Форум дачников Украины. Восстановим озоновый слой на 6-ти сотках!

Форум дачников Украины. Восстановим озоновый слой на 6-ти сотках! (http://www.sadiba.com.ua/forum/index.php)
-   Плодовый сад (http://www.sadiba.com.ua/forum/forumdisplay.php?f=78)
-   -   Обрезка и формировка плодовых (http://www.sadiba.com.ua/forum/showthread.php?t=19596)

СаДом 16.11.2016 18:11

Re: Обрезка и формировка плодовых

Цитата:

Сообщение от Игорь-яцек (Сообщение 970817)
Для тех,кому дороговато прикупить книгу

пусть качают с интернета :D
Кудрявец Р.П. - Формирование и обрезка садовых деревьев
Бурова В.В. - Умная обрезка сада: сад обрезать, песню спеть - надо голову иметь.
Карпенко Т. (отв. ред.) - Обрезка садовых растений. Понятный самоучитель в иллюстрациях
Макеев С.В. - Формировка, прививка и обрезка деревьев и кустарников
Окунева И.Б., Бондорина И.А. - Всё об обрезке и прививке деревьев и кустарников
Сергиенко В.М. - Обрезка деревьев яблони и груши
Черепахин В.И. - Обрезка плодовых деревьев в интенсивных насаждениях
Экспресс-курс садовой обрезки

Игорь-яцек 16.11.2016 23:35

Это тоже вариант.Просто с книгой как то наглядней к дереву подходить.Хотя если захотеть и распечатать можно. Хочу вас попросить если у вас есть время и появится желание порыться,покопаться в инете,очень мало информации про формировку КОСТОЧКОВЫХ : веретеном,пирамида,пиллар,шпиндельбуш,грузбек,бале рина на СРЕДНЕРОСЛЫХ и ВЫСОКОРОСЛЫХ подвоях: мироболано 29с,манжурский персик,абрикос,миндаль,GF699,алыча,гидзела 6,колт. К примеру,закладываю персиковый участочек в саду из 20 единиц,4 ряда по 5 шт.в каждом.расстояние между ними везде выдержано одинаковое,а подои разный.В связи с этим возможны проблемы.

v.triv 17.11.2016 09:49

Цитата:

Сообщение от Игорь-яцек (Сообщение 970817)
Для тех,кому дороговато прикупить книгу,есть вариант журнал.Специалисты по обрезке Андрущак и Мазур поделились своими знаниями.

Ни на одном торренте этого спецвыпуска нету(((. Единственное, что нашел, что это спецвыпуск №3 за 2014 год. И один из сайтов предлагает покупку электронных версий, в том числе и эту, за 20 грн. А на торрентах очень неполные подборки журнала. Хотя журнал довольно хороший.

Лешик 17.11.2016 10:13

Цитата:

Сообщение от v.triv (Сообщение 971102)
Ни на одном торренте этого спецвыпуска нету(((. .

Продаётся в любом эпицентре сейчас. И можете заказать по почте прямо в редакции. 20 грн

СаДом 17.11.2016 10:16

Цитата:

Сообщение от Игорь-яцек (Сообщение 971042)
Это тоже вариант.Просто с книгой как то наглядней к дереву подходить.

С планшетом!
Цитата:

Сообщение от Игорь-яцек (Сообщение 971042)
Хочу вас попросить если у вас есть время и появится желание порыться,покопаться в инете

Тут уже слишком глубоко для меня, надо рыться в twirpx.com (аналог флибусты, только упор на нехудожественную литературу). Условно бесплатный, первые десять книг бесплатно, потом за денюжку малую. Можно самому туда заливать полезное, зарабатывать баллы, а на эти баллы качать, что нужно.
Конкретно по садоводству: http://www.twirpx.com/files/husbandry/fruitgrowing/ - смотрим рефереты, курсовики, дипломные работы, диссертации, научные статьи, учебники
Тут еще может попасться (сад и огород) - http://www.twirpx.com/library/spare_time/garden/

Люд.а 17.11.2016 13:10

Журнал этот свежий. В киосках прессы спросите. В супермаркетах видела. Купила. Нравится.

