Таня

Боюся, що оскільки обидва кущі захворіли бактеріальним раком, то є шанси, що вони були заражені з самого початку... Я польські давно не купував, раніще їх продавали у нас на ринку у Львові, просто з картинкою і без назви сорту. Ніколи бактеріального раку на них не було.
Пролий горілкою ті місця посадки, можна додатково і Фармайодом.
Чесно кажучи, я не сильно переживаю, що мої інші троянди можуть захворіти. У моїх проявилась ця хвороба майже одночасно, на трьох кущах, і після лікування більше ні на кому не бачив БР.
А ще згадав, що давніше, може років 4 назад, викопав два кущі, котрі розвивались погано, причину бачив у затіненні їх (у нашому кліматі ітак сонця недостатньо, а якщо посадити ще й у півтінь- можуть відставати у розвитку, так думаю). Викопавши, на корінні побачив нарости, я тоді і не подумав що то може бути бактеріальний рак. Я їх викинув, бо на це ж місце купив нові два саджанці такого ж сорту. Я тоді ще й розковиряв ці нарости руками. На скільки памятаю, ніяк особливо не дезенфікував ні землю, ні руки, ні інструменти. Землю звісно тоже не замінив. Нові саджанці посадив туди або зразу ж, або через пів року (не памятаю, коли точно їх отримав). Ростуть вони на цьому ж місці дуже добре, великих розмірів, пишно цвітуть.
Так що не варто сильно переживати, ІМХО. Все буде добре. Троянди надто сильні рослини.