Re: Жимолость съедобная
Щодо до запилення -- питання тільки у часі цвітіння. Ранні сорти, середні, пізні. Так і цвітуть, дозрівають у різний час. І смак різний. Для України це в принципі нова культура. На Далекому Сході (Приморський край Росії) сортів може й не знають, не називали по імені, тільки за характерними ознаками. З дикої природи ця ягода зовсім недавно. Перенесли з лісу, тепер декілька десятків років відбір, селекція. Але ягоди дуже різняться у всьому. Гіркі ягоди лікувальні, можна як приправу до овочів, м'яса. Солодкі -- десерт. За формою та розмірами були як кущі смородини і як невеликі деревця. Ягода мені тим подобається, з тих, що у мене росте, особливо рання. Дозріває з суницею разом. Коли ще інших ягід майже немає. Є й пізніші сорти.
Тепер по темі. Сортові виділяються певними якостями. Без запилення врожай є. Але невеликий. При запиленні кг чи два це вже добре. Без запилення мисочка. Ягода доволі смачна і безпроблемна. Тормозить у перші роки дуже. Потім кущ росте трохи краще.
Тож про сорти. Аню, підберіть собі по декілька сортів з різним часом дозрівання та смаком, розміром ягід. Перезапиляться, якщо посадити поруч. А те, що пишуть такий сорт запилювач такого, то це, думаю, рекламна хитрість, щоб продати слабші за основними показниками сорти.
Я так думаю. Написала з того, що бачила, і того, що у мене росте (сортів 5 -- 6 десь, назви шукати не буду).
|