Мені тут дістався старий сад. Я не обробляю бо елементарно не можу - не дістаю. Крони починаються тільки на рівні 3-4 метрів, у кількох дерев основний масив крони ближче до 10 метрів. Лазити з оприскувачем із ядом на 4-метрову драбину я не збираюсь, бо життя мені дорожче за відро груш чи яблук. (уже летіла з драбини з 12 літрами на спині, чудом ногу не зламала, забилась так, що півроку лікоть не рухався)
Результат життя саду без обробок (думаю, його взагалі ніколи не обробляли)
- дерева хворі. Всі.

Об'єктивно - 90% має піти на дрова. На старих яблунях скелетні гілки майже без кори, всі крони цвітуть різними кольорами грибів. Ну і трутовик, звісно.
- плоди хворі. Груші, яблука всі в парші. В минулому році з літньої яблуні 70, а то і 80% щедрого врожаю пішло в помийку бо яблука були які хочеш: і з плодовою гниллю, і ще з якимись болячками, і в парші сильно. Ну звісно гусінь була у 90% яблук, ті що йшли в їжу просто обрізались. Найздоровіший плід у саду- сортова алича, мабуть одне з наймолодших дерев, там падалиці було у % менше і дозрілі плоди були чисті і майже без гусіні. Вишні теж відносно молоді, стан дерев і плодів 50/50. Слива єдина, прекрасний сорт, пішла під ніж, бо ні урожаю (15 сливок не рахується) ні толку з неї нема. Зимові яблука - дуже малий урожай, всі яблучка криві-косі, в парші і з шкідниками всередині.
Висновок: наче візуально є великий сад, а толку з нього дуже мало. Без сліз можна дивитись на горіхи і вишні. Алича сортова була нещадно обрізана по причині трутовика, але я не розраховую, що вона довго проживе. Хоча б до того часу, поки їй підросте заміна. Яблуні всі негодні абсолютно, трохи підростуть нові саджанці і будемо вирізати їх.
Молоді саджанці, що посадила восени, буду обробляти хімією по схемі, і ті що тільки в планах посадки теж. Без надії "а раптом пронесе", а по алгоритму, виходячи із принципу що краще профілактика, ніж лікування або хірургія.
З іншого боку, в мене в сусідки садок скажемо так середнього віку. Уже повноцінні дерева, років від 25 до 10. Каже, що не обробляє, вона взагалі противниця будь-якої хімії. Яблуками пригощала - прекрасні яблука, хоч на продаж вези. Черв'ячок може й трапиться, але вважається признаком екологічної чистоти

Але! Вона 2 рази на рік запрошує до себе спеціаліста, який їй по всім правилам проводить санітарні обрізки, ретельно оглядає дерева на предмет хвороб і ще там щось робить, не розпитувала. Я от трутовик на аличі елементарно прогледіла, може якби вчасно помітила, то в дерева було б більше шансів, але в мене поки нема знань потрібних і око не набите