Форум дачников Украины. Восстановим озоновый слой на 6-ти сотках!

Форум дачников Украины. Восстановим озоновый слой на 6-ти сотках! (http://www.sadiba.com.ua/forum/index.php)
-   Декоративные деревья и кустарники (http://www.sadiba.com.ua/forum/forumdisplay.php?f=59)
-   -   Магнолия (http://www.sadiba.com.ua/forum/showthread.php?t=1712)

Andriy75 16.10.2016 08:13

Re: Магнолия

Сам Хупер, заповняючи заявку на патент, записав "Genie" як гібрид liliiflora x soulangeana. Ботанічно це така ж сама неточність, але там документ юридичний, не ботанічний. Як взимку не буде що робити, можна буде порахувати, чого там серед предків більше - "Нігри", Суланжа чи Кемпбела.

Тепер стосовно недоліків сорту "Genie". Цей сорт не любить бідну землю, квіти стають дуже блідими і зовсім не схожими на виставкові фотографії (фото я вішав в фейсбучній групі "Магнолії...", а на цьому форумі схоже що нема як прикріпити фото). Під час цвітіння не любить холодну, особливо дощову погоду - квіти швидко бліднуть і набувають жовтавого відтінку. По-третє, почекайте на сувору зиму - тоді буде видно його зимостійкість у п'ятій зоні (Харків, зокрема). Генетично її там немає.
Ну й від "Нігри" "Genie" успадкував схильність до деяких болячок листя. "Нігра" взагалі унікальний сорт в цьому плані, бо практично більше ніхто з магнолій не страждає подібними речами.

Якщо хочете отримувати насолоду від цвітіння вашого "Genie" - враховуйте перелічені вище граблі.

ya99999 16.10.2016 09:59

Андрей, посоветуйте,пожалуйста, сорт магнолии такого глубокого красивого цвета и формы как на ракламных фото Genie, но который был бы лишен перечисленных недостатков, и нормально зимовал в Харькове. Такое вообще возможно?

Elka 16.10.2016 10:44

Цитата:

Сообщение от садовник (Сообщение 950449)
такое уже было... и ничего хорошего не вышло...
выжил сильнейший...:pardon: типа одно задавило(усушило) другое...
весь вопрос сведётся к тому, кто первее завоюет место под солнцем...:pardon:
уж если и хочется сочетать, то лучше это делать с магнолиями одинакового типа по росту.. скажем зибольда и стелата...да и то сажать их придётся наклонно в разные стороны...

Садовник, Вы не любите Зибольда, а она такая красивая... Стелата ее задавит:evil:

vkl 16.10.2016 22:40

Цитата:

Сообщение от Andriy75 (Сообщение 958749)
(фото я вішав в фейсбучній групі "Магнолії...", а на цьому форумі схоже що нема як прикріпити фото)

Дайте, будь ласка, посилання на саме Ваші фото Genie, бо щось не можу знайти.

Andriy75 17.10.2016 09:34

Цитата:

Сообщение от vkl (Сообщение 959008)
Дайте, будь ласка, посилання на саме Ваші фото Genie, бо щось не можу знайти.

Ось посилання на групу, але Ви маєте бути користувачем фейсбуку, щоб побачити вміст:
https://www.facebook.com/groups/104810796631160/

---------- Post added at 06:34 ---------- Previous post was at 06:31 ----------

Цитата:

Сообщение от ya99999 (Сообщение 958770)
Андрей, посоветуйте,пожалуйста, сорт магнолии такого глубокого красивого цвета и формы как на ракламных фото Genie, но который был бы лишен перечисленных недостатков, и нормально зимовал в Харькове. Такое вообще возможно?

Можливо, але доведеться почекати кілька років, поки підростуть і пройдуть відбір гібриди наступного покоління, на основі того ж Genie.

садовник 17.10.2016 12:04

Цитата:

Сообщение от Elka (Сообщение 958798)
Садовник, Вы не любите Зибольда, а она такая красивая..

