Я, звісно ж, за екологію (в рамках адекватності, від шампуню і миючих засобів відмовлятись не збираюсь).
Але абсолютно впевнена, що набагато більшої шкоди екології завдають пакетики і пластикові пляшки.
Я сміття сортую - 1) органіку курям і в компост, 2) все, що можна спалити у котлі 3) пластик, рідко скло, метал - вивозимо в місто у баки.
Так от за тиждень передсвятковий у мене назбиралось 2 набитих сміттєвих пакети чималого об'єму
тільки пакетів, пакетиків, кульочків і упаковок з-під всяких продуктів і покупок.

Ну ще там 3 чи 4 консервні банки, але вони теж набиті вщент пакетиками. Думаю, це десь приблизно дорівнює одній ялинці за рівнем заподіяної шкоди. Якщо не більше...
Для порівняння - у мене за місяць максимум 2 пакети збирається, бо решту сміття так чи інакше утилізуємо своїми силами на місці. А тут, по суті, за 5 днів мішок пластику.
Пляшки окремо - їх хоч використаю ще десь на хазяйстві навесні.
Ці пакетики мене давно бісять, великими вже багато років не користуємось, накупили купу зручних сумок для покупок.
Але що робити з цими нескінченними маєчками я не знаю. Купила по жменьці різних видів цукерок - викинула 7 пакетів

Це звичайно, зручно і комфортно. Але поки нема можливостей для адекватної утилізації - це біда.
А ялинку я хочу брати литу, думаю років 20 мінімум вона прослужить.