Цитата:
Сообщение от ulianka111
Я б з радістю користувалась простою нітроамфоскою. Але потрібно знати як міняти пропорції. Зрозуміло що формула 16-16-16 може замінити Майстер чи Партенр 20-20-20, просто дати не 10г на відро, а 12г. Але як визнатчити скільки добавити суперфосфату чи каліймагнезії? Я в хімії повний ноль.Наприклад мені потрібна формула 10-13-10 або 3-11-38. Як їх отримати? Може хтось підскаже пропорції.
|
Я в хімії теж повний ноль. Але.
Припустимо, ви хочете на кущ винограду внести (умовно) 22 гр. азоту, 17 гр. фосфору та 40 гр.калію. Ось так дивно мені заманулося. :-)
За основу беремо нітроамофоску: 17:17:17.
Внесши її 100 грамів, ми додали по 17 гр кожного з добрив. Чудово. Фосфор "закрили".
Для того, щоб додати 22-17=5гр. азоту беремо 11 гр. карбоміду (46% азоту) - це приблизно 5.1 гр. поживного азоту.
Отже маємо вже 17+5.1 = 22.1гр. азоту. Чудово.
Лишився калій. Застосовуємо калімагнезій - в ньому 28% калію.
Додаємо 80гр. калімагнезію або 22.4 гр калію. Що в сумі по калію дає 17+22.4=39.4 гр.
Враховуючи, що аптечної точності в даному разі нікому не потрібно все це можна округлити. Там стільки ймовірнісних факторів - від рівня розчинності в воді до проценту досягнення коренів - що точність може бути дуже грубою. І рахувати з точністю до десятих грама жодного сенсу не має.
Тобто практично ми набрали з нітроамофоски, карбоміду та калімагнезії потрібну (довільну, наперед задану) кількість поживних речовин. Порахувати магній, сірку, кальцій можна додатково, якщо є час та натхнення.
Я написав собі такий шаблончик на EXCEL та розраховую дозу. Причому оскільки в різні терміни треба вносити різні за відношенням кожної з речовин та і різну за кількістю, це дає мені змогу не тільки прорахувати дози для кожного з 7 підживлень, але й слідкувати, щоб за сезон набрати потрібну загальну кількість кожної з речовин. Крім того, ввівши співвідношення для різних добрив можна комбінувати і робити обрахунки виходячи з того, що у вас є в наявності.
От якось так, не дуже-то і складно.
З "по листу" там інша пісня. Я її як саме елемент підживлення не розглядаю. В мене це елемент "лікувального" процесу, якщо бачу, що є недостатність якогось з елементів. Ость тоді, як швидка допомога, можна і по листу. Але здебільшого обходжусь без цього.
P.S. Ну і звісно, компост, перегній, курячий послід та попіл так не порахуєш.