Форум дачников Украины. Восстановим озоновый слой на 6-ти сотках!

Форум дачников Украины. Восстановим озоновый слой на 6-ти сотках! (http://www.sadiba.com.ua/forum/index.php)
-   Плодовый сад (http://www.sadiba.com.ua/forum/forumdisplay.php?f=78)
-   -   Прививка и окулировка плодовых (http://www.sadiba.com.ua/forum/showthread.php?t=19053)

did_Panas 27.02.2016 23:38

Re: Прививка и окулировка плодовых

Сьогодні зробив близько 40 щеплень (яблуня, абрикос, груша), в основному покращеною копуліровкою, сокорух не спостерігався. Деякі живці накрив кульками. Перед щепленням живці поставив на кілька годин у воду. Аж дивно, навіть пальці не порізав.
Надіюсь, що все буде добре.

Фанатка 28.02.2016 01:56

Люди добрые, у меня такой вопрос: на что прививать крупноплодную айву? Есть груша, яблоня, боярышник... Может на кого из них можно?

Sveta 28.02.2016 02:37

Цитата:

Сообщение от Фанатка (Сообщение 867556)
Люди добрые, у меня такой вопрос: на что прививать крупноплодную айву? Есть груша, яблоня, боярышник... Может на кого из них можно?

Краще на грушу.
Цитата:

Сообщение от Сергій1 (Сообщение 866962)
Чи є варіант, що вони проростуть цього року, якщо зрізати пагін над брунькою?

:shock: А ви не зрізали? Якщо пагін був залишений над завічкованою брунькою, то навесні всі поживні речовини пішли не на ріст нового пагона із цієї бруньки, а в кінці материнських гілок:smile:. Потрібно було ОБОВ'ЯЗКОВО зрізати навесні (при умові задовільного приживання щеплення).

---------- Post added at 01:37 ---------- Previous post was at 01:20 ----------

Цитата:

Сообщение от Данна (Сообщение 864015)
Вопрос. Если прививать в основную скелетную ветку молодого деревца,то на каком расстоянии от ствола, для надежности. Так чтобы в дальнейшем облом- раскол при изгибе ветки не случился. Но, и запас для перепрививки оставить, на всяк случай.

5-10см...Протягом вегетаційного сезону спостерігати і при потребі підрізати гілку, що піде із бруньки живця. Надмірний ріст може спричинити розломи. При необхідності потрібно робити підпорки та підв'язування. Необхідно також постійно обрізати гілки, що підуть нижче місця щеплення (із бруньок самого скелетоворювача), щоб вони не глушили/не затіняли пагін щепленого сорту.

язичник 28.02.2016 20:05

Цитата:

Сообщение от Sveta (Сообщение 867559)
підрізати гілку, що піде із бруньки живця. Надмірний ріст може спричинити розломи.

Краще не вкорочувати нарослі пагони, бо це суттєво гальмує зрощення прищепи з підщепою. Кращим буде підв'язувати нарослі пагони до штучної підпорки або до гілки підщепи

Sveta 28.02.2016 22:07

Цитата:

Сообщение от язичник (Сообщение 867777)
Краще не вкорочувати нарослі пагони, бо це суттєво гальмує зрощення прищепи з підщепою. Кращим буде підв'язувати нарослі пагони до штучної підпорки або до гілки підщепи

Приживання живців після весняного щеплення відбувається протягом місяця-півтора, а інтенсивний ріст продовжується майже до кінця літа. Після повного зрощення підщепи і прищепи доцільніше обрізати, так як будь-які інші маніпуляції із невизрівшими пагонами більш травматичні та загрожують зломами. Знайомий перещеплював собі сад сильнорослими сортами, штамбоутворювач був 5-ти річного віку, так що пагони росли дуже інтенсивно, спробував підв'язати прирости -частину зламав:twisted:, частина зламалась сама під час сильного вітру, хоч і була прив'язана до опор (це не врятувало). Проблему вирішили лише через обрізку:smile:. Секатором все ж таки і акуратніше, і швидше, і менш трудо-та капіталозатратно. Плюс все одно бажано проводити зелені операції, щоб не давати рости пагонам із всіх бруньок щепленого живця, от все паралельно і проводиться. Ваш метод також правильний і заслуговує на увагу, але його краще застосовувати коли прирости невеликі, є зайвий час та невеликі об'єми, а також якщо дерева ростуть не під всіма вітрами, а десь у затишку.

