Як наслідок теми мульчування агроволокном і поверх корою, напишу тут, щоб не писати не по темі в "Сезон 2018. Хвалимося трояндами."
Дуже прошу поділитися інформацією по такому питанню.
Якщо в розаріях багато мишей-польовок, котрі жруть коріння троянд. Чи вірно я розумію, що вкривши землю агроволокном, і поверх корою- миші від такого тільки "зрадіють"?
Кілька років назад замульчував більшу частину розаріїв кокосовими чіпсами. Троянди зраділи. Але пізніше виявилося, що миші зраліли ще більше

Цієї весни звернув увагу, що деякі мої кущі троянд (відмінно перезимувавші) не відкривали бруньки, а навпаки почали всихати гілки. Легкий рух моєї руки-і в мене в руці підвис кущ в отакому стані (на фото Pastella, весь корінь з'їли миші):

А отак виглядала Teasing Georgia, в порівнянні з непошкодженими мишами сусідніми трояндами:

Так виглядають нори мишей (і напевне прогризти агроволокно для них- немає жодної проблеми):

Майже всі мої троянди посаджені у відра (з відрізаним дном). Надіявся, що оскільки миші роблять їх ходи на глубині приблизно 20 см (з моїх спостережень)- то до коріння троянд не доберуться. Але миші добралися навіть у відра, у деяких відрах є нори знизу вверх, на щастя-таких мало.
І ще одне питання. Чи відомі вам якісь справді ефективні відлякувачі гризунів, котрі живуть в грунті? Можна і дуже дорогі. Можливо не китайські, а європейські? Але щоб ефективні... оскільки часто пишуть, що відлякувачі не працюють.
Я цієї весни на моїх двох сотках поклав в нори більше сотні таблеток Шторму (в рукавицях, щоб миші не внюхали людський запах від отрути, прикривши нори камінням). Але нові нори появлялися буквально після мене.