У нас картошка в особом почете: вона може бути жарена варена тушена печена, може бути спочатку варена а тоді жарена може бути на перше і друге, тільки компот не варим з неї

З печеного варіанту ми любимо так я в "Крохе Картохе" запечену в духовці/грубці/на вуглях на вогнищі картоплю гарячою розрізаємо пополам посередині вилочкою трошки розминаємо картоплю з маслом ложимо пластинку сиру накриваємо другою половинкою щоб сир розтав а тоді з чим завгодно оселедець; морква по корейськи з майонезом;солоні огірочки, грибочки...
Любимо також коли запікаємо курку то навколо неї ложимо картоплю почищену порізану дольками змащену трошки олією і посолену.Картопля набирається того смаку від курки виходить смачно. Теж часто курка залишається а картопля з їдається
Старша дуже любить картоплю спочатку відварену до напів готовності , (посолити якщо варилась в мундирі) обваляти в муці і жарити у фритюрі можна на сковорідці просто побільше олії в один слой до золотистої скоринки готову притрусити сушеними травами (нам подобається суміш средиземноморська)
Картопляні зрази. Картоплю почистити відварити потовкти додати трошки муки і яйце коли додаю яйце стараюсь швидко перемішати бо пюре гаряче й яйце може заваритись.Я це роблю коли картопля ще гаряча, бо тоді з неї легше ліпити.Ліпимо як пиріжки, обвалюємо в муці жаримо на олії.Начинка фарш з відвареного мяса і підсмаженій на вершковому маслі цібулі .До речі їх можна готувати як пісну страву з тушеною капустою або смаженими грибами не додаючи яйце в картопляне"тісто" Також важливо не перебавити в тісто і муки, бо тоді вони більш глизяві, але менше розлазяться під час смаження. Я думала що їх не можливо спаганити і раз купила напівфабрикат це був жах
Подружка з германії підкинула ще один варіант приготування картоплі Картоплю почистити порізати покришити відварити в вершках20% до напівготовності , викласти потім в форму для запікання приправити спеціями (вона використовує мускатний горіх і карі здається) посипати тертим сиром і на 20 хв ставимо в духовку, можна посередині покласти м ясний фарш тоді мабуть довше запікати.