Местный
Поблагодарили 14,757 раз(а) в 1,654 сообщениях
|
Re: Высокие грядки: критикуйте, подсказывайте, советуйте!!!
Я використовую, майже. Але рити грядки мені не сподобалося (дві штуки розкрила по 3,5м). В мене городу всього сотка, місця шкода.
Я роблю так... В мене грядки стаціонарні, тож між ними доріжки, см 50-70, які я мульчую бур'янами, травою. Тож я роблю траншею з доріжки, землю виймаю з доріжки на грядки праворуч, ліворуч неї ( заразом земля на грядках трохи оновлюється). Копаю на штик/півтора, як натхнення є, я люблю це.але копаю не клином, а звичайну траншею, щоб більше влізло. Заповнюю її залежно від сезону, але весною більше подобається, бо на дно йдуть обрізки троянд ( їх не закомпостуєш), гілки після обрізки дерев - отак, як є і вкладаю, трамбую ногами, можу до самого верху натрамбувати, зверху широку довгу дошку покласти, щоб ходити по доріжці і трамбувати далі. Потім все тоньше і тоньше складаю, обрізки багаторічників, злаків, далі вже бур'яни йдуть, верхній шар скошена газонна трава, щоб красиво і приємно ходити. Якщо траншею забиваю восени, то на дно кладу листя з груш ( через їржу їх не компостую), знову троянди, малину, багаторічники, верхній шар - листя, на них дошку, щоб не розліталося. Якось цілу траншею, 3,5м, забила гілками магонії, вона колюча, лист жорсткий, через рік і сліду не лишилося.
Тобто компост у мене в городі, не треба возити тачкою туди-сюди. А ще ці траншеї як дренаж працюють, коли дощі сильні йдуть. В людей інколи калюжі тижнями стоять, часник гниє. В мене - ніколи. За роки мульчування і компостування город піднявся см на 30-40. Навесні швидше прогрівається. В мене суглинок. На городі 8 3,5метрових доріжок. Зазвичай дві з них я за рік розкопую. Дрібнити гілки шредером мені було дуже довго і нудно, а так склала, притовкла. Товсте гілля йде в камін/мангал. Більша частина грядок вузькі 80-90 см, тож думаю майже вся городина, окрім коренеплодів, до цих траншей дістає. Мені сподобалося так більше. Вже років п'ять так роблю.
Последний раз редактировалось Люд.а; 24.01.2024 в 01:24.
|