а с какого дива Вы ТАКОЕ решили?!:shock:
стелата никого не давить.. это жеж кустик....:wink:

Elka 17.10.2016 13:55

Цитата:

Сообщение от садовник (Сообщение 959250)
а с какого дива Вы ТАКОЕ решили?!:shock:
стелат никого на давить.. это жеж кустик....:wink:

Кустик:D, высотой в 4 м, и этою похоже не предел.
Я видела и деревом ее ведут, аккуратно подстриженным. Я свою тоже деревцем весной по стригу, как процветет.
Или у нас нельзя обрезать ?

LusiY 17.10.2016 15:26

Получила сегодня магнолию alba superbа двухлетний саженец.Вот теперь думаю оставить ее на балконе или пересадить в грунт под укрытие?

садовник 17.10.2016 15:36

Цитата:

Сообщение от Elka (Сообщение 959315)
Кустик

в нас таких высот оне не достигам....:no::pardon: к тому же , а хто мешам обрезать...:wink: или боитеся....:oops:

vkl 17.10.2016 23:05

Цитата:

Сообщение от Andriy75 (Сообщение 958749)
... почекайте на сувору зиму - тоді буде видно його зимостійкість у п'ятій зоні (Харків, зокрема)...

А як Genie почувається в Ковелі? Чи були підмерзання? Скільки років він у Вас росте?

Andriy75 18.10.2016 06:18

Цитата:

Сообщение от vkl (Сообщение 959561)
А як Genie почувається в Ковелі? Чи були підмерзання? Скільки років він у Вас росте?

А в мене ще немає його в відкритому грунті. Є його "конкурент" - Ian's Red. Той зимойстійкий, не підмерзає.
Сам Genie піде в відкритий грунт навесні.
На Київщині в людини Genie зимує в відкритому грунті вже декілька років - я колись передав вкоріненого живця.

ya99999 18.10.2016 09:41

Адрей, а такая магнолия у Вас есть? http://www.lejardindesophie.net/jard...oliawoodsm.htm
И реально ли в наших широтах увидеть такое цветение?

Andriy75 18.10.2016 09:59

Цитата:

Сообщение от ya99999 (Сообщение 959630)
Адрей, а такая магнолия у Вас есть? http://www.lejardindesophie.net/jard...oliawoodsm.htm
И реально ли в наших широтах увидеть такое цветение?

Абсолютно реально. Це Woodsman, бронебійний по зимостійкості сорт. Генетично хороший варіант, щоб допомогти перенести в п'яту зону колір Genie.
В колекції маю, але ще маленький, ще з нього нема що різати.

До цього сорту байдужих не буває - його або люблять, або терпіти не можуть.

ya99999 18.10.2016 10:12

Цитата:

Сообщение от Andriy75 (Сообщение 959640)
Абсолютно реально. Це Woodsman, бронебійний по зимостійкості сорт. Генетично хороший варіант, щоб допомогти перенести в п'яту зону колір Genie.
В колекції маю, але ще маленький, ще з нього нема що різати.

До цього сорту байдужих не буває - його або люблять, або терпіти не можуть.

Андрей, размножайте! Лично мне этот сорт настолько понравился, что я просто в восторге. А раз перспективен на моей широте, так это вообще находка.
Какие еще сорта перспективны на широте Харькова?
Я у Вас этой весной взяла видовых - M. cobus, ashei и obovata. Они отлично росли все лето. Укрывать не буду, только сосновым опадом замульчирую хорошенько и буду за ними наблюдать. Но магнолий хочется еще, поэтому продолжаю изучение ассортимента на будущее :smile:

Andriy75 18.10.2016 10:23

На широті Харкова і взагалі в п'ятій зоні будуть добре рости всі сорти з квітами трояндового кольору (Daybreak, Royal Splendor, Sunset Swirl i т.п.), коралового (Flamingo, Coral Lake, Coral Reef і т.п.), і жовтого (їх безліч, навіть перераховувати не буду).

