Re: Умный огород. Прочитав Н. И. Курдюмова. Личный опыт, взгляд
Цікавий топік.Деякі мої думки:
1.Курдюмов на книгах і семінарах просто заробляє гроші,а зараз вже й рекламою сушилок та ін. зайнявся. В минулому році придбав його книгу ,в якій він описує свій досвід за 15 років .Купив тому,що там багато фото,але відсотків 80 не з його ділянки.
Бачив відео про його огород і сад:для мене він,як садівник,перестав таким бути після того,як він обрізав влітку плодоносячу яблуню(для нормування врожаю і формування крони).
2.Бублик-народний "казкар":це все таки для бабусь. Останній його сумісно з Грітчіним твір про "винаходи" в огородництві прочитав-одна вода+декілька відомих фактів.
3.Органічне землеробство: як відомо в основі (це нам так Клуби ОЗ говорять) лежать 4 принципи. І головний-це сидерати.Хворів цим років4-5: у мене 0,25 га огороду,0,15 саду і є ще 1,2 га поля. Грунт біля будинку важкий,глинистий,за будинком-піщаний. На глинистому сидерати ще більше сушать землю(висіваю лише під зиму для снігозатримки. Грядки дійсно за 4 роки стали пухкими,але екстраврожаю не було,бо не було поливу.На другій ділянці(піщаній) без вузьких грядок,без поливів росте все,як з води(бо рядом знаходиться ставок і по підземним каналам волога поступає неперервно). Багато читав іноземних журналів по органічному землеробству і відео дивився: ну немає в них ні сидератів,ні мульчі,а головне-полив і підкормки.Да-все в них на вузьких грядках,а де ж "4 принципи"?
4.Мульча.Для чого і чим мульчуємо? Наші грунти настільки бідні,що бідні і рослини,які на них виросли і які ми використовуємо,як мульчу.Звідки взятися мікроелементам в землі(які потрібні овочам),якщо вкриваємо бідним матеріалом.Таким чином і вирощуємо овочі малокалорійні і з слабким вмістом поживних речовин. По даним американських журналів сучасні сорти городніх культур по вмісту поживних речовин програють сортам 40-50-х років минулого століття в декілька разів.То що ж ми їмо? І що нам пропонують в гібридному імпортному насінні? Можливо-наше генетичне вироджування. Подивишся на картинки,яке все витончене,однакової форми,не переростає,а посадиш своє,з власно зібраного насіння-не таке і слава богу,бо я знаю,що споживаю.
|