![]() |
Re: Садово-огородные мифы, предрассудки..
Страждущим: напоминалка). Вроде успела)?
|
В давние годы... была у меня боигадир Мария Константиновна... так она в пасхальные дни всем на работе напоминала "Девчата, на поминки сеем огурцы. Да сходить на кладбище, помянуть и на дачу хоть рядочек высеять" Не было у меня случая , за 30 лет проверить. А как думаете на ту неделю не рановато будет с огурцами то? Или это бабские забубоны?
|
Цитата:
|
Цитата:
|
В нашем селе местные в поминальную неделю вообще ничего не сеят-сажают. Это конечно обобщение, но от человек пяти слышала. Огурцы соседка (местная) из года в год сеет на Юрия. Всегда с огурцами, в отличие от меня
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Вот если на провода посеять на рассаду в стаканы, то на Юрия вполне приличную рассаду можно высадить в грунт. ИМХО, конечно.
|
Цитата:
|
Коли цвітуть соняхи коти худі )) це правда , а коли бузина з калиною цвітуть завжди холодно .
|
Про бузину и калину-бред.:pardon:
|
Цитата:
|
Що не кажіть, а нам, українцям, пофортунило. У кого ще є можливість зустрічати Новий рік двічі? Але якщо 1 січня ми відзначаємо по-європейськи, то на старий Новий рік оживають споконвічні народні традиції: 13-го січня, на Маланки, ми святкуємо Щедрий вечір, а 14-го – Василя.
… Колись це були справжні містерії. Господині випікали на Щедрий вечір особливі хліби — «Маланку« та «Василя«. Як тільки жінка замішувала діжу для випікання обрядового Новорічного хліба, не миючи рук від тіста, разом з чоловіком ішла лякати дерева, котрі погано родять. Чоловік тричі стукав по «лінивому» дереву обухом сокири, приказуючи: «Не будеш родити, буду рубати, а будеш родити – буду шанувати«. Тоді жінка відповідала за дерево: «Не рубай мене, а перевеслом підпережи, я тобі ще в пригоді стану«. Після цього обтирала руки від тіста об дерево і перев’язувала його перевеслом з дідуха. У народі вірили, що після цього обов’язково дасть гарний урожай, бо «на Маланки рослини розуміють людську мову, а тварини самі розмовляють по-людському». ---------- Post added at 16:12 ---------- Previous post was at 16:11 ---------- Цитата:
|
Цитата:
|
Українці - народ емоційний і вразливий. Душа кожної людини в цій країні сповнена поезії і творчості.
У повір'ях і прикметах відобразилося стародавнє бачення українцями світобудови, а також розуміння окремих явищ природи. Існував тісний зв'язок між життям людини і природними явищами, саме тому людина тотально залежала від них. Повір'я-заборони, прикмети-заборони - це залишки язичницьких вірувань, поєднанні з господарськими потребами. Вони стосуються землі, космічних світил, вогню, блискавки, предметів домашнього ужитку тощо. Наприклад, земля в уявленні українського народу була живою, її називали - годувальницею, святоюй, нею клялися, її ім'ям проклинали. Українці вірили, що земля відчуває біль, а тому і ставлення до неї було шанобливим ---------- Post added at 20:25 ---------- Previous post was at 20:13 ---------- Цитата:
---------- Post added at 20:26 ---------- Previous post was at 20:25 ---------- Кажуть грім ліщину б'є . Коли грозове літо багато порожніх горіхів . |
| Текущее время: 00:48. Часовой пояс GMT +3. |