Показать сообщение отдельно
Старый 19.11.2016, 16:26   #281
ТатианаЯ
Увлеченный

Поблагодарили 963 раз(а) в 111 сообщениях
ТатианаЯ has much to be proud ofТатианаЯ has much to be proud ofТатианаЯ has much to be proud ofТатианаЯ has much to be proud ofТатианаЯ has much to be proud ofТатианаЯ has much to be proud ofТатианаЯ has much to be proud ofТатианаЯ has much to be proud of
По умолчанию Re: необычные новости и информация

Володимир ТКАЧ «За державу обидно»
ІЛЮСТРАЦІЇ — соцмережі
За час відпустки мені вдалося здійснити вояж за Велику китайську стіну. Протягом місяця я «намотав» по Китаю більше чотирьох тисяч кілометрів. Мені пощастило вздовж і впоперек «прошерстити» 22-мільйонний Пекін, далі Шанхай (25 млн), Гуанчжоу (14 млн), Гонконг (14 млн), Шеньжень (10 млн), Гуайян (5 млн). Побував у глибинці провінції Гуайчжоу на тібетському плато, був запрошений навіть на день села, тобто побачив життя сучасного Китаю в усіх його проявах. А завершив свою азійську подорож у Королівстві Таїланд.
Відверто кажучи, перші кілька днів я перебував у справжньому шоці від гігантських масштабів. Це й кілометрові термінали аеропортів і вокзалів, суперсучасне метро (скажімо, 18 ліній у Пекіні), ідеальні автостради із 3-5-рівневими розв’язками, дешеве державне таксі з лічильниками, громадський автотранспорт, що функціонував, мов годинниковий механізм, — вражали на кожному кроці. А якщо взяти до уваги, що Китай вщент запакований товарами і продуктами (дешевими і якісними), — мимоволі задумаєшся: як це в них так спритно виходить? А потім дійшло! Не крадуть!
Є у китайському кримінальному кодекс десяток розстрільних статей: за тяжке вбивство, зраду тощо. Але найтяжча стаття — за корупційні дії. За це стріляють без вагань, хто б ти не був. Торік, пам’ятаю, кулю в лоб отримав мільярдер. За що? За «відкати» і шахрайство. Ви можете собі уявити, щоб когось із українських олігархів-злодіїв поставили до стінки? Я теж не уявляю. А в Китаї це реальність.
Перебуваючи у Шанхаї, я після 23-ї години наштовхнувся у телевізійній кабельній мережі на поліцейський канал. Спочатку не зрозумів сюжету, а потім второпав — демонстрували публічні страти. Звісно, я, ошелешений видовищем, прикипів до екрану. Показали фото досить-таки привабливої жіночки, її ім’я, вік, склад злочину. Виявляється, ця китаянка разом із коханцем отруїла чоловіка. Гадала, що номер пройде, та зась — слідчі довели провину. Вирок — розстріл. І хахаля, до речі, теж. Її попід руки привели до ями і поставили на коліна. Жінка трималася з останніх сил — і лише сльози котилися по її вродливому обличчі. Я затамував подих: невже справді розстріляють? Ось із заду підійшов кат, підняв пістолета і вистрілив у потилицю. Тіло сіпнулось і повалилось до ями… На екрані з’явилося чергове фото засудженого, але далі дивитися я вже не зміг, вийшов на балкон готелю і нервово запалив.
Виявляється, у кожній китайській провінції засуджених «валять» по-своєму: там — «косять» біля стінки, там — страчують посеред стадіону. У задушевній розмові з китайськими студентами я спробував апелювати до гуманності, мовляв, для чого стріляти, можна ж довічний термін впаяти.
— А гуманно розкрадати наші гроші? — сердито запитали вони. — Це ви у своїй Європі можете панькатися з маньяками, збоченцями і корупціонерами. Ми годувати нелюдів довічно не будемо.
Як тут можна заперечити? Абсолютна більшість населення Китаю підтримує ці жорсткі заходи. Ось чому в цій країні немає ні «діамантових» прокурорів, ні міністрів з брикетами грошей і золота, ні продажних депутатів. Бо всім хочеться жити.