_nio_ 17.11.2016 21:29

Я не спец по обрезке, обрезаю деревья так, как обрезали мои родители- ветки внутрь кроны, пересекающиеся ну и т д, по здравому смыслу, и от родителей помню, что сливу не обрезают. Весной за кору перепривила сливы, и уже срезала остатки старой кроны. Прививки пошли хорошо, но получилось что на ветках диаметра примерно 5 см побегов 6 пошло. Я помню, что родители специально прививали часто. чтобы раны быстрее заросла. Ну вот раны заросли, получилось, что из каждой стволовой ветки веник торчит, и ветки уже по 1 см- 1,5 см. Надо бы срезать половину, но как это сделать не повредив соседние, ума не приложу. И надо ли формировать обрезкой новую крону, или не трогать?

Бойківчанин 18.11.2016 00:02

Цитата:

Сообщение от _nio_ (Сообщение 971432)
Прививки пошли хорошо, но получилось что на ветках диаметра примерно 5 см побегов 6 пошло..... из каждой стволовой ветки веник торчит, и ветки уже по 1 см- 1,5 см. Надо бы срезать половину...

Залишаєте один пагін.

---------- Post added at 00:02 ---------- Previous post was at 00:00 ----------

Цитата:

И надо ли формировать обрезкой новую крону...

Обов"язково.

Витуся 18.11.2016 09:06

Цитата:

Я не спец по обрезке, обрезаю деревья так, как обрезали мои родители- ветки внутрь кроны, пересекающиеся ну и т д, по здравому смыслу, и от родителей помню, что сливу не обрезают.

Первый раз слышу что сливу не обрезают.
Если ее не обрезать, то получите высоченный веник.
Сливу надо обрезать. Принцип обрезки как абрикос

Южная 18.11.2016 10:20

Волчки на сливе надо срезать на кольцо или оставлять пенек?

Лешик 18.11.2016 13:34

Вот ещё парочка интересных книг по обрезке:
Кристофер Брикелл - Обрезка растений
Генрих Бельц - Фигурная стрижка деревьев

Игорь-яцек 18.11.2016 13:57

Цитата:

Я не спец по обрезке, обрезаю деревья так, как обрезали мои родители- ветки внутрь кроны, пересекающиеся ну и т д, по здравому смыслу, и от родителей помню, что сливу не обрезают. Весной за кору перепривила сливы, и уже срезала остатки старой кроны. Прививки пошли хорошо, но получилось что на ветках диаметра примерно 5 см побегов 6 пошло. Я помню, что родители специально прививали часто. чтобы раны быстрее заросла. Ну вот раны заросли, получилось, что из каждой стволовой ветки веник торчит, и ветки уже по 1 см- 1,5 см. Надо бы срезать половину, но как это сделать не повредив соседние, ума не приложу. И надо ли формировать обрезкой новую крону, или не трогать?

Обращаюсь к вам и к остальным форумчанам-только наглядно можно что то путне посоветовать.Фото пожалуйста.Никогда все волчки не удаляйте.Один оставите,а на него птичка сядет.И не будет у вас больше никогда в этом месте ветки.Если фото не будет,то делайте так.Выбирайте самый сильный и удобный(имеется в виду место его расположение),его не трогаете,остальные не вырезать а срезать на половину,тем самым вы его выделите.Через несколько месяцев он окрепнет и вы сможете аккуратно срезать не нужные или открутить их пальцем не повредив главного.Для страховки оставить еще один в резерве.До осени у вас доживут два пагона,если все гут,то только тогда все зачистите аккуратно садовым ножом,и обработаете купаросом или типа того. Всегда оставляйте себе место для маневра,запасной аэродром так сказать. Я лично сотни раз обжигался на этом.Опыт это великое дело.

