Цитата:
Сообщение от did_Panas
То все-таки, можна в домашніх(дачних) умовах виростити різні типи підщеп чи ні, і як, якщо можна?
|
Можна звичайно

У мене є маточники М9, ММ106, Р14, Р60, Б 7-35 для яблуні, Айва S1 і ВА-29 для груші, ВСЛ-2 і Пуміселект - для кісточкових. Останні два тільки минулого року посадив - ще не випробовував.
Маточники у мене в одну косичку. Садиться просто. Викопується канавка, глибиною 40-50 см, укладаються рядком і присипаються поживною землею підщепи. Їх треба зразу садити нахиляючи під кутом 45 градусів в напрямку рядка. Я закладав маточник з тонюсіньких укорінених черенків (2-3 мм товщини й до 30-40 см висоти) - на осінь при хорошому поливі підщепи виростають не нижче пояса

Наступної весни їх укладають на землю повністю, заплітаючи одна між одну, як косичку, можна кінець рядка фіксувати скобами з дроту, але не туго, щоб потім зняти. Коли починають відростати пагони з усіх бруньок, косичку трохи просипають мінеральним добривом (наприклад нітроаммофоскою) і підгортають землею або мокрою перепрілою тирсою як картоплю

Головне, щоб земля була волога.
На осінь рядок розгортають - тирсу розгорнути набагато легше

Пагони "стрижуть", залишаючи пеньки на 2-3 бруньки, укорінені відводки йдуть на підщепи або на дорощування. Неукорінені, якщо такі є, лишати не варто - теж вирізаються.
І з наступного року вже маточник вступає в повну продуктивність. Технологія подальша однакова - навесні чекаєм появи пагонів і підгортаєм, восени розгортаєм і вирізаєм підщепи, лишаючи пеньки. На зиму теж варто укривати або підгортати, щоб маточник не вимерз.
Дуже ретельно треба слідкувати за фітосанітарним станом маточника!Не можна допускати появи на ньому хвороб і шкідників. Інакше дуже скоро маточник перетвориться в розсадник хвороб та вірусів ,які вже з підщепою будуть передаватись на молоді саджанці, поширюватсь на нові території. Ні в я кому випадку не можна щепити одразу на маточнику!!!
Одна заражена вірусами брунька передасть свою хворобу підщепі і маточник буде заражено весь! А дехто з продавців саджанців саме так і робить - час економить

Сам бачив