. То як варити яйце. Можна в теплу воду покласти і воно буде рідке, але резистентності до тепла не виникне - закипить коли, тоді і біленьке тверденьке стане :)

Gusenitsa 30.06.2018 20:16

Цитата:

Сообщение от usm (Сообщение 1148095)
може тому, що дія міді зводиться до денатурації білка та сильного окислення...

Дякую, земляче, за допомогу! :Rose:
Саме про таку дію міді і йдеться мова! :friends:
Колись я читала довідник про використання фунгіцидів, і там було сказано, що в систему обробки фунгіцидами треба включати періодичне чергування з препаратами міді, щоб іони міді спалювали резистентних збудників, що з'явились внаслідок обробок селективними фунгіцидами з вибірковим механізмом дії.
На відміну від препаратів міді, яка має абсолютну дію.
Саме про це я і хотіла вчора написати Олександрові.
Але вирішила себе перевірити і знайшла ось таку статтю: :shock:
http://www.activestudy.info/rezisten...-k-fungicidam/
Я взяла паузу, щоб у вільний час перевірити знайдену інформацію по закордонним джерелам, бо вважаю, що стаття має ознаки замовлення.
Ну не вірю я, що на картоплі може виникнути необхідність в 10 обробках:
Цитата:

Так, на Атлантическом побережье США, начиная с конца прошлого века, для защиты картофеля от фитофтороза достаточно было провести 2-3 опрыскивания бордоской жидкостью. После 60-летнего использования препарата требовалось уже 10 обработок (Horsfall, 1956).
Источник: http://www.activestudy.info/rezisten...-k-fungicidam/ © Зооинженерный факультет МСХА
Бо з власного досвіду знаю, що в самий поганий фітофторний рік після 5 обробок бордоською томати стояли блакитними до глибокої осені і більше ніяких обробок не потребували. :pardon:

Gusenitsa 01.07.2018 12:34

Сейчас бегло посмотрела, что можно найти в сети.
В общем, впечатление неоднозначное:
не понятно, что соответствует действительности, а что пишется на заказ фармкомпаний. :pardon:
Сторонники меди считают, что даже дверные ручки и прочие кнопочки, каких касаются руки, в больницах надо делать из начищенной до блеска меди, чтобы предотвратить передачу мультирезистентных бактерий.
А холодные головы и вот такое пишут:

И дело не только в бактериях. Грибы имеют тот же защитный механизм приспособления.
В общем, выход вижу только в чередовании препаратов различных классов с различным механизмом действия! :friends:

Lionel 12.07.2018 20:52

А можна я процитую це тут, "дуже корисні поради" (з розділу гумор).
Цитата:

Сообщение от Викса (Сообщение 1151708)
Зоя, на фото хлороз - последствие чрезмерного полива.

Все подвои могут давать поросль в первые три года. Такое бывает при ошибке окулировщика - промахнулись на пару миллиметров от нужной точки. Но впоследствии проблем не будет в отличие от розы, привитой на лесную канину.

Gusenitsa 12.07.2018 21:02

Цитата:

Сообщение от Lionel (Сообщение 1151712)
А можна я процитую це тут, дуже корисні поради.

Сергію, друже, будь ласка, не тащіть цю маячню Вікси у профільну тему! :shock: :%)

Lionel 12.07.2018 21:06

Я просто хочу зберегти цитати для нащадків, памйятуючи про старі обйєктивні дискусії.:Rose:

Fleur 12.07.2018 21:13

Ну не все же поймут вашу шутку, новички могут цитату принять за чистую монету.

Gusenitsa 12.07.2018 21:16

Цитата:

Сообщение от Lionel (Сообщение 1151718)
Я просто хочу зберегти цитати для нащадків, памйятуючи про старі обйєктивні дискусії.:Rose:

Для нащадків краще заснувати нову тему! Поради від Вікси.
Десь у Форумных посиделках. :cry:

Lionel 12.07.2018 22:10

Вибачте, я більше не буду - справді не стримався...:Rose:

planta 12.07.2018 22:14

Добрый вечер. К разговору о меди,хотела спросить. У меня розы почти ничем не болеют,могут только ближе к осени ЧП хватонуть. Я обрабатываю два раза Медян экстра. Я правильно понимаю,что привыкания не возникнет к этому препарату?

Долорес 12.07.2018 22:44

Цитата:

Сообщение от Fleur (Сообщение 1151720)
Ну не все же поймут вашу шутку, новички могут цитату принять за чистую монету.

Я Могу. Я только учусь.