Якби я комусь у КНР сказав, що в Україні не судять і не садять високопоставлених чиновників, що можна безкарно вивозити в офшори мільярди вкрадених доларів, що посадовцям-злочинцям дозволяють тікати за кордон і, скажімо, з Лондона крутити дулі слідчим — вони б мене вважали за навіженого. Вони б зневажали і мене, і мою державу. Їм і на думку не спадає, що якийсь злодій може втекти з Китаю й уникнути покарання. Це — просто неможливо.
У бесіді про освіту я необачно ляпнув, що в нас за хабарі можна здавати заліки, екзамени і навіть купити диплом.
Від шоку їм заціпило. Я схаменувся і перевів все на жарт. До чого соромно було за нашу гнилу систему!..
Якби китайські закони про запобігання корупції були застосовані в Україні — мабуть, не вистачило би патронів. Але один виховний досвід можна застосувати і сьогодні.
Всіх китайських чиновників обов’язково возять на екскурсії до в’язниць. Там водять по камерах, пригощають баландою, приміряють тюремну робу тощо. Мовляв, будеш красти — твоє місце буде біля параші. І на довгі роки підеш у гори рубати тунелі, де тебе навчать шанувати закон і жити праведно. І, як свідчить практика, ефект від таких екскурсій — приголомшливий. Так хто нам заважає відкрити подібний маршрут до Лук’янівського СІЗО? За рік можна — від Кабміну до райадміністрації пропустити чиновників «до діда Лук’яна».
Китайці пишаються своїм рівнем безпеки життя. Я часто по ночах прогулювався по Пекіну, Гонконгу, Шанхаї — і хоч би де тобі зустрів гопників, підлітків-відморозків, наркоманів тощо. Їх просто немає. Рівень злочинності зведено до мінімуму. Як і рівень загрози тероризму. Скажімо, на вході в метро всі речі обов’язково проходять через пристрій на предмет наявності вибухівки та зброї. У залізничний вокзал без огляду і квитка сьогодні не увійдеш, тому там немає ні бомжів смердючих (їх взагалі немає в КНР), ні «попрошайок», ні циганських таборів. Чисто, світло і затишно. Китай буквально нафарширований камерами відеоспостереження, тому піймати правопорушника — справа часу. Мені так і говорили: «Це у вас там у Європі, Америці теракти, війни, а в нас — стабільно і безпечно, тому наш Китай — найкраща країна для проживання».
Вони люблять свою армію — захисницю держави і піклуються про неї. Я довго спостерігав, як муштрували на стройовій підготовці китайських дівчат-студенток. Спека +35о, а вони, бідні, — у камуфляжній формі, черевиках, кашкетах: «Раз-два», «раз-два».
Коли оголосили перерву, я підійшов до однієї, що присіла на бордюр: маленька, тендітна — ну, підліток, а не солдат. Так стало шкода її.
— Що, малявка, втомилася?
— Ши (так), — ледь чутно відповіла вона.
— Як же ти будеш тягати автомат, як він більший за тебе? — засміявся я.
Вона так поглянула на мене своїми карими розкосими очима, що я зрозумів: у разі необхідності вона нашпигує мене, блідолицього, свинцем по зав’язку без жалю і вагань. В ім’я захисту своєї Батьківщини.
Взагалі я не чув, щоб китайці чехвостили свою владу: ні на вулицях, ні в бесідах тет-а-тет, навіть за чаркою не чув. А власне, за що критикувати, коли з року в рік економіка зростає, в усіх є робота, стрімко підвищується добробут кожної родини? Наприклад, у Пекіні середня зарплата становить 4-5 тисяч юанів. На наші це — 16-20 тис. грн. Кілограм свинини коштує 50 юанів, рис — 10, апельсини — 5, вермішель — 10. Одяг, товари повсякденного вжитку теж дешеві — що ще треба?
Чим далі вглиб я просувався по Китаю, тим частіше спадали на думку відомі слова кіногероя Верещагіна (митник-патріот з к/ф «Біле сонце пустелі»): «За державу обидно». Китайці в горах використовують кожен придатний клаптик землі, на рівнинах грунт — суцільна глина, і при цьому вирощують небачені врожаї. А ми на найкращих чорноземах у світі — голі і босі. Мимоволі мені пригадується поліцейський канал із незабутніми сюжетами…
Annetta (11.02.2017), did_Panas (01.12.2016), flowerss (19.11.2016), Moroz (21.11.2016), Verbena (21.11.2016), Восторг1 (21.11.2016), ЯСветлана (30.11.2016)