Цитата:
Сообщение от Pirozhochek
То ли персик, то ли нектарин. Сосед его то так, то так называет.
На кой окучивал - не знаю, сам сусам.
Ко мне приходит потрещать, поскольку сам и ему скучно. Но бывает и спросить чего - я ж могу и в интернете глянуть, а у него такой возможности нет.
|
Окучна не страшна, наоборот, читала раньше советы Николая Манько (персиковод), когда зимы были еще суровые, так он все свои персики окучивал на зиму на сколько можно . А по обрезке поддерживаю Олю apple1210 . У меня так растет мой первый персик и мне очень нравится такая формировка-каждый стволик несет свою нагрузку и не боюсь, что если будет только один ствол, то или вымерзнет, или усохнет.
---------- Post added at 10:41 ---------- Previous post was at 10:14 ----------
Цитата:
Сообщение от Roman_1980
1. Декілька дерев потребують омолоджувальної обрізки з пониженням крони. В них спільні проблеми — центральна частина крони, це майже голі гілки першого та другого порядку, скелетні ростуть або занадто вертикально, або узагалі горизонтально. Тобто, при обрізці скелетних гілок розгалуження для переводу або немає, або тонкий пагін, а різати потрібно в діаметрі 10-15 см. (яблуня, черешня), 6-12 (слива, абрикос, персик). Значне омолодження рекомендують ділити на 2-3 роки. От мене цікавить, якщо я обріжу 1-2 з 3-5 скелетних гілок, то чи виростуть з них пагони ? Адже, по-перше, порушиться принцип рівноваги, так як інші вищі гілки будить краще рости, по-друге, обрізана гілка буде у відносній тіні.
|
Черешню обрізати вже не варто, вона в дорослому віці погано реагує на сильну обрізку. Хіба, як що не жалко, поексперементуйте. Далі. Обрізку потрібно починати саме з верхніх, щоб понизити дерево. Тоді нижні заплодоносять. І переводити на горизонтальні гілки не бійтеся, нічого страшного в цьому немає. І різати такі штамби приходиться, головне, зрізи повинні бути під кутом від гілки, яку залишаєте.
Цитата:
Сообщение от Roman_1980
2. Для кісточкових значну омолоджувальну обрізку рекомендують проводити в період збору врожаю (літня обрізка), але на усіх переглянутих відео її роблять в лютому-березні, то коли краще ?
|
На всіх відео показують обрізку в промислових садах, а в них немає часу як в нас з вами. В них час-гроші. Але все одно основну обрізку кісточкових треба робити весною, приблизно в квітні, а пізніше літню роблять вже корегуючу. Та, що після збору врожаю вже буде прищипка тих гілок, що виросли за літо.
Цитата:
Сообщение от Roman_1980
3. Що робити з яблунею в якої немає штамбу, три рівноцінних гілки, середня росте прямо ?
|
Нічого не робити. Чим Вам не подобається така яблунька? Вона дуже стара? Яка товщина цих гілок? Бажано б фото.
Цитата:
Сообщение от Roman_1980
4. Абрикос, як його не обрізав, штамб все одно росте, уже більше 1,2 м., його обрізати на пеньок чи коротко обрізати гілки першого порядку ?
|
Я не розумію, як може рости штамб, як що його обрізали. Можуть рости жирові пагони з штамбу, але як росте зрізаний штамб? Я навпаки гілки першого порядку завжди залишаю, підрізаю, щоб саме на них отримувати врожай, а не лізти вверх за плодами. Обрізане дерево повинно мати форму піраміди. Тому гілки першого порядку повинні бути самими довгими.