Re: Зоны зимостойкости. Эти "загадочные" 5а, 6 и т.д.
Дозвольте висказати і свою думку. По перше, кліматичні зони і зони зростання рослин це різні речі. По друге для України ніхто такої карти в останні десятиліття не складав. Для зон зростання важлива не тільки мінімальна температура і її довго тривалість (в Чехії, Польщі, де зони 6 і 7 також на декілька днів опускалась температура до -35), а й дуже важливу роль грає тривалість вегетаційного періоду. В Україні для різних її територій тривалість вегетаційного періоду досить відрізняється. Наприклад на Закарпатті вегетаційний період довший приблизно на 1-1.5 місяці в порівнянні з Львівською областю і іншими центральними, а тим більше північно-східними і східними областями. А ще при визначені зони зростання важлива сумарна кількість днів з плюсовими температурами. Я думаю ніхто не буде сперечатись, що в Києві вона більша (і набагато) ніж у Москві. По карті чомусь вказується одна зона і для Києва і для Москви.
До цієї проблеми можна підійти і з протилежного кінця. Візьмемо наприклад плодові дерева. В Києві точно ростуть і прекрасно плодоносять сливи, груші, пізні яблуні, алича, абрикоси. Для москвичів отримати урожай цих фруктів велика проблема. Це знову ж таки доказ того, що Київ і Москва в дійсності знаходяться в досить різних не тільки зонах зростання рослин але навіть і кліматичних. До речі не існує карти зон зростання і для Росії. Наприклад у Воронежі можливості вирощування різноманітних рослин набагато більші (приклад Міляєв) ніж у Москві, а зона на карті одна.
Зустрічала в літерітурі і в інтернеті також інші парадоксальні речі. Для рослини, які ростуть в нашій природі століттями вказані зони зростання 6 і навіть 7. Тут може бути дві причини: не правильно вказані зони на нашу територію, або ж не має інформації про вирощування(зростання) цих рослин в інших зонах.
Моя думка – всі рослини, для яких вказана 6зона, а в де-яких випадках і 7 можна пробувати вирощувати на всій території України.
|