Витуся 18.11.2016 16:23

Цитата:

Сообщение от Южная (Сообщение 971581)
Волчки на сливе надо срезать на кольцо или оставлять пенек?

Вопрос интересный. Секатор не даст срезать на кольцо. Останется пенек 5мм. Лучше их выламывать в начале роста
Обрезка слив весной и летом. Слива хорошо отзывается на летнюю обрезку
Сейчас деревья не обрезаем. Особенно опасна вырезка веток на кольцо на более толстых ветках .

karmen1 03.01.2017 11:22

Вітаю всіх участників форуму з Новим Роком. Зичу Вам міцного здоров"я, невичерпної енергії та оптимізму!

Прошу Вашої поради по обрізці абрикоса Київського ( купив як київський, чи то красень, чи то ранній не знаю - ще не плодоносив , тільки цвів дуже тамтого року. ( цього року йде 4й рік після того, як висадили). 2 роки ніхто за ним не дивився, ріс як хотів, зараз метри з 4ри вимахав (але крона не загущена,тільки гілки ну дуже довгі).На 3й рік я шось обрізав там )), але ніяк не було часу заглибитися в цю тему. Зараз вже би звичайно був розумніший, і від початку формував би хоч трохи правильно).

http://i.piccy.info/i9/ca201c2c3192c...s_kyevskyi.jpghttp://i.piccy.info/a3/2017-01-03-09...07x454-r/i.gif

Що робити з цими гілками зараз (так вони сформували по всій кроні зараз) , і обрізати дуже не хочеться, бо може б вже плодоносив цього року.

1. відмітка 1 - гілка продовження

2. відмітка 2 і 3 - конкурентні гілки

3. відмітка 4 - гілка продовження

4. відмітка 5,6,7 - скорше за все гілки конкуренти

додаю фото крони дерева. я його обрізав вроді тільки на 3й рік, то він такий вимахав за 1 рік (або я шось плутаю, але 1 раз точно обрізав,але тоді не знав як точно) . Зараз звичайно шось змінити вже важно, але може шось порадите?

http://i.piccy.info/i9/d0f6fa7e05bf9.../abrykos_2.jpghttp://i.piccy.info/a3/2017-01-03-09...86x349-r/i.gif

1) гілки подовження скелетних гілок 1 і 4 обрізав би на 1\3 ( хоча це викличе знову ріст, а більшість скелетних гілок в нижньому ярусі вже мають майже 2 метри)

2) гілка 6 я би вирізав на кільце або ( як на мене дуже гострий кут)

3)мені не подобаються такі гілки як 2,3,5,7. Шо з ними робити? аналогічних гілок багато є на дереві.

Є ще сливка одна ( запущена) Анна Шпет , розумію шо треба її рятувати, але як? З самого початку я б провідник обрізав і підкорив інші головні відгалуження провідникові. А тут як?!

1. шо робити з гілками №1,2,3

2. відповідно обрізати однолітній приріст на половину №4,5,6.

http://i.piccy.info/i9/a4ee860cd4ee3...lyvka_anna.jpghttp://i.piccy.info/a3/2017-01-03-09...41x456-r/i.gif

PS/ я довго читав про формування крони дерев, обрізку дерев, але з початку воно якось легше формувати,а от коли 2-3 роки нічого не робив, то тут і профі напевно задумається, не те шо початківець, напевно шо не вірно, але спробую,аби Ви не думали,що я просто хочу щоб за мене все зробили:

сливка:

я б обрізав гілки 3 і 1 до 2-3 бруньок (повністю вже буде ризиковано напевно) , виділивши провідник (2) - його так само обрізав би, підкоривши йому 4,5,6. ну і там є ше тоненьки гілячки, їх просто залишив би,або на кільце вирізав би. Або нічого не робив би, виламував пагони, які б йшли в середину крони, цієї весни конкурентні гілки які йдуть в середину крони так само б вирізав, гілки взявші на себе роль провідника обмежив би у рості на 2.5-3 метрах на бокові гілячки.

karmen1 04.01.2017 16:08

Підкажіть по абрикосці будь ласка! Почну обрізати то знову в ріст піде.. Як бути?

