Спасибо.
Отож, питання вибору дерев.
Я розказала, що кілька великих дерев мені ще треба. На східному боці маю одну велику сосну, якийсь дуб біля неї років 4-х, один червоний дуб за гаражом, скоро буде другий перед будинком :), Ще кілька молодих сосен, 1-3 роки, і вони перезагущені. Дві берези. На східному боці метрів за 25 від тераси починається сад: штук 9 плодових трирічок.
Так, терміново план треба викладати :).
Бачу, що максимум ще три-чотири великих дерева можу, причому два з них -- за парканом. У мене там яр та я можу там щось посадити.
Щодо дерев, про які говорив Садівник.
Горобина. Чесно -- просто не бачила красивого дерева, отож причин симпатизувати цій рослині не маю. У баби в селі росло якесь "нещастя"... Чорноплідка хіба що, у вино її додати -- мммм, але то ж скоріше кущ?..
А далі за списком мені знайомий тільки горіх. Місце для нього обрала вже давно -- неподалік (метрах у 6-7) від вікна кухні. Мене пригощали надзвичайними горіхами - плод руками трощиться, та смачні-і-і. Я таке готова навіть ростити з горіху. Це можливо? Чи простіше попитати людей про хороші сорти та взяти саджанця? :)
Решта дерев із списку -- буду вивчати. а) різні види (боже, як все складно...), б) та які з них мені доступні.
У будь-якому разі планувати треба від більшого до меншого, тому розглядаю:
1 черга: "разные виды и формы верб(ив), клёна ясенелистного, вяза. можно посадить в тени дома магнолию кобус или магнолию лэбнэра".
2 черга: "разные виды рябин, боярышников и декоративных яблонь"
До речі, тіні дому фактично не маю -- там, де у саму спеку тінь, лежить дренажне поле, там дерева не можна, кущі хіба що. Не маю тіні взагалі. Блін. Папороть горить, хости сяк-так. Ка... кє... як там його, на калину схоже, рожевим та голубим цвіте - взагалі по 2 листочки на кущі... А куди мені його???
\\---------------------------------------
Відкриваєш книжку з ландшафтного поланування. Перша ж фраза: "Визначтесь, що Ви хочете...". Дякую, книжку можна закривать -- вона мені не корисна. Я бачу, що тут буде сад, тут - підпорна стінка, тут -- газон та сонячні клумби. Але головне не в тому. Мммм. Зараз популярні доглянуті, насичені рослинами та рафіновані у своїй продуманій природньості (ну загнула, прочитати хоч можна? :) ) ландшафти. Я прагну більш недбалого та запущеного. Хочу такого, щоб воно наче само собою тут так і виросло. З опалим листям (зараз скажуть про хвороби, знаю-знаю :) ). БЕЗ РАФІНАДУ
(яким повні всі журнали). Але таке на очі бачила давно і погано уявляю. Рішення просте -- їдь у БотСад та дивись. Мабуть, так і зроблю. Питання: коли? :)
Отака-то от у мене сьогодні вечірня казочка, малята. Дивіться, я вже смайліки ставлю.