Так, все вірно, використовував саме цю лампу. Вибирав виходячи з того, що вона не потребує окремого джерела постійного струму - напряму підпаяв дріт з вилкою 220В - і все. Але майте на увазі, ця лампа сильно гріється, я її встановив на товсту алюмінієву пластину 150х400х3 мм + встановив вентилятор. Без радіатора-обдува ресурс світлодіодів сильно знизиться.
Чому холодне світло.
В рослин є цілий фотохімічний т.зв. "світлозбираючий комплекс" з півдесятка речовин (хлорофіл, ксантофіли, каротини). Цей комплекс більш-менш рівномірно накриває увесь сонячний спектр. Звісно, в деяких пасмах спектру окремі компоненти комплексу мають максимуми ефективності, але ніякої раціональної основи для обмеження випромінення саме "оптимальними" частотами немає. Скажімо так, вигравши 10-15% ефективності фотосинтезу в вузьких пасмах спектру, ми втрачаємо на світловій ефективності самих світлодіодів. Лампа широкого спектру 5500К має світлову ефективність 100 люмен на спожитий ват електроенергії, а вузькопасмові лампи - не більше 40 люмен на ват. Тобто, з точки зору енергоефективності червоно-синє світло має лише 0,4*1,15 = 0,46 рентабельності, порівняно з "холодною" лампою широкого спектру. "Теплі" світлодіодні лампи - це ті ж "холодні", але в світлодіодах є жовтий світлофільтр, який гасить синю частину спектру, яку могли б поглинуть рослини. Із зменшенням світлового потоку на ват електроенергії, тобто рентабельності освітлення.
Я не хочу зараз вдаватись у карго-культові та маркетоїдні нюанси червоно-синього движла, але зауважу, що вартість "тепличних" вузькопасмових світлодіодів є безпідставно завищеною у 10-15 разів. А я не люблю годувать маркетоїдів. Міркування з позиції здорового глузду дозволяють непогано економить.
По надійності. В мене на сьогодні є дві лампи по ссилці, які я брав у липні минулого року. Одна з них в роботі щодня, друга бралась, як запасна. Перша працює вже півроку, ніякої різниці у світимості я не бачу, але такий малий строк - іще не показник. Думаю, що різниця якщо і з'явиться, то лише після пари років щоденної експлуатації.
По безпеці. Тут є нюанси. Те, що я брав минулого літа, є максимально дешевою реалізацією, де всі провідники голі, включаючи ввід 220В. На сьогодні вже є нові варіанти виконання цих ламп, де вся поверхня залита силіконом, окрім площадок для підпайки 220В. Але й їх після монтажу можна залить силіконовим герметиком, тобто зробить всю конструкцію тотально ізольованою.
Якщо надумаєте брати світлодіоди на аліекспресі, то раджу брати оце:
https://ru.aliexpress.com/item/COB-L...693479513.html
Шкода, що цих ламп ще не було минулого року.
Якщо хочеться повного феншую з хентаєм, і не шкода витратити більше грошей, то можете глянути на оці лампи:
https://ru.aliexpress.com/item/Real-...618561495.html
Ці лампи зовсім не гріються, тобто не потребують радіатора-вентилятора, не блимають, і є повністю ремонтопридатними, тобто в руках радіолюбителя вони є вічними.