Svetmay 04.01.2017 16:31

Ещё же рано резать?
А пока придет пора - профи подтянутся :smile:

Creativniy 04.01.2017 16:46

Цитата:

Сообщение от karmen1 (Сообщение 987634)
Підкажіть по абрикосці будь ласка! Почну обрізати то знову в ріст піде.. Як бути?

Изучайте пока, что теорию. Здесь

karmen1 04.01.2017 21:31

Я перечитав вже багато такого, як по тій ссилці (вона в мене вже давно у закладках) (одні пишуть одне, інші інше). От і питаю, чи в моєму випадку буде доречним вирізати цього року на бокові гілки провідники ( роль провідника в моєму випадку зайняли декілька гілок) дерево вже високе, вище вже не хочу. На бокову гілку переводити пишуть шо краще після сбору врожаю (як мені поступити?)

також я розумію,що подальша обрізка спровокує нову хвилю росту. Як ніхто не підкаже нічого, то я би прийняв таке рішення:

більшість гілок внизу підвязав би горизонтально, дочекався б плодоношення, і тоді коли на всіх тих плодових гілочках шо є, будуть з"являтися плоди.... тоді я і почну обрізати так як написав вище. Ніяк не можу зрозуміти навіщо мені зараз обрізати, якшо куча плодових гілочок в середині ще не плодоносили, але вони є і багато...

після того як дерево накінець то заплодоносить ( сподіваюся цього року):

1. основні гілки продовження усіх скілетних гілок обрізав би на 2\3 (тим самим спровокував би ріст 2-3х бруньок нижче, в липні їх би прищипив би ті, шо досягли 20см)

2. ті бічні розгалуження 2,3,5,7 шо вже є - на 1/3 обрізав би ( вони в мене більші 20см)

3.такі гілки як 6 , обрізав би на 2-3 бруньки або вирізав би взагалі, вона йде зовсім не в тому напрямку шо треба.

Red 04.01.2017 22:27

Шановний Karmen1, потренуйтеся вставляти фотографії на тренувальному полігоні в рубриці "Добро пожаловать". Ваші фотографії не збільшуються. Краще для вставки фото користуватися www.piccy.info
Абрикос краще формувати розряджено-ярусною кроною.
Бо на "чаші" абрикосові дерева мають більше шансів розчахнутися.
Зараз, особливо перед сильними морозами нічого не ріжте.
Шпорки на абрикосах довго не живуть рік-два. Потім засихають. Тобто, коли вони відплодили, далі вже не варто розраховувати.
На Вашому абрикосі добре вичистіть середину. Гілки вкоротіть на 1/2, а деякі на 2/3. Не женіться за великою кількістю. Абрикос любить сонце. Багато сонця -хороший смак. А у Вас, на Львівщині, сонця мало. Тому плоди мають дуже добре освітлюватися.
Я ріжу абрикоси не тільки рано весною, а ще обов'язково влітку.

karmen1 04.01.2017 23:12

я для вставки фото цим сервісом і користуюся! Зараз я звичайно нічого не буду обрізувати, я просто хочу зрозуміти як мені з тим абрикоскою трохи поправити ситуацію. Але кардинально вже його обрізати не вийде, поженуть вовчки. Може краще понахиляти їх? Вони такої висоти шо спокійно нахиляться, а в кінці плодоношення верхівки переведу на слабкі бічні гілки.

Тепер я розумію, що прищіпка влітку пагонів конкурентів основних скілетних гілок, а в подальшому їх вирізка, а також пагонів довших 20см це дуже добра процедура, краще пагони прищіпити, ніж потім гілки на слід весну крамсати.