язичник 28.02.2016 23:06

Цитата:

Сообщение от Sveta (Сообщение 867858)
Після повного зрощення підщепи і прищепи

Я порівнював прищепи на шовковиці. Весною перед щепленням підщепи одного віку і приблизно одного діаметру. Посеред літа деякі прищепи вкоротив. До осені місце зрощення на деревцях зі вкороченими прищепами практично не збільшилося в діаметрі, а на необрізаних прищепах суттєво наросло. Тобто, виглядало більш міцним і якісним.

ОлегБаер 28.02.2016 23:28

Безперечно якщо не стригти буде товстішим і більшим. Але після відломів величезних шапок (на прикладі робінії шаровидної або вяза плакучого) почав стригти. Буде в перший рік меншим, але вцілілим

Данна 28.02.2016 23:42

Согласна, укорачивать нужно. Я не знала, и прививки вымахали ого, есть и 50 см. прямой ветки. Так, а на сколько надо подрезать, или сколько почек оставлять 2-3 ?

Sveta 29.02.2016 00:44

Я так думаю, що кожен вибере саме для нього зручний спосіб утримання щеплень (або буде їх поєднувати):wink::smile:.

Цитата:

Сообщение от Данна (Сообщение 867923)
Согласна, укорачивать нужно. Я не знала, и прививки вымахали ого, есть и 50 см. прямой ветки. Так, а на сколько надо подрезать, или сколько почек оставлять 2-3 ?

Ну, 50 см іще не так і багато:smile:, деякі прирости можуть сягати 1м і більше.
Скільки зрізати залежить від діаметру, довжини гілки, місця розташування щеплення, кліматичних умов та часу проведення тощо. Дивіться самі, щоб не було сильного навантаження на місце щеплення (в перший рік, до повного заживання, приживання та здерев'яніння), щоб гілки не згинались під своєю вагою. Інколи достатньо підрізати і кілька сантиметрів, щоб уникнути проблеми розлому. Все індивідуально:pardon:.

Князь 29.02.2016 02:31

Всім привіт, абрикоси прищеплювать копуліровкою вже час? Планую на вишідних.

tino4ka 01.03.2016 00:27

Прошлым летом пропала слива. Обрезали до земли, а от подвоя выросла хорошая ветка. На какой высоте ее нужно перещепить?

Zambezi 01.03.2016 00:45

Цитата:

Сообщение от tino4ka (Сообщение 868470)
Прошлым летом пропала слива. Обрезали до земли, а от подвоя выросла хорошая ветка. На какой высоте ее нужно перещепить?

Можно на любой высоте.Но должны понимать,что штамб-это основа всего дерева и лучше что бы он был максимально стойким.Никакой культурный сорт не может сравниться в этом с дичкой(ваша алыча от корня).Поэтому 50-70 см будет не лишним.Все нежные сорта рекомендуют прививать повыше в крону,т.к. самые низкие температуры наблюдаются при земле(или по поверхности снега).

Therion 01.03.2016 09:57

Цитата:

Сообщение от tino4ka (Сообщение 868470)

Если планируете прививкой создавать ветви второго порядка (например многосортовое дерево) то прививайте повыше. Ну а если хотите повторить то что у Вас было, то пониже, 7-15см. Дело в том, что высокая прививка, в конкретном случае на сливе, у меня дал в прошлом году малый прирост (не единичный случай, порядка 5-7 образцов), когда как низкая - более интересный результат, и плюс ещё в том что меньше обрывать паросли подвоя.

did_Panas 01.03.2016 12:31

Цитата:

Сообщение от Князь (Сообщение 867985)
Всім привіт, абрикоси прищеплювать копуліровкою вже час? Планую на вишідних.

