Re: Обрезка и формировка плодовых
Допоможіть вирішити дилему.
У мене є три вишні невідомого віку, але думаю, не менше 15 років їм точно. Два різні сорти. Одну точно буду прибирати, бо заважає і нам і сусідній вишні (відстань десь 1,5м між ними)
Скажіть, чи має сенс інші два дорослі дерева обрізати на омолодження? Чи просто садити їм заміну вже, а потім корчувати?
Проблеми:
1. Урожаю майже нема. В 16 році з 3 дорослих дерев може 1,5 відра зібрали, в минулому все вимерзло - 0,6 кг з усіх. В цьому році цвіли всі три, як облиті піною були. А вишень знову ледь відро набралося
2. Загущені, високі і криві крони. Бруньки на кінцях довгих голих гілок (я вірно розумію, що це в мене вишні кущового типу?) Збирати вишні дуже проблемно - високо, гілки занадто переплутані, одна мука поки ті пару кг нарвеш.
Я читала, що вишня плодоносить 15-20 років, тобто мої вже мабуть своє віддали, ну або на межі того. Але наче шкода корчувати дорослі дерева, тому не можу прийняти рішення.
І звідси питання:
- Чи має взагалі сенс обрізати десь 2/3 висоти крони по скелетним і сильно прорідити/вкоротити решту гілок? Чи занадто високий ризик що дерево взагалі загнеться після такого? Чи можна ризикнути і може воно дасть приріст і омолодиться? (ну і головне - чи буде плодоносити краще)
- Якщо обрізати, то певно ж весною? Тобто на 19 рік вишні в мене не буде, можливо почне плодоносити на 2020?
- Чи ще зараз/восени можна дати якусь підкормку, шоб підтримати чи то надати сил дереву, щоб воно легше перенесло обрізку наступної весни і мало ресурс для нового приросту? Чи вже пізно підкормлювати?