Форум дачников Украины. Восстановим озоновый слой на 6-ти сотках!

Форум дачников Украины. Восстановим озоновый слой на 6-ти сотках! (http://www.sadiba.com.ua/forum/index.php)
-   Плодовый сад (http://www.sadiba.com.ua/forum/forumdisplay.php?f=78)
-   -   Яблоня(сорта и агротехника) (http://www.sadiba.com.ua/forum/showthread.php?t=21078)

хомячок 29.04.2023 23:39

Re: Яблоня(сорта и агротехника)

Да уж! На фото явно не Скифское золото.ни форма плода и окраска не совпадают. Да и не лежит оно так долго.

pacat 01.05.2023 12:35

Цитата:

Сообщение от SVETTA (Сообщение 1286604)
Прошу поради.
... І от зараз саджанець на всіх можливих місцях випустив листячко з бутончиками майбутніх квітів. Половину бутонів я обірвала. На ньому немає жодної бруньки, з якої піде листя, кругом тільки з бутонами.
Що робити? Обірвати всі геть бутони? Чи залишити хоч один?
Чим підгодувати?

Подумайте логічно: коли цвітуть кісточкові - листя на гілках є? Коли цвітуть яблуня і т.п. - хіба листя багато в той час на дереві? Цвіт - це ще не плоди. Приблизно лише 10% цвіту запилюється і стає потім плодами.
Висновки: 1) Листя активно наростає вже після цвітіння; 2) Навіщо передчасно обривати бутони, коли 90% цвіту і так само по собі облетить.
Отож, немає чого хвилюватися, закінчиться період цвітіння і листя на вашій яблуні з'явиться (почне рости). Особисто я обриваю (за потреби, як у вашому випадку) вже зав'язь (коли вона розміром горошину). А хоче цвісти дерево - навіщо цю красу нищити, хай хоч бджоли порадіють :wink:

apple1210 03.05.2023 21:50

Цитата:

Сообщение от SVETTA (Сообщение 1286604)
Прошу поради.
Маю дворічний саджанець яблуні Гала Маст, йшов як подарунковий до сусідського заказу в Агромаркеті. В прошлому році посадила його на початку травня, був прутиком . За рік наростив трохи гілочок. Цього року в березні прийшлося його пересадити на інше місце. І от зараз саджанець на всіх можливих місцях випустив листячко з бутончиками майбутніх квітів. Половину бутонів я обірвала. На ньому немає жодної бруньки, з якої піде листя, кругом тільки з бутонами.
Що робити? Обірвати всі геть бутони? Чи залишити хоч один?
Чим підгодувати?

Я зрізаю весь цвіт на "прутиках" манікюрними ножицями. Відбиваю відразу всі процеси на розмноження, щоб скоріше запускалися процеси на ріст і не витрачалися зайві сили. Листя наросте. Але це просто ще одна думка.

apple1210 03.09.2023 10:47

Потрібні думки спеціалістів. В наявності молода яблуня, перше плодоношення. Куплялася як Моді. Але виникли сумніви стосовно сортності. В інтернетних описах сорту яблука довгасті, а у мене круглі. Терміни достигання, колір та інше начеб-то збігаються, а от форма плода ні. Якщо це не Моді, тоді хто? Дякую.

https://i.ibb.co/1rWK7GR/photo-2023-09-03-09-41-25.jpg https://i.ibb.co/5LZZGyW/photo-2023-09-03-09-41-33.jpg https://i.ibb.co/PMLvFgJ/photo-2023-09-03-09-41-38.jpg https://i.ibb.co/pxmv3JX/photo-2023-09-03-09-41-42.jpg

fayuk 31.10.2023 00:53

Цитата:

Сообщение от apple1210 (Сообщение 1287106)
. Терміни достигання, колір та інше начеб-то збігаються, а от форма плода ні. Якщо це не Моді, тоді хто?

Наче схоже на Моді.

pacat 31.10.2023 10:58

Цитата:

Сообщение от apple1210 (Сообщение 1287106)
Потрібні думки спеціалістів. В наявності молода яблуня, перше плодоношення. Куплялася як Моді. Але виникли сумніви стосовно сортності. .... Якщо це не Моді, тоді хто? Дякую.

Читаю ваш допис і згадую як років 7 тому, шукав тут на форумі відповідь, що в мене за сорт. Правда, на відміну від вас, надав фото і розрізаного яблука, і в різний час зберігання, і з різних ракурсів, і фото листя та дерева загалом. Тоді були різні думки, але найбільше схилялись, що це Ентерпрайз. І лише після 7 років практики (емпірично порівнявши яблука за смаком та іншими ознаками), вдалося із 100% гарантією встановити, що це Флоріна. До чого я веду? Фото не є достатнім доказом, щоб точно виявити який це сорт. Наприклад їх у мене понад 50, і 5-7 з них дуже схожі на яблука з ваших фото.
Крім того, моя практика і дописи інших форумчан вже підтвердили, що на одному дереві одного сорту можуть бути плоди абсолютно різних форм, не характерних для загального опису цього сорту. А перше плодоношення, взагалі часто не можна вважати еталонним, щоб впевнитися, що це той чи інший сорт. Зачекайте регулярного плодоношення, і побачете, що у вас :pardon:

NaLiKa 01.07.2024 11:30

Шановне товариство, чи знає хтось, що виросте з підщепи 54-118, якщо на неї не буде прищеплена сортова яблуня, або якщо вона з якихось причин загине? Кущ? Яблуня дичка? Воно буде плодоносити чи ні? І чим, якщо буде?

pacat 01.07.2024 13:44

Цитата:

Сообщение от NaLiKa (Сообщение 1288045)
Шановне товариство, чи знає хтось, що виросте з підщепи 54-118, ....