Марічка 15.07.2018 12:06

Кусту лет 5, наверно, от Зины. В прошлом году после первой волны цветения замер в росте, совсем-совем, списала на аномальную жару и сухость. В этом году чуть цвел, но слабо, сегодня порассматривала:
http://i.piccy.info/i9/31e2f83b34608...G_0513_240.jpghttp://i.piccy.info/a3/2018-07-15-08...40x240-r/i.gif http://i.piccy.info/i9/f9509eae2de90...G_0512_240.jpghttp://i.piccy.info/a3/2018-07-15-09...40x240-r/i.gif
рак?

Gusenitsa 15.07.2018 12:08

Да.
Костер.

Марічка 15.07.2018 12:11

хлоргексидина для обеззараживания секатора достаточно?

Gusenitsa 15.07.2018 12:15

Цитата:

Сообщение от Марічка (Сообщение 1152412)
хлоргексидина для обеззараживания секатора достаточно?

Возможно. Я не знаю, насколько эта бактерия чувствительна к хлоргексидину. :pardon:
Ещё и спиртом протрите.
Лучший вариант - прожарить, но лезвие может отпустить. :no:
Или купорос и сразу промыть.

Fleur 15.07.2018 13:20

Я бы с костром не спешила. Обрежьте эти ветки, где наросты до здоровой древесины и обработайте несколько раз медьсодержащим фунгицидом. Это если на корнях или в области корневой шейки тогда, да однозначно в костер, а если на ветках, то это еще не приговор.

Gusenitsa 15.07.2018 14:20

Девочки, не хочу спорить. Давайте рассуждать вместе. А Марічка потом сама сделает выводы и примет решение.

Что мы имеем. Розу, остановившуюся в развитии в предыдущем году. На настоящий момент множественные грибные поражения побегов (см. черные пятна на фото).
Поражение Agrobacterium tumefaciens ни у кого сомнений не вызывает.
Agrobacterium tumefaciens - неспороносная, т.е. в раневые повреждения должна попасть сама бактерия, находящаяся в почве, чтобы вызвать разрастание на побеге.
Цитата:

Образовавшиеся наросты не приводят к быстрой гибели растений. Однако патоген подавляет их общий рост, жизнеспособность и снижает их устойчивость к грибным и другим инфекциям (это значительно снижает их урожай, особенно винограда). Через некоторое время энергия растений истощается, они постепенно усыхают и в конечном итоге погибают.
http://www.agroatlas.ru/ru/content/d...ens/index.html
Возникает резонный вопрос: что было первично? Бактерия попала в трещину побега и вызвала образование нароста?
Или уже ослабленное бактерией в прошлом году растение истощилось и утратило возможность сопротивления грибным инфекциям?

Для ответа на этот вопрос обратимся к ещё одному источнику:
https://www.botanichka.ru/article/ag...m-tumefaciens/
Цитата:

Интенсивность опухолеобразования максимальна в тех местностях, где растения часто повреждаются низкими отрицательными температурами зимой либо во время заморозков, а таже после градобития, в местах ранений (морозо- и градо-боины, разрыв перидермы при формировании корней, механические повреждения на рукавах и штамбах).

Возбудитель бактериального рака — патогенный вид рода Agrobacterium — палочковидная грамотрицательная бактерия Agrobacterium tumefaciens, которая при попадании в места ранений проникает в сосуды и передвигается по всему растению. Опасность связана с тем, что бактерия-возбудитель может длительное время находиться в сосудах растений в скрытой (латентной) форме без опухолей на поверхности подземных (плодово-ягодные культуры) и надземных (виноград) частей растений.

Начало опухолеобразования у винограда приурочивается к периоду «плача» кустов, когда в места ранений проникает огромное количество патогенных бактерий. Значительная их часть попадает и в почву. Если в сосудах растения нет патогена, то в почву он не попадет, так как бактерия — не спорообразующая и не может переноситься по воздуху.
С течением времени в результате сложных биологических процессов с участием ферментов бактериальной и растительной клеток участок бактериального гена — Ti плазмида — встраивается в хромосому клетки растения, которая начинает делиться по модели опухолевого роста. Однажды зараженное растение становится хронически больным. Опухоли являются следствием заражения и, как правило, формируются через 1 —3 года после посадки растений на постоянное место.

Марічка 15.07.2018 14:48

Цитата:

Сообщение от Gusenitsa (Сообщение 1152428)
Поражение Agrobacterium tumefaciens ни у кого сомнений не вызывает.