Про розріджено ярусну крону вже начитався, все зрозуміло, але треба з самого початку правильно формувати, тоді і потім проблем не буде. 5-6 основних гілок + 6-7 скелетних другого порядку на перших гілках (ярусі) кістяку. Кожного року ошмигувати влітку пагони і не давати їм бушувати довше ніж 30см. Конкуренти вирізати, пагони шо пішли під прямим кутом ошмигувати, ті гілки шо потрібні скеровувати в потрібному напрямку прищепками ще у стані пагонів.

Свої 4 абрикоса, які я збираюся придбати у Шоні буду формувати саме так :) Мені не потрібі сверх врожаї, я більше заради цікавості і для діток своїх.

А якшо ще й Ви мені в цього допоможете то точно все получиться ...

http://i.piccy.info/i9/fadb33b8975fc...evskyi_240.jpghttp://i.piccy.info/a3/2017-01-04-22...40x179-r/i.gif

http://i.piccy.info/i9/8546835705387...ykos_2_240.jpghttp://i.piccy.info/a3/2017-01-04-22...40x217-r/i.gif

Red 05.01.2017 17:34

Цитата:

Сообщение от karmen1 (Сообщение 987737)
Але кардинально вже його обрізати не вийде, поженуть вовчки.

Як це не вийде?! А коли дерева дорослі, то як Ви думаєте їх обрізають?
Вовчки будуть завжди. Їх потрібно своєчасно видаляти. Не бійтеся.
З часом прийде досвід.
Я б не прихиляла дорослі гілки.
У абрикоса і сливи дуже ламка деревина. Без досвіду більше шансів зашкодити дереву, ніж на обрізці.
На Вашій сливі я не побачила плодових бруньок. Тож можна формувати без жалю по втраченому врожаю.

karmen1 05.01.2017 23:55

Red, гілки конкуренти обтинати на 2-3 бруньки не має сенсу, продуктивні ланки з сучків заміщення тут не зробити, тай то робиться на скелетних гілках на скільки я зрозумів!?краще їх вирізати, залишивши пеньок, а потім за місяць-два і пеньок обрізати (для мене новачка думаю така обрізка у кісточкових буде безпечнішою? А однолітні прирости менші 35 см взагалі чіпати не буду, більші то на 1/4 обріжу.

Дякую за поради.

У шоні абрикосів не має на весну (будуть на осінь з тих що я хотів), тому абрикоси встиг замовити у сім"ї Петренко ( дивосад) з абрикосів такі:

харгранд
сандроп
ну і денисюка :) куди ж без нього!

сливу вибрав джойо, вишні чернокорка і встреча , яблуню білий налив :) куди ж без неї..

Red 06.01.2017 13:46

Можливо, я не правильно вас розумію, але навіщо Ви вирішили залишати пеньки? А потім двічі травмувати дерево.
Приріст, менший за 35 см різати недоцільно,в тому Ви праві.
Мій особистий досвід говорить, що різати на 1/4 теж недоцільно. 1/2 -так.
Бо якщо обрізати трохи, особливо влітку, Ви матимете наступну картину: дерево "думає" десь 2 тижні, а потім починає гнати приріст далі.
Було б цікаво почути думку що до абрикосів від інших садівників.
Простоу мене, якщо я щось прогавила, то приріст на абрикосах і сливах може скласти і склалає значно більше метра. А це вже втрачений врожай.
Бо до нього не дотягнутися.

