Доброї години всім!
дуже корисна тема, хочу і собі присусідитися, спитати, бо поки саме для моїх потреб рослину не можу знайти. Буду дуже вдячна всім, хто що порадить

.
Тож маю затишний міський двір південно-східний бік, балкон на другому поверсі. Сконструювати якийсь міцний каркас для рослини навряд чи вдасться, але можу організувати натяжку шпагатів.
Хочу. Посадити рослину, яка б відповідала максимум із цих вимог виписаний у міру спадання їх важливості:
1) доросла до моїх вікон (це 4-5 метрів)
2) затіняла їх влітку
3) не потребувала б зняття і укривання на зиму, може бути обрізка
4) не погіршувала безпеку (тобто не утворювала б зручні для лазіння стовбури чи міцні здерев'янілі стебла), чудово, якщо б покращувала (наприклад, мала б колючки чи ще що, що унеможливило би скористатися для залазіння газовими трубами, що з двох боків доходять до вікон)
5)була б тривалий час декоративною (квіточки, листочки), але ця вимога не принципова, може навіть краще, якщо щось непримітне, щоби в око не впадало зайвий раз
Дивилася на клематиси (але чи перезимують без зняття, а ті, що не треба укривати і можна обрізати чи доростатимуть?), дикий виноград (чи зможе витися по шпагатам чи йому конче треба нерівності стін?), троянди (чи є такі високі, щоби зимували), інші ліани, але в них, як я зрозуміла, коли стають мені тінистими, то і стають "драбиною до вікон"?!
І ще з історії. На першому нежитлове приміщення (нині порожнє) і я десять років як намагалася сіяти красиве і пахуче та робити клумбу під балконом, але всі зусилля закидалися недопалками та сміттям від сусідів

, а щоби помилуватися квітами доводиться висовуватися з вікна