Цитата:
Сообщение от Kalina
З приводу Натчезу. Один з сортів, що попав під весняний приморозок. В результаті дуже низька зав"язуваність, з здоровенного куща буквально 5 ягід. Так розміром дивує, але за смаком не скажу що буде в фаворитах. Пагони заміщення в межах сорту (з відгуків інших ожиноводів). Поки триматиму для колекції, а там побачу.
П.С. Дякую!!! Юра у Вас приват переповнений, тому тут).
|
Так, цьогорічний приморозок пройшовся й по моїх кущах Натчезу. Якщо перші прогнози по втратам були до 20%, то в реаліях напевно більше - в середньому десь біля 25%. При цьому, ураження заморозком нерівномірне - полосами/п"ятнами.
Але у мене, при посадці через 2 м, немає проблем з пагонами заміщення у Натчеза. У цьому році приблизно по 4-6 шт/кущ (точно не скажу, бо можуть бути нижні відгалудження. Але питань багато і збираюсь сфоткати кущі у основі/при грунті перед укриттям). Хоча при моїх потребах я не "парюсь" навіть коли їх три

Так що, навіть у цьому році після заморозків, в середньому, урожай був від 20 літрів на кущ
Що стосується смаку, то тут ... кожному своє.
Дійсно, якщо брати всю мою лінійку сортів, то по смаковим якостям Натчез не найліпший, але й середнячком його не назву.
Просто для кожного часу свій смак. Наприклад, з ранніх сортів мої домашні (і не тільки) віддають перевагу саме Натчезу. Той же Лох Тей просто солодкий сорт, який не має тих гармонійних відтінків смаку, притаманних тому ж Натчезу.
Ще необхідно звернути увагу, що сорти дуже часто не розкриваються за перші рік-два. А також на смакові якості ожини суттєво впливають грунти і їх мінералізація. Про погоду і використання поливної води вже й не кажу. Все це потрібно враховувати в агротехніці вирощування.