Показать сообщение отдельно
Старый 09.09.2010, 16:43   #18
Ivann
Освоившийся

Поблагодарили 432 раз(а) в 64 сообщениях
Ivann is a glorious beacon of lightIvann is a glorious beacon of lightIvann is a glorious beacon of lightIvann is a glorious beacon of lightIvann is a glorious beacon of lightIvann is a glorious beacon of light

Вибір з корзини.
http://www.driscolls.eu/cms_img/pick_of_the_punnets_daily_mail_22062010.pdf

Стаття 22 червня 2010 року. (Переклад деяких цікавих моментів.)

...маленька лісова суниця вперто опиралася комерційному вирощуванню, особливо в нашому холодному, вологому кліматі (Англія!). Це викликало селекційну гонитву за більш покладистими сортами з великою ягодою, кульмінацієї цього процесу став сорт Elsanta, який зараз тримає 80% усіх продаж суниці в Британії.
І не те, щоб Elsanta була поганою, просто справді хороші сорти – рідкість, тому що умови диктують супермаркети. І от уже ця, як відомо м’яка ягода, через необхідність витримати усі перипетії дистрибютерських схем, збирається (з грядки) неповністю дозрілою. А через те, що суниця не продовжує процес дозрівання після збору, попадає вона на полички магазинів такою ж недозрілою.
Очевидним вирішенням цієї проблеми є самостійне вирощування (суниця потребує малих площ, ба навіть Ви можете вирощувати її в підвісних корзинах – чим не спосіб боротьби зі слимаками?)...
Інший хороший вибір – ферми, де практикується самозбір урожаю клієнтами. Маленькі виробники часто можуть собі дозволити вирощування менш урожайних сортів, які, зате, кращі по смаку. ...
Проте, якщо Ви, як і більшість народу, маєте можливість збирати ягоду лише в супермаркетах, то не впадайте у відчай – якість суниці покращується. Ви просто повинні знати - де шукати.

ПЕРЕМОЖЦІ і НЕВДАХИ.
M&S, які першими стали торгувати сортом Jubilee в 2002 році — першим цікавим новим комерційним сортом за останні 20 років, зараз (літо 2010) продають 8 сортів суниці, в т.ч. новий сорт Elianny, красиво-названий Sweet Eve і сорт з екзотичною назвою El Dorado. І вони (продавці) не одні! Шукайте уважно і серед ящиків зі стандартною суницею Ви знайдете і щось цілком особливе! А ось моя оцінка знайомих сортів, які я тепер попробувала.

ALBION (наявний у Waitrose): новинка ринку. Ягода ця, коли вирощена по правилах органічного землеробства, є насиченого червоного кольору і дуже солодкою. З подвійними вершками – ну просто супер-хіт.
AVA (наявний у the Co-operative, Sainsbury’s): виведений у Шотландії сорт, де він переважно і вирощується. Серцеподібна ягода відверто солодкого смаку і хорошої твердої текстури.
ELSANTA (наявний у Asda, Sainsbury’s, Morrisons, Tesco, the Co-operative, Waitrose): хоча цей сорт в минулому мене розчаровував, цього разу я була приємно здивована його ягодою – хоча деякі екземпляри і були досить прісними, більшість таки мала смак, хай і не видатний.
ELSINORE (наявний у Sainsbury’s): бліда гострокінечна ягода. Не надто симпатична на вигляд і найменш солодка з усіх ягід , які я попробувала.
ENGLISH ROSE (наявний у Waitrose): цей сорт ще не достиг, але з минулого досвіду можу його впевнено рекомендувати. Попитайте за ним ближче до кінця сезону.
EVE’S DELIGHT (наявний у the Co-operative, M&S, Waitrose): Маленька дуже солодка ягода – прекрасна річ з вершками або зі свижевитисненим соком лимона для отримання кислих ноток.
JUBILEE (M&S, Sainsbury’s, Tesco): Найкращий! Червона ягода, ароматна і солодка на смак – очевидний сорт-переможець.
SONATA (M&S, Waitrose): солодка, іноді трохи водяниста ягода. Хороший сорт, але нічого особливого.

ДОВІРЯЙТЕ СВОЇМ ВІДЧУТТЯМ
...
На майбутнє: ніколи не купуйте суниць швидше, ніж, принаймі, кінець травня – Ви змарнуєте Ваші гроші, тому що суничка потребує хорошої дози сонця, аби не розчарувати Вас.
...

ГМО ФАКТОР.
Хоча деяка імпортна суниця, що є у нас в продажу, може здатися Вам підозріло великою, на сьогодні британський ринок суниці повністю вільний від ГМО-продукції.
А от у США є ягоди, які генетично модифіковані задля продовження термінів зберігання. Вчені досягли певних успіхів у імплантації генів риби у рослини, що допомагає (рослинам) краще переносити мороз.
...
Loretta (21.11.2011), MixaP (09.09.2010), nat_kol (28.12.2010), vitalyk_2004 (10.09.2010), yurko-s (26.12.2012), Дмитро (16.04.2012), ирина матюх (27.09.2010), Марлена (09.09.2010), Ольчик1987 (14.09.2010), Света(клубника) (09.09.2010), Шура (12.11.2010)