Цитата:
Сообщение от jozaf
Может и йошта ..
|
думаю, что Вы всё правильно называли, у вас именно ЙОШТА.
" Йошта – це ягідний чагарник, створений людиною гібрид агрусу та чорної смородини.
Чорна смородина всім хороша, але не особливо стійка проти хвороб і шкідників. А колючки на гілочках агрусу відбивають будь-яке бажання збирати його смачні і численні плоди. Рослина, яке мало б кращими ознаками чорної смородини та агрусу, селекціонери намагалися виростити ще століття тому. Але довгий час зробити це не вдавалося. Перші рослини були безплідні.
З появою нових технологій – в 70-і роки минулого століття, селекціонерам в різних країнах вдалося виростити плодоносні гібриди цих ягідних чагарників. Рослини відрізнялися один від одного по зовнішньому вигляду, смаку і кількості плодів. Один з найбільш вдалих гібридів, а тому й найпоширеніший – йошта. Рослина це було виведено в Німеччині, і його назва походить від перших букв німецьких назв чорної смородини та агрусу.
Дитя смородини та агрусу, йошта, вийшла, звичайно, чудовою, але природа розпорядилася по-своєму. Люди намагалися створити ідеальний ягідний чагарник, а створили рослину, що порадувала швидше ландшафтних дизайнерів. Йошта росте у вигляді красивого потужного куща висотою більше 2 метрів, ажурні листя йошти, за формою схожі на листя агрусу, але більшого розміру, прикрашають пагони, не мають шипів.
Навесні рослина покривається витонченими золотистими квітами, які потім перетворюються в ягоди. Ягоди йошти і за смаком, і по виду є чимось середнім між плодами чорної смородини та агрусу. Те ж саме можна сказати про зміст вітаміну С в плодах йошти – його менше, ніж в чорній смородині, але значно більше, ніж в агрусі. Слабке місце нового чагарнику – низька врожайність. Цю гідність від своїх батьків йошта не успадкувала.
Вирощування і розмноження йошти
Урожайність йошти можна підвищити, якщо її правильно посадити. Йошта любить сонячні, захищені від вітру місця й родючі, легені, суглинисті грунти. Сусідство батьків (бажано з великими плодами) поліпшить запилення і теж надасть гарний вплив на майбутній урожай. Виростити йошту нескладно, вона розмножується різними способами – відводками, живцями, насінням. Розмір посадкової ями 50 х 50 х 50 см.
Догляд за йоштою
Йошта витриваліша за смородину та агрус, доглядати за нею легко. Ця рослина любить вологу і в суху погоду вимагає поливу. Йошта буде вдячна, якщо 2 – 3 рази в рік її підгодовувати органічними добривами, а навесні під кожен кущ висипати кілька склянок деревної золи. Обрізку йошта не потребує. При необхідності роблять тільки санітарну обрізку – видаляють пошкоджені і підморожені гілочки. Від шкідників і хвороб ця рослина практично не страждає."
взято из сети.