Показать сообщение отдельно
Старый 29.05.2020, 15:24   #7
pacat
Освоившийся

Поблагодарили 477 раз(а) в 119 сообщениях
pacat is a glorious beacon of lightpacat is a glorious beacon of lightpacat is a glorious beacon of lightpacat is a glorious beacon of lightpacat is a glorious beacon of light
По умолчанию Re: Прививка и окулировка плодовых

Цитата:
Сообщение от Нина Посмотреть сообщение
Чому садовий вар заважатиме зростанню? Чим саме? Рана буде поступово затягуватися і видавлювати вар, яким треба закрити цю рану. Адже вар для цього і роблять, щоб закривати рани на деревах.

Мій багаторічний досвід показує наступне:
Садовий вар використовують в основному при щепленні, бо він завдяки своїм складникам (парафін, віск, смоли) запобігає випаровуванню соку. Якщо ж справді хочете допомогти дереву, щоб рана швидше зажила, то використовуйте спеціальні мазі (правда ціна в них набагато більша за ціну садового вару), або робіть їх самостійно, а не використовуйте садовий вар на парафіні чи віску.
Влітку, коли черенки вже добре прижились після прививки, я знімаю ножем весь садовий вар. Замітив наступне: там де вар був забраний - дерево швидше затягує рану, а де залишився, то цей процес йде набагато повільніше. Дерево намагається витиснути вар, бо він недозволяє деревині дихати і може зберігатися на поверхні багато років.
Дерево як і людина - чимось схожі, коли в людини краще заживає рана: коли поверхня дихає, чи знаходиться під щільним накриттям?

Ще в багатьох форумчан і людей в яких обрізував сади є такий стереотип, що після обрізки всі зрізи треба замазувати садовим варом - на мою думку, це зайва трата часу і сил, і практика це виправдовує. Коли я працював в сад. центрі "Шоні", там при обрізні про ніякий садовий вар і не йдеться.

Думаю це питання про садовий вар і замазку - викличе дискусію, бо багато привикли вже до такої практики
8 пользователя(ей) сказали cпасибо:
Annetta (29.05.2020), walisan (19.07.2020), yuzhanin (08.01.2022), Витуся (10.01.2022), ЛилияЛа (29.05.2020), Максима (14.03.2022), Нина (29.05.2020), Олексій (15.07.2020)