Відповідь на Ваше питання раніше дав Саша
Цитата:

Сообщение от Мельсан (Сообщение 837364)
Відносно щеплення абрикоси на весні - дві головні умови . Перша - Підщепа (гілка чи дичка) повина бути на стадії початку сокоруху. (Вже явно розпустились бруньки і листки вже явно видко) )
Друга - прищепа - в стані глубокого спокою(ну хоча б відносного), тобто бруньки набухли але ще не потянулись в ріст. І результат вражаючий . 100% приживаємості...:smile:

Я робив щеплення абрикоса на цих вихідних, не дочекавшись цих рекомендацій, побачимо що з цього вийде. Просто на найближчих 2-3 тижні на дачу мабуть не попаду, то зробив коли мені вийшло.

---------- Post added at 11:31 ---------- Previous post was at 11:25 ----------

Цитата:

Сообщение от Мельсан (Сообщение 837391)
упаковочная пленка точнее... пробував я всякою- але радість принесла лише Стрейч плівка, але ми концерватори.. мої хлопці теж крутили носом .. Тепер тільки нею і крутят)
Тут важливе уточнення. Не СКОТЧ,а СТРЕЙЧ ПЛІВКА.)

Пробував на цих вихідних замотувати цією плівкою, не сподобалося, чуть сильніше натягнеш, щоб затягнути добре місце щеплення, плівка рветься . Або може мені попалася не та плівка, або не звик до неї. Час покаже, кілька щеплень таки замотав нею.

Марлена 01.03.2016 12:42

Цитата:

Сообщение от did_Panas (Сообщение 868603)
Пробував на цих вихідних замотувати цією плівкою, не сподобалося, чуть сильніше натягнеш, щоб затягнути добре місце щеплення, плівка рветься . Або може мені попалася не та плівка, або не звик до неї. Час покаже, кілька щеплень таки замотав нею.

Да, к ней надо привыкнуть, натяжение четко выверить надо:pardon:
Я никак к изоленте не привыкну, но буду тренироваться на плодовых.

ОлегБаер 01.03.2016 12:45

Пробуйте не харчову, а пакувальну плівку

did_Panas 01.03.2016 12:50

Цитата:

Сообщение от ОлегБаер (Сообщение 868614)
Пробуйте не харчову, а пакувальну плівку

Вона ж мабуть має різну товщину, мені попалася мабуть затонка, що так рвалася, я її пробував вдвоє складати...ну коротше щось таке вийшло, час покаже.

Света Ш 01.03.2016 14:27

Подскажите, пожалуйста. Есть два сеянца сливы (алычи) Кубанская комета, им по два года точно, диаметр там 5-7 мм и меньше. Возможно их сейчас привить, так как старое дерево вскорости нужно будет убирать из- за строительных работ.? И как улучшеной окулировкой? за кору там не тот диаметр ( я так думаю)? Раньше таким мастерством не занимались, поэтому 1,2,3...
http://i.piccy.info/i9/53290deee75a3...110212_240.jpg http://i.piccy.info/i9/acca3f0437c0f...110221_240.jpg

did_Panas 01.03.2016 16:32

Цитата:

Сообщение от Света Ш (Сообщение 868668)
Возможно их сейчас привить, так как старое дерево вскорости нужно будет убирать из- за строительных работ.?

Можна

Цитата:

И как улучшеной окулировкой?

Перед тим як прищеплювати покращеною копуліровкою, потренуйтесь і обережно , не поріжте собі пальці, особливо коли будете робити "язичок"

Цитата:

за кору там не тот диаметр ( я так думаю)?

Можна і за кору, якщо живець тоненький. За кору для новачка, саме те, тільки дочекайтеся сокоруху.

Цитата:

Раньше таким мастерством не занимались, поэтому 1,2,3...

Всі колись починають вперше...

Нина 01.03.2016 17:44

А мне копулировкой саме те))). Вставила черенок и он стоит прочно, как влитой, пока его примотаю к подвою, а за кору--кора рвется, черенок не держится, пока замотаю, куда то сместится. А в конце еще оба больших пальца, как правило, порежу. Короче--одно расстройство.

Deva28 01.03.2016 18:06

А в расщеп, особенно на толстые ветки кто нибудь практикует?

