Цитата:
Сообщение от Kristin
А рецептики можна 
Я дуже люблю готувати старі забуті страви мені здаеться що в них більше здоровя чим у всяких новомодних.Хоча і нові страви готую часто але дуже вибірково.
|
Це якраз старі рецепти, бабця завжди робила на Різдво (Самбірщина). Капуста з горохом: Зварити окремо квашену капусту - я люблю кислішу, то промиваю тільки раз, а можна кілька разів промити. Окремо зварити горох з морквиною, 3-4 картоплинами, цибулькою, щоб добре все те розварилася, і зробити пюре. Змішати з вареною капустою, приправити морквою, підсмаженою на олії, і приправами (перець-лавр. лист тощо, я даю трохи 10 овочів

). Дуже добре смакує з картопелькою з часником: маленьку картоплю відварити в мундирі, почистити, кинути на пательню з олією, обсмажити і додати видушеного часнику (вважати, щоб не пригоріло).
Сливки варені (чорнослив) бабця робила зі своїх сушених з кісточкою слив - просто їх довго відварювала, щоб стали м'які, і перетирала через сито. Потім додати цукру до смаку, розвести трохи відваром (а решту можна до узвару долити

) - хто як любить - хто густіше, хто рідше. Ці сливки я в дитинстві більше за кутю любила...

А квашений борщ - це також старий рецепт другої бабці. За тиждень-другий готували буряковий квас: різали (некондиційні

) почищені буряки великими кусками, складали в банку, заливали криничною водою , трохи цукру і шкурку чорного хліба. Коли квас ставав густим і темним - вже був готовим.
У веееликій каструлі бабця варила пару грубо нарізаних буряків, картоплин, морквину-цибулину, кусок капусти, петрушку, обов'яково додавала або кілька сушених грибів, або відвар з тих, що варились на підливу. Коли відвар був готовим, вливала півлітри-літру квасу, засмажку з моркви, окремо відварених буряків соломкою, трохи оцту (щоб колір не втратило), зелені петрушки і приправ. У тарілку дати кілька вушок з грибами, борщику (тільки рідкого) - смачно!
Ага, згадала - ще обов'язково печу штруцлю на Різдво. Ну і пампушки-завиванці - куди без них!