Цитата:
Сообщение от NaLiKa
Друзі. Маю ось таку йолку-жирафа.
Питання: чи можливо і доцільно зараз вкоротити центральний провідник десь на третину біля найбільш вертикально ростучої гілочки щоб сповільнити ріст вгору, а натомість збільшити "кустистість"? Чи ці маніпуляції призведуть до кривого ствола і краще дати їй вирости до бажаної висоти, а потім вже методично зносити верхівку?
|
Я вже кілька років "граюсь" стрижкою ялинок, різних. Тому напишу, щоб зробила я. Будуть конкретні питання по процесу стрижки-відповім. В суперечки, якщо хтось не згоден, не буду "гратись". нема настрою і не бачу сенсу. Тому вчора і видалила свій допис. Але потім згадала, що мені форум допоміг багато і треба бути вдячною)
Почну з наочного прикладу. Ялинка, яку купила заввишки 80см, без ніякої верхівки і однобокою гілкою. Який сорт, то невідомо, але якась сортова, бо хвоя пухнаста і гарного кольору. Була надія, що так і буде рости низьким кущем. Ні, якщо ялинка повинна бути Ялиною, то вона буде такою, як каже генетика. Перевірено мною на різних ялинках.
Отже. На фото1 вона вже відростила собі верхівку, робила це самостійно, ніхто її не чіпав, росла, як заманеться. Якщо хоче бути дорослою ялиною, то хай буде. Все, що робила- стригла. В підсумку маю таку ялинку(фото2). Далі стригти не планую, бо крона вже сформована, далі буде рости, без стримання висоти, але крону, якщо буде потрібно, то буду корегувати і далі.
Фото3- це колюча Глаука, яких повно росте по всьому місту. Мета-стримувати ріст, мені не потрібна там висока і широка ялинка. Якби не тримала висоту 2м, вона вже давно була б заввишки метра 4. Фото тогорічне, зараз вже підстригла і залишила верхівку 10см заввишки.
На те, де і як розташовані бруньки давно не дивлюсь, бо кожного року гілок все більше і роздивлятись, куди дивиться та спляча брунька вже нема сенсу. Але спочатку, так, дивилась, щоб не було "ям" і просинались бруньки, що розташовані всередині крони.
Отже. Що б зробила я з вашою ялинкою- постригла всю. Бо в неї і крона має "непристойну поведінку". Щоб крона вийшла рівнобічною, мені в допомогу бамбукова опора для рослин, або вудка для рибної ловлі

Прислоняю її до ялинки під кутом, якою хочу бачити "піраміду" крони. Верхівку вашої ялинки я б відрізала нижче отих двох гілок, що ростуть під бруньками. Верхівку, взагалі, можна залишити заввишки см 10-15. І далі відрізаєте в гілок все, що знаходиться за бамбуком. Тоді ви і висоту ялинки будете контролювати і мати щільну крону гарної форми.