а это не может быть каллюс? Дело в том, что на моей розе нарост этот твердый, а в описании бактериальных наростов - он должен быть мягкий. Срезала ветку до развилки - рез светлый. Обработаю, пока понаблюдаю, роза в стороне растет, для соседок, надеюсь, нестрашно

Gusenitsa 15.07.2018 14:55

Цитата:

Сообщение от Марічка (Сообщение 1152434)
а это не может быть каллюс? Дело в том, что на моей розе нарост этот твердый, а в описании бактериальных наростов - он должен быть мягкий. Срезала ветку до развилки - рез светлый. Обработаю, пока понаблюдаю, роза в стороне растет, для соседок, надеюсь, нестрашно

При диагностике надо учитывать комплекс симптомов. У Вас весь набор. :pardon:
Цитата:

На первой фазе развития бактериоза мягкие мелкие наросты (белого цвета) быстро разрастаются, позднее они темнеют и становятся бугристыми и твердыми. Иногда они разрушаются полностью, но на следующий год появляются на том же месте (в ряде случаев только частично, причем оставшаяся часть продолжает расти).
Выбор за Вами. :pardon:

Долорес 17.07.2018 09:16

Затормозила в росте, раскопала, а там вот

https://s8.postimg.cc/e2ahh81vl/IMG_20180716_194320.jpg

https://s8.postimg.cc/occwgf9qp/IMG_20180716_194326.jpg

Єто тоже, что несколько и постами вьіше.

Эмилия 17.07.2018 09:21

А роза где покупалась?

Долорес 17.07.2018 10:30

Флоранова, єтой весною.

Gusenitsa 17.07.2018 11:08

Цитата:

Сообщение от Долорес (Сообщение 1152916)
Флоранова, єтой весною.

:sad:
Что такое "не везёт" и как с этим бороться?
Костёр!
Оксана, это опять не Ваша вина..... :sad:

---------- Post added at 11:08 ---------- Previous post was at 11:03 ----------

Цитата:

Сообщение от Елка (Сообщение 1152897)
Найдено в городе, на поросли шиповника. Шовонотакэ?:oops:....

Настенька, с этим в тему "Вредители"! :smile:
Вам удалось сфотографировать шикарный выставочный экземпляр:
Орехотворки розанной - бедегуар

Долорес 17.07.2018 11:09

Спасибо за поддержку, но я уже задумьіваться стала, может роза не мой цветок.

Gusenitsa 17.07.2018 11:13

Цитата:

Сообщение от Долорес (Сообщение 1152928)

Э нет! :no:
Чем больше опыта вначале, тем лучше результат потом! :wink:

len4ik8 17.07.2018 18:43

Цитата:

Сообщение от Долорес (Сообщение 1152928)

Честное слово, розы- самые простые в посадке и уходе! Просто не тряситесь над ними так! Мои первые 8 роз- Burgund 81 с ОКС - посадила в 1994 г., оставив корневую шейку немного даже выше уровня земли. Просто в землю сажала , без всяких навозов и удобрений. До 2012 г. я даже не знала их названия,- элементарно на зиму нагребала орехового листа в лунки под каждую розу. Поливала вёдрами. К слову, я их даже не пересадила правильно (с заглублением, заправкой ям) до сих пор.. И не собираюсь этого делать. Из 8 роз за это время осталось 6 шт. Все цветут, развиваются. А розами сознательно я увлеклась уже в 2012 г., -остальные сажала с заглублением и добавляла немного навоза или удобряшки какой-нибудь. Ям заранее тоже не копала.

Мои Burgundы 81:
https://thumb.ibb.co/esFb3d/Burgund_81.jpg https://thumb.ibb.co/cy3kwy/Burgund_81_2.jpg
https://thumb.ibb.co/hDhOid/Burgund_81_4.jpg https://thumb.ibb.co/hmh0UJ/Burgund_81.jpg

Садовница 17.07.2018 19:18

Я в шоке! На осень во Флоранове заказала роз почти на 1000 грн. И чего теперь?

Долорес 17.07.2018 20:13

Та я и не трясусь. Єто ж мои первьіе посадки. Бегала заглядьівала. Одни растут, другие мучаются, вот и запаниковала. Матчасть читаю с первой темьі, тоже думала, что просто. Ну Первьій блин комом.

len4ik8 17.07.2018 20:31

Цитата:

Сообщение от Садовница (Сообщение 1153157)
Я в шоке! На осень во Флоранове заказала роз почти на 1000 грн. И чего теперь?

А теперь, как все будете, - будете нарезать круги по палисаднику,- не один , и не два (!):wink: пока всех не пристроите.:D А хотелки, небось,- ещё остались? :crazy: :friends:

Текущее время: 21:35. Часовой пояс GMT +3.