Цитата:
Сообщение от Игорь-яцек
Рекордсмены крупноплодности(по словам питомниководов): Полиплоид(модифицированный), Харгранд, NJA-19, Петропавловский.
|
В підтвердження фотосесія NJA-19.
З натхненням знімалось, з особливою насолодою споживалось, з не менш особливим задоволення викладлено для оцінки та спокуси.
Можливо деякі фотки продубльовані. Але таке явище, як на мене, можна знімати та знімати в різних ракурсах та масштабах. Діаметр тарілі-24 см для розуміння розміру, ну а вага -по факту.
В порівняні з десятком др.сортів, беззаперечний лідер по таким параметрам.
Серед багатьох класифікацій по різним властивостям- насмілюсь ще на одну: сорти, яким властивий в залежності від погодних умов перегруз (а проріджування, як для абрикоса трохи дивна операция (можливо на реализацію-але не для власного споживання), та на ті, які завжди оптимально нагружені. NJA-19 належить до останніх.
Можливий недолік для декого -при перезріванні структура стає занадто рихлою, навіть мучнистою. Скоріш для реалізації при запізнілій уборці сорт проблемний.
А мені особисто і моїм подобається-перестиглі та опалі з дерева плоди нагадують стиглу добротну хурму, та й по розміру відповідно.
В хворобах особливо замічений не був, один з настійкіших в колекції. Але більш об"єктивну оцінку можливо нададуть садоводи, в котрих цей сорт плодоносить вже роками повноцінними деревами-в мене в прививках на декількох кронах- а від того і розмір різниться. Звичайно вибрав найкращі.
А тому слід напевно не тішити сподіваннями, посадивши цей сорт чекати плодів, подібних до виставлених на фото. Все залежить, як завжди при оцінці того чи іншого сорту і не тільки абрикосів, а і всіх плодових - цілого ряду факторів: підщепи,умови, агротехніка і все, що з цим пов"язане.
Як видно навіть в межах однієї ділянки в десяток соток результат буває різним. А те, що плоди для цього сорту в 90-120 гр явище характерне та стабільне- це факт.
І наша відповідь забугорному Чемберлену-Нью-Джерсі. Сорт Нашого Криму з дещо подібними характеристиками. Трішки менші, але не набагато -Шедевр. Правда висновки по першому плодоношенню в минулому році: однак корректні в порівнянні- ростуть рядом в кроні по одній скелетній гільці. Скелетоутворювач сіянець абрикоса, формовка-чаша.
Шедевр-останні 2 фото. Перше-з цього дерева, дреге з іншої прививки, трохи затіненої.