Вітаю всіх участників форуму з Новим Роком. Зичу Вам міцного здоров"я, невичерпної енергії та оптимізму!
Прошу Вашої поради по обрізці абрикоса Київського ( купив як київський, чи то красень, чи то ранній не знаю - ще не плодоносив , тільки цвів дуже тамтого року. ( цього року йде 4й рік після того, як висадили). 2 роки ніхто за ним не дивився, ріс як хотів, зараз метри з 4ри вимахав (але крона не загущена,тільки гілки ну дуже довгі).На 3й рік я шось обрізав там )), але ніяк не було часу заглибитися в цю тему. Зараз вже би звичайно був розумніший, і від початку формував би хоч трохи правильно).

Що робити з цими гілками зараз (так вони сформували по всій кроні зараз) , і обрізати дуже не хочеться, бо може б вже плодоносив цього року.
1. відмітка 1 - гілка продовження
2. відмітка 2 і 3 - конкурентні гілки
3. відмітка 4 - гілка продовження
4. відмітка 5,6,7 - скорше за все гілки конкуренти
додаю фото крони дерева. я його обрізав вроді тільки на 3й рік, то він такий вимахав за 1 рік (або я шось плутаю, але 1 раз точно обрізав,але тоді не знав як точно) . Зараз звичайно шось змінити вже важно, але може шось порадите?

1) гілки подовження скелетних гілок 1 і 4 обрізав би на 1\3 ( хоча це викличе знову ріст, а більшість скелетних гілок в нижньому ярусі вже мають майже 2 метри)
2) гілка 6 я би вирізав на кільце або ( як на мене дуже гострий кут)
3)мені не подобаються такі гілки як 2,3,5,7. Шо з ними робити? аналогічних гілок багато є на дереві.
Є ще сливка одна ( запущена) Анна Шпет , розумію шо треба її рятувати, але як? З самого початку я б провідник обрізав і підкорив інші головні відгалуження провідникові. А тут як?!
1. шо робити з гілками №1,2,3
2. відповідно обрізати однолітній приріст на половину №4,5,6.

PS/ я довго читав про формування крони дерев, обрізку дерев, але з початку воно якось легше формувати,а от коли 2-3 роки нічого не робив, то тут і профі напевно задумається, не те шо початківець, напевно шо не вірно, але спробую,аби Ви не думали,що я просто хочу щоб за мене все зробили:
сливка:
я б обрізав гілки 3 і 1 до 2-3 бруньок (повністю вже буде ризиковано напевно) , виділивши провідник (2) - його так само обрізав би, підкоривши йому 4,5,6. ну і там є ше тоненьки гілячки, їх просто залишив би,або на кільце вирізав би. Або нічого не робив би, виламував пагони, які б йшли в середину крони, цієї весни конкурентні гілки які йдуть в середину крони так само б вирізав, гілки взявші на себе роль провідника обмежив би у рості на 2.5-3 метрах на бокові гілячки.