Моя мама на пенсії 32 роки, я - 11 (пішла у 55), чоловік - 8 (пішов у 60).
Прожити на пенсію неможливо без підтримки дітей-онуків. Ми переїхали в село, щоб не проїдати пенсію, а самім вирощувати овочі-фрукти-ягоди, навіть качок-курей завели. Але це - поки трохи є сил та здоров"я. Працювати викладачем або програмістом я фізично могла би ще років 5, але начальству потрібні молоді-із-досвідом. Чоловік із своїм досвідом керівництва та зв"язками після 60-ти теж нікому не став потрібен...

Пенсійне посвідчення МЕНІ потрібне тільки для безкоштовного проїзду у трамваях-тролейбусах Дніпра, по селу у робочі часи-дні замість 5грн пенсіонер платить 2 грн.
Теоретично кожний автобус або маршрутка до Дніпра-Новомосковська повинен провозити 1-2 пільговікив безкоштовно, але...
Один раз тільки "повезло" - сіла в ПУСТУ маршрутку до Дніпра, спитала водія, чи можна мені-пенсіонерці безкоштовно проїхати? Він кивнув, але його негативну енергетику

я відчувала всю дорогу, заощадила 18грн...

більше не користувалася цією пільгою, бо знаю, що перевізникам дуже мало відшкодовують за такі пільги.
В музеях-аптеках-кінотеатрах я завжди питаю - є пільги для таких, як я? Іноді в центральних аптеках Дніпра можуть дати 1%.

Коли в мене є час, то я їду в саму дешеву аптеку Дніпра, коло онкоцентра, там ціни на 5-10% менше.

---------- Post added at 11:19 ---------- Previous post was at 11:15 ----------
Забула - ще субсидію на опалювальний сезон вдруге оформила, без неї реально би не вижили без дітей...