Всі знають, що від підщепи залежить розмір дерева (крони). Але 7-річний досвід мого саду показує наступне:
1) Сад вирощений на яблунях дичках, що виросли з насіння рознесеного пташками, тому дерева ростуть хаотично на ділянці 8 соток. Дерева пощеплені в 2016-2017 роках сучасними (правильніше сказати, поширеними сьогодні) сортами (Вільямс Прайд, Пінова, Богемія, Скіфське золото, Чемпіон, Юв. Дельбара та ін.). Кожного року яблуні обкопувалися, дощеплювалися (майже всі багатосортові).
На сьогодні (2023 рік) всі дерева вже кілька років плодоносять, однак жодне не дотягує вище 3 м. Виняток старі сорти: Донешта, Білий налив і Ренет золотистий. Є сорти які взагалі стали в рості і лише плодоносять: Юв. Дельбара, Ск. золото, Вільямс Прайд, Голден Рейнджерс.
(фото, відео можу надати)
Досвід мого саду ставить на дискусію питання, що на дичках дерева будуть величезні. Це не завжди так. Вважаю, що у моєму випадку такий результат зумовлений двома факторами:
1) грунт - сад на суглинках, шар чорноземну 25-30 см.
2) сучасні сорти схильні до раннього вступу в плодоношення, тому якщо їх мало обрізати, вони скоро зупиняються в рості і переключаються на плодоношення. Тому за рахунок цього навіть на підщепах-дичках можна мати дерева невеликого розміру.
Отож, дички не варто списувати з рахунку як стійку із сильною кореневою системою підщепу.
В минулому році (2022) закладено ще один сад на дичках, але вже на гарному чорноземному грунті біля ріки, через кілька років побачимо, чи ситуація повториться