Цитата:
Сообщение от natabu
У нас штруцля - штрудель - це по аналогії з Віденським штрудлем. Там спеціальне тісто і начинка - вишні. Колись бачила майстер клас від шеф-повара, але сама його готувати не вмію.
А різдвяний хліб - це здобна плетінка. Вона перед Різдвом продається в магазинах, всі пекарні печуть. Вона лежить на столі під час вечері як символ, також прикраса столу. ЇЇ на вечерю не їдять, не раніше наступного дня, хоча й на Різдво у нас не їдять, красива, символічна, шкода, краще потім.
А пампухИ - пончики з повидлом, а краще з маком і вишнею - їдять на вечерю.
|

У нас, у нас...

(Я ж також з Дрогобича)... Просто одна бабця з Самбірщини, а друга - з Нового Роздолу (біля Львова), але їх вивезли ще дітьми в Сибір, а потім вони повернулися у Дрогобич... Від неї у мене любов до всього нашого...
Так от, штрудель - це штрудель, буває з яблуками, з шоколадом, з вишнями... А різдвяна плетінка - це штруцля, або струцля, хто як каже...
Пампушки, до речі, бабця з варенням з рожі робила - перетертими з цукром пелюстками троянди, але тільки такої спеціальної - поняття не маю, який то сорт, вона більше на шипшину схожа, тільки квіти більші і яскраво-рожеві, і пахучі...