У цьому сезоні вирішили відмовитися від хімічних засобів боротьби. Кілька років безуспішно боролися з білокрилкою, в минулому році павутинний кліщ знищив тепличні огірки, мало не втратили Бругмансію... На базарчику продавець порадила Актофіт + Бітобаксибацілін - БТУ. Помогло, я додам фото бругмансії, котру винесли після зимівлі з хати. Зараз її сильно пошарпали вітри і спека попекла трохи листя. Вперше за кілька років ожила і розквітла!!!
А ще сусідка-дачниця пропонувала проти личинок хруща біозасоби, вона член Клубу органічного землеробства (ніби так), там знижки. Відмовився, сромні ми. Розшукав магазин самостійно. Він у напівпідвальному приміщенні в високій споруді колишнього інституту картографії (може назва змінилася), з тильної сторони, з двору, район Дарницького автовокзалу, майже між метро Чернігівська і Лісова, вул. Попудренка 52Б (додам скрін карти зі стрілочками-вказівниками).
Що я там прикупив. Ентоцид (Метаризин), був тоді у гранулках, Гуапсин, Натур Гард, Боверин (фактично висівкиз борошна з біодобавками), Бітобаксибацилін, Актофіт, Метаризин рідкої форми. Від болячок взяв Трихофіт.
Ентоцид в гранулах змішували з сухим грунтом і 100 граову баночку розсіював під перекопування. Другу упаковку частково використали, так само, але уже в кожну лунку під посадку картоплі і по грядках перед загортанням рядочків. Натур Гард розвів і провів оприскування всіх кущів перед цвітінням. Картоплю потрійною дозою обробив перед посадкою так, як раніше Престижем (за власної ініціативи в якості експерименту). Засіб ВАРТИЙ уваги! Виноград, смородина - чисті, знизу на винограді окремі листочки почали червоніти, десь ожив кліщ. Але на калині і смородині тля зникла!
Метаризину купив 0,5 л, мало, десь відер на 14 розвів, ще трохи залишилося. Полив малину (грамів по 200 під корінь), суниці (місцями вибірково), і усі троянди з флоксами і бузок. На іриси не вистачило

. Числа 15-го докуплю ще (ми часто мітингуємо у Києві, попутно трачусь на біозахист, вже пішло 500 грн!). Там термін придатності малий, лише рік-два. Але продають препарати щойно від виробника, навряд чи стали б торгувати підробками... Але в інтернеті не замовляв, трохи боязно. Про подальші результати опишу пізніше. Зараз бачу, що біля баклажанів від дії Натур Гарду стали появлятися мертві колоради. Решти ще не використовував, то спека, то ось дощі (вчора відремонтував насос і розпочав полив суниць

)... Застереження щодо бджіл десь є у якомусь препараті! Думаю, що опис цих біозасобів є в інтернеті. Кожен вирішує сам. Я вирішив, що досить труїтися, спробуємо боротися без хімії. Це не реклама, а спроба допомогти таким самим "землерийним" форумчанам. Фото бругмансії від 22 квітня 2018р.