Цитата:
Сообщение от Gusenitsa
У меня попутный вопрос к Svete!
Света, если попробовать подсадить к повреждённому саженцу в качестве дополнительного подвоя 54-118, то какие минимальные зимние температуры может выдержать штамб 54-118? Вроде бы этот подвой выведен в институте Мичурина в Тамбовской области и должен быть высокозимостойким. И пишут, что корневая система выдерживает понижение температуры почвы до -16С. А какие температуры может выдержать сам штамб 54-118? Мало ли что.... может, когда-нибудь кому-нибудь из северян эта информация пригодится!
|
На жаль, у мене є інформація лише по це центральному Лісостепу. За 20 років вирощування садів на цій підщепі суттєвих пошкоджень не було, в т.ч. і на штамбі (висока окуліровка на штамбі, декоративні яблуні) навіть при значних пониженнях температури (до мінус 30). Звичайно, це на фоні високої агротехніки, а от при мінімальному догляді, незадовільному стані дерев така температура, можливо, була б і згубною.
Цитата:
Сообщение от Gusenitsa
Нина! Киев - это не север! У Вас 6-ая зона! Холод по линии Сумы-Харьков-Луганск-Донецк!
|
Була би цінна інформація від форумчан саме із цих областей

. У моєї молодщої сестри на Чернігівщині (традиційно вважаю цю область північною

, так як мене вчили в універі+ Вікіпедія мене підтримує

-
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F...97%D0%BD%D0%B0 ) росте те саме, що і у мене, поки що не скаржиться на низьку морозостійкість дерев

.
Цитата:
Сообщение от Ветка
У меня на яблоне вот такая картина  , вот по-ближе  . Дерево имеет наклон, на фото его видно, скажите трещины на коре пошли из-за наклона? и что мне теперь делать? мне кажется еще в позапрошлом году трещин не было или просто они были меньше и я не обратила на них внимания.
|
Однозначно, тріщини не із-за нахилу (бачила майже горизонтально похилені дерева, максимум -розлом впоперек, а не вздовж...і то, у дуже рідких випадках). По аналогії, всі звислі гілки тоді б мали таку проблему

. Те, що захворіло саме це дерево, це іще нічого не значить, у всіх рослин/сортів різна адаптивність до несприятливих чинників довкілля, це виявилось менш пристосованим

.
Скоріше за все вплинули вищеперелічені Гусеничкою та Олегом фактори + (як іще один варіант

) розстріскування внаслідок дуже засушливого літа і надмірних дощів восени. Під час посухи судини не такі еластичні і тому можливий розрив, якщо зволоження було не поступовим, а раптовим і щедрим (не дуже коректне порівняння, але людей, який довгий час голодували, виводять із цього стану поступово, підгодовуючи маленькими порціями ...Якщо дати більше-організм не впорається, от і для дерев вода із розчиненими в ній поживними речовинами це така сама їжа, після довготривалого дефіциту вологи надлишок може спричинити і такі пошкодження кори (із власної практики)). Ну, цей варіант розглядається, якщо протягом літа/осені не було додаткових поливів.