Эмилия 18.10.2016 15:27

Цитата:

Сообщение от садовник (Сообщение 959364)
в нас таких высот оне не достигам....:no::pardon:

Ага, кустик. Я расчитывала что будет небольшой. А она растет как на дрожжах. У меня уже более 2.5м, хотя ей лет 6 всего и садила малюсенькой см 20. Скоро уже перегонит Susan которая ее старше года на 4. Место у нее правда теплое и полутенистое, близко от дома. Я уже начала сомневаться, что это магнолия звездчатая. Но сличала по фото вроде сомнения розвеялись.

Druida 18.10.2016 17:28

А есть у кого-нибудь Джордж Генри Керн? Какого размера растет, как зимует?

Andriy75 21.10.2016 06:56

Цитата:

Сообщение от Druida (Сообщение 959868)
А есть у кого-нибудь Джордж Генри Керн? Какого размера растет, как зимует?

Це гібрид двох відносно маленьких магнолій, зірчастої і лілієквітної. Буде метра два через 10 років. Зимує добре. Має гарну рису - цвіте довго, 4-6 тижнів.

---------- Post added at 03:56 ---------- Previous post was at 03:48 ----------

Росте в Киеві в ботсаду Фоміна, наскільки я пригадую.

Sibara 28.12.2016 16:42

Добрый день.
Кто подскажет: нужна магнолия только с ароматом, не боящаяся ветров ( к сожалению скрыться от ветра невозможно в период с октября по конец апреля) с минимальным возрастом наступления цветения. Где купить и существует ли такая.Спасибо.

мариуполь. 19.01.2017 08:47

В этом году моя магнолия впервые дала семена (7 шт.) Сейчас они на проращивании. Сегодня глянула - одна коробочка треснула...

Andriy75 19.01.2017 09:20

Цитата:

Сообщение от Sibara (Сообщение 986088)
Добрый день.
Кто подскажет: нужна магнолия только с ароматом, не боящаяся ветров ( к сожалению скрыться от ветра невозможно в период с октября по конец апреля) с минимальным возрастом наступления цветения. Где купить и существует ли такая.Спасибо.

А навіщо вам магнолія з ароматом, якщо весь аромат одразу ж здуватиме? Ви ж в умовах вітрів нічого не нанюхаєте.

Валюша74 20.01.2017 20:06

Andriy75, подскажите самый красивый сорт жёлтой магнолии? Выбрала вроде как Батерфляй, но может упустила какой-то другой сорт поинтереснее? Хотелось бы ярко-жёлтого крупного цветка, рост средний, метра 4, не куст чтоб, а деревце.
Будит ли расти на полном солнце? Что можно подсадить в ноги кроме луковичных?

Andriy75 20.01.2017 22:07

Цитата:

Сообщение от Валюша74 (Сообщение 992017)
Andriy75, подскажите самый красивый сорт жёлтой магнолии? Выбрала вроде как Батерфляй, но может упустила какой-то другой сорт поинтереснее? Хотелось бы ярко-жёлтого крупного цветка, рост средний, метра 4, не куст чтоб, а деревце.
Будит ли расти на полном солнце? Что можно подсадить в ноги кроме луковичных?

Та всі вони досить добрі. Мені Daphne більше подобається, або ж сорти з "рожевинкою" - Sunsation, Yellow Lantern, Judy Zuk. Кущів серед жовтих практично немає, два чи три сорта на даний момент. Дуже тяжко переперти генетику - жовтий колір дає гостролиста магнолія, а вона здоровенне дерево.
Зате дякуючи тим же генам гостролистої, всі жовті добре себе почувають на сонці.
Під коріння магнолії краще нічого не садити. В крайньому разі щось неагресивне.

Валюша74 21.01.2017 17:10

А у какого жёлтоцветкового сорта самые крупные цветы?