karmen1 06.01.2017 15:28

Читав десь, що кісточкові краще б залишати пеньок при обрізці, сам не знаю чи то так точно. а чого травмувати двічі, другий раз то вже засохший його відітнути та й усе.
Влітку ж не обрізають,а прищіпують (зупинить ріст на 2 тижні то так), а якшо після прищіпки з пазух верхніх листів знову поженуть пагони (в серпні буде видно), то обрізаємо НАД першим пагоном від основи гілки . Якшо однорічний приріст скілетних гілок більше 1м то звичайно всюди пишуть шо треба на 1/2 вкорочувати. хоча це і призведе до стрімкого росту сусідніх пагонів, але то в перші роки і тільки у сильнорослих дерев такий однорічний приріст напевно.
Слідкувати за всіма пагонами і т.д. якшо маєш навіть 10-15 дерев то вже праця велика я гадаю, а ще ж обробки, прибирання, полив і т.д. Чомусь з дитинства мені здавалося, шо посадив дерево і чекаєш тільки врожай. Ан ні, зовсім то не так.

Люд.а 06.01.2017 17:56

Почитайте, что Витуся пишет про обрезку абрикос.

karmen1 06.01.2017 21:06

не працює ссилка

язичник 06.01.2017 22:07

Цитата:

Сообщение от karmen1 (Сообщение 987714)
дерево вже високе, вище вже не хочу.
.

Робіть ширше і майже не буде рости вгору. Плануйте крону з перспективою повної відмови від радикальної обрізки- тільки санітарна. Чим менше ріжете, тим більша врожайність і менше виснажується дерево

karmen1 06.01.2017 22:52

" Плануйте крону з перспективою повної відмови від радикальної обрізки"

може є якісь основні поради як планувати?:oops:

я так розумію це формування в ярусі не більше 2 (макс 3х) гілок з правильними кутами розбіжності, між ярусами не менше 40-50 см , перші скелетні гілки 2го порядку формувати не блище 50см від стовбура і одна від одної, чи я шось не правильно зрозумів?

Игорь-яцек 07.01.2017 00:14

Цитата:

Сообщение от karmen1 (Сообщение 987994)
Red, гілки конкуренти обтинати на 2-3 бруньки не має сенсу, продуктивні ланки з сучків заміщення тут не зробити, тай то робиться на скелетних гілках на скільки я зрозумів!?краще їх вирізати, залишивши пеньок, а потім за місяць-два і пеньок обрізати (для мене новачка думаю така обрізка у кісточкових буде безпечнішою? А однолітні прирости менші 35 см взагалі чіпати не буду, більші то на 1/4 обріжу.

Дякую за поради.

У шоні абрикосів не має на весну (будуть на осінь з тих що я хотів), тому абрикоси встиг замовити у сім"ї Петренко ( дивосад) з абрикосів такі:

харгранд
сандроп
ну і денисюка :) куди ж без нього!

сливу вибрав джойо, вишні чернокорка і встреча , яблуню білий налив :) куди ж без неї..

Доброго здоровья.Ви вже замовили,то не буду вам перебивати як то кажуть масть.Но загляните в "Макси сад",к Ю.Кривовязу,так между прочим-Денисюка,Монастырский,Харостар,Харогем и.т.д ,самый большой выбор сортов в Украине.По обрезке,я много уже советывал,повторятся не охота,тем более дерево ваше поганенько видно.Близко забор,дерево будет всегда гнаться за солнцем.Обрезать на боковую ветку ,а потом ее тоже в половину.На ветки надеть темные мешки(ослепить),или прокербовать снизу почки,они замедлят рост.Середину осветлить,весной сделать основную обрезку(в сухую погоду).Ваше дерево село вам на шею и балдеет.Режу,пинцерую с весны до осени,абрикосы дают сигналки,плодоносят с 2-х или 3-лет.Удачи вам.

karmen1 07.01.2017 11:36

дякую, я ще не оплатив заказ, тому може відмовитися ( та й там таке дозволено). Про Харогем шось навіть і не чув шо такий стійкий до морозу ( не звертав уваги коли читав про абрикоси).

а пінцеруєте пагони по досягненню якої довжини і під яким листом? До якої довжини можна пагони які ростуть в правильному напрямку залишати в спокої?

Дякую за пораду.:good:

Текущее время: 07:40. Часовой пояс GMT +3.