Света Ш 01.03.2016 18:07

Цитата:

Сообщение от did_Panas (Сообщение 868707)

Можна і за кору, якщо живець тоненький. За кору для новачка, саме те, тільки дочекайтеся сокоруху.

А тоненький, це скільки, якої товщини? :D. Тут діаметр на більшому десь 6-7 мм

Инесса 01.03.2016 18:49

Цитата:

А в расщеп, особенно на толстые ветки кто нибудь практикуе

Мне нравится так прививать. В прошлом году абрикос Денисюка, таким способом, все на 100%. До этого алыча,тоже нормально. В этом году буду в расщеп перепрививать скелетные ветки двух яблонь. Вот думаю,когда это лучше сделать,что б наверняка. Может посоветуете?

did_Panas 01.03.2016 19:27

Цитата:

Сообщение от Света Ш (Сообщение 868735)
А тоненький, це скільки, якої товщини? :D. Тут діаметр на більшому десь 6-7 мм

Складні математичні розрахунки не буду приводити. Ви на місці прикиньте, щоб зріз живця щільно приліг за кору до дички

елена.п 01.03.2016 19:38

Цитата:

Сообщение от Deva28 (Сообщение 868734)
А в расщеп, особенно на толстые ветки кто нибудь практикует?

..практикует)), но опять -таки, понятие толстые?:pardon:..я всё перепрививаю в расщеп, пользуюсь и другими методами, но этот мне как-то приятней ))...за кору, использую тонкий привой (абсолютно согласна с Аркадием),с таким материалом в расщеп работать неудобно, да и приживаемость снижается ввиду малого процента оставшейся коры(после срезки клина)...

барвинка 01.03.2016 19:47

Цитата:

Сообщение от Инесса (Сообщение 868754)
Мне нравится так прививать. В прошлом году абрикос Денисюка, таким способом, все на 100%.

А в какой период абрикос прививали?
У нас есть старый абрикос, хочу на одну из его веток попробовать привить другой сорт, хоть и прививать не умею, только из теории знаю, особо не верю, что получится, но попробовать хочу.

Цитата:

Сообщение от did_Panas (Сообщение 852512)
Може буде комусь цікаво почитати статтю Л. Тараненко з журналу «Дім, сад, город»

В цій пишется : "Якщо яблуню і грушу можна перещеплювати у будь-якому віці, аби тільки дерево не було хворим, то у кісточкових варто перещеплювати лише молоді дерева, не старші 5 років. Перещеплення у старшому віці може швидко згубити дерево."

Уважаемые садоводы, подскажите, пожалуйста, если есть старые абрикосы и слива, можно на некоторые их ветки привить другие сорта, или не стоит?

did_Panas 01.03.2016 19:54

Цитата:

Сообщение от барвинка (Сообщение 868773)
Уважаемые садоводы, подскажите, пожалуйста, если есть старые абрикосы и слива, можно на некоторые их ветки привить другие сорта, или не стоит?

У мене є старий абрикос-дичка, років йому більше 10-ти це точно. Щеплення на нього не робив, а от літом 2014 робив окуліровку десь на 5 гілячок, прижилося 2 бруньки і дали хороший приріст. Того року зробив ще з десяток окуліровок на цей абрикос, дивився на вихідних більшість в хорошому стані.

Инесса 01.03.2016 19:59

Цитата:

А в какой период абрикос прививали?

В прошлом году прививала на сливу в середине марта. В этом можно и раньше-тепло.

ERAT 02.03.2016 00:52

Цитата:

Сообщение от барвинка (Сообщение 868773)

А скільки років сливі? Окремі бічні щеплені гілки велике дерево може згодом відкинути(вони висохнуть). Потрібно підбір по сортам,що прищеплюються і постійна корекція,обрізка дерева, щоб живлення в кроні рівномірно розподілялось.

Сергій1 02.03.2016 11:18

Цитата:

Сообщение от Sveta (Сообщение 867559)

:shock: А ви не зрізали? Якщо пагін був залишений над завічкованою брунькою, то навесні всі поживні речовини пішли не на ріст нового пагона із цієї бруньки, а в кінці материнських гілок:smile:. Потрібно було ОБОВ'ЯЗКОВО зрізати навесні (при умові задовільного приживання щеплення).