И ещё к вам вопрос, Андрей. У меня уже есть сорта Джин, Алба Суперба, Рустика Рубра, Стеллата Розеа и Сьюзен. Какие лучше садить в притенённые места, а какие можно на полное солнце? И какие из этих сортов будут высокими деревьями? Просто инфа такая противоречивая в интернете.

мариуполь. 21.01.2017 18:41

Подруга привезла с Прибалтики саженец сиреневого цвета магнолии 30см (который умирал в садовом центре.Как оказалось потом - корнесобственный). Пока была там на отдыхе - попутно занималась откачкой саженца. Ехал он ко мне через 2 страны и границы. Приехал. Дальше откачка в местных условиях. Пошел в рост и дал листья. Но условия ему не особо подошли. Сухо, хоть и в притенении и в увлажнении. Прошлое лето всё ушло на районирование этого саженца. Ушел в зиму будучи живым. Сейчас в прикопе. Жду весны.

Музей 29.01.2017 15:35

Зима не жартуэ -18 -21 вночі.
Моя магнолія лілієквіткова Нігра (30см) не вкрита. Щоправда, повністю засипана снігом. Чи вже купувати нову рослинку (поки вони є в садівництвах)?

Andriy75 29.01.2017 15:44

Цитата:

Сообщение от Валюша74 (Сообщение 992216)
А у какого жёлтоцветкового сорта самые крупные цветы?

Yellow River до 22-23см. буває, коли квітка повністю розкрита. Тримав таку в руці.
Цитата:

И ещё к вам вопрос, Андрей. У меня уже есть сорта Джин, Алба Суперба, Рустика Рубра, Стеллата Розеа и Сьюзен. Какие лучше садить в притенённые места, а какие можно на полное солнце? И какие из этих сортов будут высокими деревьями? Просто инфа такая противоречивая в интернете.
Ви мали на увазі спекотне сонце, як на півдні? Тоді на повне сонце йдуть магнолії групи кобус і гібриди гостролистої. В вашому списку таких немає.
По розмірах з вашого списку найбільшими будуть магнолії Суланжа - Alba Superba і Rustica Rubra. Метрів шість через двадцять років.

---------- Post added at 13:44 ---------- Previous post was at 13:43 ----------

Цитата:

Сообщение от Музей (Сообщение 994725)
Зима не жартуэ -18 -21 вночі.
Моя магнолія лілієквіткова Нігра (30см) не вкрита. Щоправда, повністю засипана снігом. Чи вже купувати нову рослинку (поки вони є в садівництвах)?

Якщо садили не восени, то все буде добре.

Снежкаzp 31.01.2017 12:29

Andriy75, подскажите, пожалуйста, из Вашего опыта и опыта Ваших покупателей, насколько успешно зимует магнолия Эша, вырастить её в Запорожье есть шанс? И как Вы рекомендуете укрывать на зиму маленькие саженцы в первые годы? Спасибо:Rose:

Andriy75 31.01.2017 13:58

Цитата:

Сообщение от Снежкаzp (Сообщение 995463)
Andriy75, подскажите, пожалуйста, из Вашего опыта и опыта Ваших покупателей, насколько успешно зимует магнолия Эша, вырастить её в Запорожье есть шанс? И как Вы рекомендуете укрывать на зиму маленькие саженцы в первые годы? Спасибо:Rose:

Магнолію Еша умудрилися виростити до цвітіння навіть в Харкові, хоча я не радив її для Харкова - там в неї будуть проблеми в холодні зими.
В Запоріжжі і на всьому Півдні шанси будуть дуже хорошими. Головна проблема - щоб в неї було вдосталь вологи влітку, пересихати магнолії дуже не люблять.