По яблуні такого експерименту не робив, а от підщепа вишні (Магалебка) виростає як дерево, яке цвіте і родить плоди розміром з горошину. Думаю з підщепою яблуні буде аналогічна ситуація, виросте дерево (обрізкою можна сформувати і кущ), плоди якого будуть не придатні для споживання :pardon:

Tanja 27.07.2024 07:48

Доброго дня. Скажіть будь ласка чи є в когось яблуня Сніжний кальвіль чи можливо хтось підскаже розплідних з гарантією сортності. Бо декілька раз купляла, чекала декілька років, а у підсумку сорт не той.

pacat 27.07.2024 11:15

Цитата:

Сообщение от Tanja (Сообщение 1288096)
Доброго дня. Скажіть будь ласка чи є в когось яблуня Сніжний кальвіль чи можливо хтось підскаже розплідних з гарантією сортності. Бо декілька раз купляла, чекала декілька років, а у підсумку сорт не той.

Доброго дня і вам! Маю в своїй колекції і Сніжний Кальвіль, - дереву вже, мабуть, років 40, а то й більше. Це саме ті яблука, які ще пам'ятає старше покоління - солодкі, соковиті, жовтозелені з легким рожевим загаром з сонячної сторони.
Мене багато людей просить пощепити їм цей та інші колись популярні сорти. Звісно щеплю, однак, пояснюю наступне: зараз ніхто вже саджанців таких сортів не вирощує на продаж, бо є безліч кращих, більш стійких і врожайних сучасних сортів. Все що продається на базарі під етикеткою "Сніжний кальвіль" є в більшості випадків - обманом, який виявляється лише через кілька років, коли появляться плоди.
З власного досвіду помітив таку тенденцію:
Пощеплені старими сортами (Сніжний Кальвіль, Золотий Ренет, Пепінка і т.д.) молоді дерева вже не дають такого урожаю, як то було колись, плюс до того, плоди також вражаються хворобами і погано зберігаються (наприклад той же Джонатан). Натомість, сучасні сорти в декілька раз мають перевагу по будь-якій характеристиці. Наприклад, на противагу Сніжному Кальвілю маю сорт Ізумруд - дуже великі смачні яблука і зберігаються без проблем до квітня. Ще смачнішим для мене є Рубінове Дуки і цей перелік можна продовжувати, бо смаки у кожного свої.

Тому, відповідаючи на ваше питання по суті, по-перше, не шукайте саджанців Сніжного Кальвілю в продажі, бо навряд чи попадете на оригінал; по-друге, якщо вже так хочете його мати, пощепіть собі, але беріть черенок із старих оригінальних дерев :smile:

=marina= 29.11.2024 18:51

Цитата:

Сообщение от pacat (Сообщение 1288097)
Доброго дня і вам! Маю в своїй колекції і Сніжний Кальвіль, - дереву вже, мабуть, років 40, а то й більше. Це саме ті яблука, які ще пам'ятає старше покоління - солодкі, соковиті, жовтозелені з легким рожевим загаром з сонячної сторони.
Мене багато людей просить пощепити їм цей та інші колись популярні сорти. Звісно щеплю, однак, пояснюю наступне: зараз ніхто вже саджанців таких сортів не вирощує на продаж, бо є безліч кращих, більш стійких і врожайних сучасних сортів. Все що продається на базарі під етикеткою "Сніжний кальвіль" є в більшості випадків - обманом, який виявляється лише через кілька років, коли появляться плоди.
З власного досвіду помітив таку тенденцію:
Пощеплені старими сортами (Сніжний Кальвіль, Золотий Ренет, Пепінка і т.д.) молоді дерева вже не дають такого урожаю, як то було колись, плюс до того, плоди також вражаються хворобами і погано зберігаються (наприклад той же Джонатан). Натомість, сучасні сорти в декілька раз мають перевагу по будь-якій характеристиці. Наприклад, на противагу Сніжному Кальвілю маю сорт Ізумруд - дуже великі смачні яблука і зберігаються без проблем до квітня. Ще смачнішим для мене є Рубінове Дуки і цей перелік можна продовжувати, бо смаки у кожного свої.

Тому, відповідаючи на ваше питання по суті, по-перше, не шукайте саджанців Сніжного Кальвілю в продажі, бо навряд чи попадете на оригінал; по-друге, якщо вже так хочете його мати, пощепіть собі, але беріть черенок із старих оригінальних дерев :smile:

Мне, наверное, не попадались вкусные современные сорта яблок. Те что пробовала, слишком сладкие до приторности с простым вкусом. А вот старые сорта, которые росли и растут в нашем саду и у соседей, очень нравятся. Снежный Кальвиль, Мекинтош, Джонатан, Ренет Ландсбергский и некоторые другие сорта, названия которых утеряны.

Tani02 29.04.2025 17:26

Робила щепляння та видно переплутала гілочки, бо на груші файно зацвіла привита в минулому році яблуня. Чи буде рости і розвиватися гілка яблуні на дереві груші ?

pacat 29.04.2025 17:30

Цитата:

Сообщение от Tani02 (Сообщение 1288488)
... Чи буде рости і розвиватися гілка яблуні на дереві груші ?

В перші роки рости буде, але таке щеплення - не довговічне. Тобто через кілька років прищеплена гілка перестане рости і почне всихати :pardon:

Текущее время: 02:26. Часовой пояс GMT +3.