Весняне вічкування абрикоса в минулому році спробував вперше - "щоб не пропадав шматок живця і подивитись, що буде:smile:" Результат: всі щитки прижилися, з одного виросла гілочка, з одного брунька почала розвиватись, потім пропала, з інших бруньки не проросли. Влітку провів теж вічкування. Навесні позрізав гілки над прищепами і буду чекати...

---------- Post added at 10:12 ---------- Previous post was at 10:07 ----------

Цитата:

Сообщение от did_Panas (Сообщение 868603)

Рекомендації по використанні стреч плівки були дані для вічкування. Я теж нею користуюсь при щепленні таким способом. При інших способах щеплення, наприклад, копуліруванні, вона навряд чи конкуруватиме з ізострічкою.

---------- Post added at 10:18 ---------- Previous post was at 10:12 ----------

Цитата:

Мне нравится так прививать. В прошлом году абрикос Денисюка, таким способом, все на 100%. До этого алыча,тоже нормально.

Я десь зустрічав, що для щеплення кісточкових підходять лише декілька способів і метод "в розщеп" туди не входить. Тому сам ніколи не пробував так щеплювати кісточкові. Виходить - "не верь написанному:smile:" Треба буде спробувати...

Цитата:

В этом году буду в расщеп перепрививать скелетные ветки двух яблонь. Вот думаю,когда это лучше сделать,что б наверняка. Может посоветуете?

Мені здається, що яблуню коли не щепиш, результат все одно позитивний...:smile:

Нина 02.03.2016 11:22

Цитата:

Сообщение от did_Panas (Сообщение 868775)
У мене є старий абрикос-дичка, років йому більше 10-ти це точно. Щеплення на нього не робив, а от літом 2014 робив окуліровку десь на 5 гілячок, прижилося 2 бруньки і дали хороший приріст. Того року зробив ще з десяток окуліровок на цей абрикос, дивився на вихідних більшість в хорошому стані.

Цікаво, бо читала практиків, що окулірування роблять ТІЛЬКИ на молодих сажданцях, щоб кора була не грубою. А в 10-літньго дерева кора не може бути тонкою та ніжною. Як Вам вдалося одержати такий вдалий результат?

Сергій1 02.03.2016 11:25

Влітку, не читавши форуму, завічкував шовковицю. Навесні подивився - щитки гарно приросли, зелененькі. На форумі ж я зустрічав, що літнє вічкування шовковиці не вдається. Що тепер робити? Перевічковувати навесні? Чи чекати, коли ті бруньки проростуть? (стовбур вище бруньок вже зрізав).

---------- Post added at 10:25 ---------- Previous post was at 10:22 ----------

Цитата:

Сообщение от Нина (Сообщение 868999)
Цікаво, бо читала практиків, що окулірування роблять ТІЛЬКИ на молодих сажданцях, щоб кора була не грубою. А в 10-літньго дерева кора не може бути тонкою та ніжною. Як Вам вдалося одержати такий вдалий результат?

Окулірування проводилось не в стовбур, де груба кора, а в гілки. А серед гілок завжди можна знайти гілку потрібного діаметру з молодою корою.

did_Panas 02.03.2016 11:57

Цитата:

Сообщение от Нина (Сообщение 868999)

так я ж на однорічні молоді гілочки окуліровав. Як на забуду, коли буду на дачі сфоткаю.

Therion 02.03.2016 12:42

Цитата:

Сообщение от Сергій1 (Сообщение 869000)
Влітку, не читавши форуму, завічкував шовковицю. Навесні подивився - щитки гарно приросли, зелененькі. На форумі ж я зустрічав, що літнє вічкування шовковиці не вдається. Що тепер робити? Перевічковувати навесні? Чи чекати, коли ті бруньки проростуть? (стовбур вище бруньок вже зрізав).

Если место ниже летней прививки осталось (а оно как правило есть), переокулируйте для страховки.