Eranthis 31.01.2017 18:00

Андрей, посоветуйте, пж, магнолию для г. Сумы, чтобы невысокая и цвет желтый или красный (как Genie). спасибо

Andriy75 31.01.2017 21:24

Цитата:

Сообщение от ИринаБурд (Сообщение 995627)
Андрей, посоветуйте, пж, магнолию для г. Сумы, чтобы невысокая и цвет желтый или красный (как Genie). спасибо

Щоб форма+колір квітів як Genie і морозостійкість для Сум - треба кілька років почекати. На ринку ще такого сорту немає, хоча сортовипробування вже ведуться.
З невеликими жовтими теж сутужно, бо гостролиста магнолія, яка дає сортам жовтий колір - то здоровенне дерево. Але як мінімум два невеликих жовтих сорта вже таки вивели - Golden Gift i Sun Sprite
Треба розуміти, що для магнолій "невелика" - це три-чотири метри через 10-15 років.

КЮлия 01.02.2017 12:39

Здравствуйте! Посоветуйте, пожалуйста, магнолию метра 3 высотой и до 3х шириной с желтыми цветами. Очень нравится Елоу ривер, но она 5-8 метров..

Elka 01.02.2017 13:06

Цитата:

Сообщение от Andriy75 (Сообщение 995741)
Треба розуміти, що для магнолій "невелика" - це три-чотири метри через 10-15 років.

Андрей, магнолия ведь обрезается- формируется, как любое дерево? Мне не нравится форма, как лучше её обрезать? Прищипывать или ???

vkl 01.02.2017 22:11

Цитата:

Сообщение от Andriy75 (Сообщение 995741)
Щоб форма+колір квітів як Genie і морозостійкість для Сум - треба кілька років почекати. На ринку ще такого сорту немає, хоча сортовипробування вже ведуться.

Підкажіть з яких джерел надходила інформація про недостатню зимостійкість Джина для 5-ї зони (Суми, Харків). В Інтернеті є патент Венса Хупера в США на цю магнолію:
http://www.google.com/patents/US20090025110
В патенті вказано: "Hardiness.—Hardy to USDA Zone 4 with further tests in progress". Навряд чи Хупер наважився б вказувати в патенті 4-ту зону для рослини яка не витримує і 5-ту, враховуючи любов американців судитися з тими хто їх намагається обдурити. Зрозуміло, що випробування на заявлену зимостійкість проходило, скоріш за все, в морозильних камерах, в умовах близьких до ідеальних, без урахування шкідливого впливу вітрів і різкого коливання температури. Але завищити показники більш ніж на одну зону я думаю Хупер не наважився б.

Andriy75 01.02.2017 23:20

Цитата:

Сообщение от Elka (Сообщение 996001)
Андрей, магнолия ведь обрезается- формируется, как любое дерево? Мне не нравится форма, как лучше её обрезать? Прищипывать или ???

Що не подобається - ріжте. Памятайте про те, що чим більше обрізаєте - тим гірше цвітіння, бо квіткові бруньки розташовані на кінцях гілок. Якщо спробуєте стригти - забудьте про цвітіння на кілька років.

Elka 01.02.2017 23:36

Цитата:

Сообщение от Andriy75 (Сообщение 996354)
Що не подобається - ріжте. Памятайте про те, що чим більше обрізаєте - тим гірше цвітіння, бо квіткові бруньки розташовані на кінцях гілок. Якщо спробуєте стригти - забудьте про цвітіння на кілька років.

Андрей, я ещё плохо изучила свои магнолии, когда они почки цветочные закладывают, в июне- июле? Если отрезать верхушку ветки проснутся почки ? , по аналогии обычного дерева. Хочу вести одним стволом ( как в тёплых странах, там у магнолий сколет как у яблони) или у нас лучше вести кустом в несколько стволов. Если такой куст пускает много поросли - я эту поросль смело вырезаю?

