Показать сообщение отдельно
Старый 06.06.2018, 22:10   #1589
mari4ka55
Освоившийся

Поблагодарили 81 раз(а) в 29 сообщениях
mari4ka55 has a spectacular aura about
По умолчанию Re: Земляника. Выращивание и уход (ч.2-я)

Цитата:
Сообщение от MixaP Посмотреть сообщение
Краще на нове місце, і не всю, а кожного року поступово, по кілька рядків. Якщо повністю нову грядку - є часник, поряд з ним - рання картопля, цибуля - туди садимо.
Грядка ж не огороджена, то ж крайні кущі нехай кидають вуса на сусідні грядки, на 1-2 розетках вуса можна вкоротити. Це і буде розсада. (Є натхнення - можна стаканчиками гратися, але то марудно і не зовсім практично, укоренити потрібно, часто падають-перекидаються, наступити можна чи спіткнутися, полив, догляд...) А ще серед старої грядки є багато минулорічних полуничних кущиків (як не обривайте вуса - щось та проросте). От їх теж можна пересадити прямо з грудкою грунту на нове місце зі старої діляночки, і гарантовано матимете у наступному році урожай. Можна було весною зробити розсадник - відкопуєте великий кущ і з грудкою землі (можна кілька), закопуєте на вільному місці. Він кине вуса і буде розсада, ніщо не змішається. Ну, Вікторію не сплутаєш, листя велике, а інші - помітити кілочками чи нитками кущики з ягодами (дружина так тюльпани нитками кольоровими помічає), потім по вусах від куща знаходити його, а не інших кущів, вкорінені розетки.
Коли пересаджувати - коли є розсада і місце. Чим раніше, тим краще, щоб встигла закластися і нарости брунька. Не зволікайте. Восени чи навесні я пересаджував, але урожаю ж майже немає. Обриваєте (відщипуєте) перед посадкою великі листки (крім кількох маленьких в центрі кущика), поливаєте помірно (щоб не підгнили і не спарилися від спеки, полити антихрущем, Актарою чи біозасобом Метаризин, обов'язково притінювати, поки не піде в ріст (травою, бур'янами, лопушками, чи гілками з листям).
І ще. Ми 14 років навчалися у цій місцевості щось вирощувати. У цьому сезоні відмовилися повністю від ядохімікатів, тільки біозасоби. З хімії - добриво Екоплант, попіл і вапно гашене пушонка (для розкислення грунту). Тепер з маленької грядочки збираємо не мисочками, а відрами. Не-ма-є суничного кліща! Забули. Ще б слимаків трохи відігнати. Сливи, яблуні - небачено зав'язали плодів! Гілки гнуться. Агрус, смородина - чистенькі, гілки рогачиками підпираю! На малині гудуть бджоли, буяє все. Листочки на виноградах вперше чисті, без кліщів і болячок. Біозахист, органічні добрива і полив. Успіхів!
MixaP, спасибо большое за такой развернутый ответ. Клубника в огороженой грядке сейчас.
Стараюсь тоже больше био - пепел, перегной, травяной настой. Земля - песок тут у нас. Рассада в стаканчиках - видела где-то , что брали прикапывали эти стаканы там же по краям грядки и дно вырезали. Пока думаю попробовать. Но вероятнее всего, что буду почуть-чуть закладывать грядку новую. Было три у меня огромных и длинных, но ввиду того, что я просто физически не успеваю мульчировать и прорывать траву и усы, Да и что говорить- не успевала собирать всю ягоду)) оставила сначало две, а теперь одну. На этот год конечно не так шикарно, так как некоторые кусты весной омолодила) но все равно заморозить будет на зиму на компот и поесть всем.
mari4ka55 вне форума   Ответить с цитированием
3 пользователя(ей) сказали cпасибо:
Заречье Плант (07.06.2018), Т-150 (18.06.2018), утя (06.06.2018)