---------- Post added at 11:42 ---------- Previous post was at 11:34 ----------

Цитата:

Подскажите, пожалуйста. Есть два сеянца сливы (алычи) Кубанская комета, им по два года точно, диаметр там 5-7 мм и меньше. Возможно их сейчас привить, так как старое дерево вскорости нужно будет убирать из- за строительных работ.? И как улучшеной окулировкой? за кору там не тот диаметр ( я так думаю)? Раньше таким мастерством не занимались, поэтому 1,2,3...

Такие диаметры лучше всего прививать копулировкой, обычной или улучшенной - не важно. Только одна проблемка - совместить камбиальные слои. Ввиду того что сеянцы двухгодичные толщина коры у них больше чем у одногодичных черенков. Поэтому надо внимательно смотреть и прикидывать. Возможно ещё гайсфусом, но там посложнее и для первого раза не стоит.

Света Ш 02.03.2016 12:56

[QUOTE=Therion
Такие диаметры лучше всего прививать копулировкой, обычной или улучшенной - не важно. Только одна проблемка - совместить камбиальные слои. .[/QUOTE]
С этим я разобралась вроде.
Цитата:

Сообщение от Therion (Сообщение 869037)
Ввиду того что сеянцы двухгодичные толщина коры у них больше чем у двухгодичных.

переведите:D
Цитата:

Сообщение от Therion (Сообщение 869037)
Возможно ещё гайсфусом, но там посложнее и для первого раза не стоит.

Гуглу посмотрела и :no:не тот размер чтоб так изловчаться :wink:
Оно по фото толще кажется.

И еще вопрос, там такой как бы изгиб на саженце, где делать срез?
http://i.piccy.info/i9/2cd55a42ea6a3...110212_240.jpg

барвинка 02.03.2016 13:25

Цитата:

Сообщение от ERAT (Сообщение 868892)
А скільки років сливі? Окремі бічні щеплені гілки велике дерево може згодом відкинути(вони висохнуть). Потрібно підбір по сортам,що прищеплюються і постійна корекція,обрізка дерева, щоб живлення в кроні рівномірно розподілялось.

Сливі близько 8 років. Виходит, все не так просто із щепленням старих кісточкових дерев. На сливу я хочу спробувати привити аличу.

Нина 02.03.2016 13:59

Цитата:

Сообщение от барвинка (Сообщение 869062)
Сливі близько 8 років. Виходит, все не так просто із щепленням старих кісточкових дерев. На сливу я хочу спробувати привити аличу.

Ліда, а в сливи нема порослі? Чи може десь під нею з кісточки росте сіянець? Щоб вже напевно вийшло.

ERAT 02.03.2016 14:01

Цитата:

Сообщение от барвинка (Сообщение 869062)

8 років ще не старе дерево. Якщо маєте навики догляду за деревом "садом", можете пробувати щепити, хоча формують такі дерева від маленького. На форумі цю тему детально обговорювали. Моя думка, що для хорошого і "безпроблемного" врожаю краще мати два окремих дерева

Therion 02.03.2016 15:37

Цитата:

Сообщение от Света Ш (Сообщение 869048)
С этим я разобралась вроде.

переведите:D

Гуглу посмотрела и :no:не тот размер чтоб так изловчаться :wink:
Оно по фото толще кажется.

И еще вопрос, там такой как бы изгиб на саженце, где делать срез?

Я вроде как через пол минуты исправил, но Вы всё же умудрились. Читать так: Ввиду того что сеянцы двухгодичные толщина коры у них больше чем у одногодичных черенков
Срез делать выше кривого, на прямом участке. Да и ещё вариант- окулировка в Т-образный разрез во время интенсивного сокодвижения спящей почкой. Этот вариант с очень высокими шансами.

Инесса 02.03.2016 19:15

Цитата:

Сливі близько 8 років. Виходит, все не так просто із щепленням старих кісточкових дерев.
Именно такую сливу я и перепрививала. На ней отлично плодоносит два вида алычи и первый урожай был на ней еще и угорка итальянская и слива Писарди. Итак ,имеем четыре вида плодов на восьмилетней сливе.

Текущее время: 10:27. Часовой пояс GMT +3.