Andriy75 01.02.2017 23:42

Цитата:

Сообщение от vkl (Сообщение 996306)
Підкажіть з яких джерел надходила інформація про недостатню зимостійкість Джина для 5-ї зони (Суми, Харків). В Інтернеті є патент Венса Хупера в США на цю магнолію:
http://www.google.com/patents/US20090025110
В патенті вказано: "Hardiness.—Hardy to USDA Zone 4 with further tests in progress". Навряд чи Хупер наважився б вказувати в патенті 4-ту зону для рослини яка не витримує і 5-ту, враховуючи любов американців судитися з тими хто їх намагається обдурити. Зрозуміло, що випробування на заявлену зимостійкість проходило, скоріш за все, в морозильних камерах, в умовах близьких до ідеальних, без урахування шкідливого впливу вітрів і різкого коливання температури. Але завищити показники більш ніж на одну зону я думаю Хупер не наважився б.

Можна я задам зустрічне запитання? Подивіться на родовід Genie і підкажіть, де там серед предків є п'ята зона? Зимостійкість не
може взятися на порожньому місці.

Патентну інформацію я читав, 99% що заявку на патент складав юрист (можливо Tesselaar), і Хупер до тієї справи не мав жодного відношення. Не було там ніяких морозильних камер і ніякого випробування на зимостійкість. Take it easy, як кажуть. Судитися в такому ділі - справа гарантовано програшна для позивача, бо зимостійкість рослини є похідною цілої купи факторів, а не самої лише температури.
Відчуйте різницю, сам Хупер в себе на сайті пише "So far 'Genie' has proved hardy to -24C in Hungary". Готшальк пише про -26 в Німеччині. Сорт повинен тримати до -30, щоб можна було говорити про зону 6а. Поки що немає твердого свідчення про -30. Куди вже тут про п'яту говорити.

Elka 01.02.2017 23:43

У меня есть тюльпановой дерево, это ведь разновидность магнолии? Дерево большое, ни разу не цвело. Его размеры переросли заданные параметры, пришлось часть веток обрезать, в том числе и верхушку. Интересует почему дерево не цветёт, Морозов сильных последние годы не было. Цветочные почки у дерева видны? Оно цветёт до листьев?

Andriy75 01.02.2017 23:55

Цитата:

Сообщение от Elka (Сообщение 996367)
Андрей, я ещё плохо изучила свои магнолии, когда они почки цветочные закладывают, в июне- июле? Если отрезать верхушку ветки проснутся почки ? , по аналогии обычного дерева. Хочу вести одним стволом ( как в тёплых странах, там у магнолий сколет как у яблони) или у нас лучше вести кустом в несколько стволов. Если такой куст пускает много поросли - я эту поросль смело вырезаю?

Юланії (ті, що цвітуть весною по голих гілках) закладають бруньки в червні-липні, магнолії в травні. Якщо гілка-друга росте не туди, де б вам подобалось - спокійно ріжте. Прикореневу порость, типу як у Galaxy, можте спокійно різати, вона дуже нескоро зацвіте.

---------- Post added at 21:55 ---------- Previous post was at 21:48 ----------

Цитата:

Сообщение от Elka (Сообщение 996373)
У меня есть тюльпановой дерево, это ведь разновидность магнолии? Дерево большое, ни разу не цвело. Его размеры переросли заданные параметры, пришлось часть веток обрезать, в том числе и верхушку. Интересует почему дерево не цветёт, Морозов сильных последние годы не было. Цветочные почки у дерева видны? Оно цветёт до листьев?

Так ліріодендрону треба багатенько років, щоб вперше зацвісти. Буде цвісти серед листя.

Elka 02.02.2017 00:17

Цитата:

Сообщение от Andriy75 (Сообщение 996376)
Так ліріодендрону треба багатенько років, щоб вперше зацвісти. Буде цвісти серед листя.

Багатенько - это примерно сколько? Он растёт больше 10 лет, высота до обрезки была больше 4 м. Дерево росло быстро, кормила, не трогала ( почти, только низ чистила - ствол поднимала).

Текущее время: 04:37. Часовой пояс GMT +3.