Цитата:
Сообщение от дени
Ага, значит если включить пыльцу "колонки" (с нужными донор.качествами) в гибридизацию , например, со спуровым сортом, то велика вероятность получить - супер спур?
|
Неа

...Ознака не розмивається, отримаємо або колону, або...не колону. До речі, колоновидні і так відносять до суперспурів (при умові, що успадковані ознаки колоновидної мами чи батька), навіть ті, в участі яких приймав один із батьків не спур, а звичайний сорт, як донор інших господарсько-цінних ознак .
Цитата:
Ага, значит если включить пыльцу "колонки" (с нужными донор.качествами) в гибридизацию
|
Якби іще знати які якості успадкує нащадок

...Частіше відбувається навпаки-вони хватають саме негативне, що є в батьках, тому 99% роботи селекціонера-це брак, відбраковка іде в 3-4 етапа протягом 10-15 років. Інколи і більше

.
Цитата:
А немного снижает рослость деревьев , окулировка - "повыше" на стовосемьнадцатом? Или у Вас грунты питательные и этого эффекта не видно.
|
Вплив не дуже суттєвий-на повновіковому дереві знижуємо крону в середньому біля 20-25 см при окуліровці 25-30см (дослідження проводила на базі ІПом на Черкащині). Грунти нашого господарства (Кам"янець-Подільський) в порівнянні з чорноземами Черкащини не дуже поживні, але добре тримають вологу. Чи побачу якусь різницю-не знаю...Будем посмотреть. Якщо питання стосувалось колон, то тут не все так однозначно. У них розмір дерева в більшій мірі залежить від сортових особливостей, ніж від висоти окуліровки. В темі про колони я давала фотографії дерев різних сортів, вирощенних за однакових умов, на одній підщепі, висадженних в один і той же рік. Різниця разюча.
http://www.sadiba.com.ua/forum/showp...&postcount=125
На старших деревах різниця помітна іще сильніше.
Тепер про висоту окуліровку. Не ставила за мету зменьшити ріст дерева, просто я, як страшний сон згадую 80 роки, коли окуліровку проводили в кореневу шийку на сіянцевій підщепі (5 см вглиб від рівня грунту), бррррррррррррр. На висоті 15 см однозначно легше проводити цю операцію-видно, чисто, швидко, та й спина не так болить. Якби можна було я на метровій висоті окулірувала б

, щоб низько не нахилятись, але у нас не можна так високо, навіть на 20 см не можна. Негативний позаминулорічний досвід. Зсув снігу і зразу мінус 20% саджанців.

В якійсь темі вже колись показувала, не можу знайти де саме, так що по-новому загружу (вибачте, модератори)