Цитата:
Сообщение от Pixie
освітленість пекельна  Захід, трошки з уклоном на південь.
Найближче дерево в 10-12 метрах, але скоро піде під спил бо аварійне. За доріжкою хочу навесні посадити щось або декоративне швидко ростуче з великою кроною (катальпу?) Ну або горіх. Але поки воно ще виросте, та і далекувато. Тому в цю смужку біля вікон і хочу посадити якусь ліану
На сітці трохи видно плющики, зліва сумах, правіше кущик чахнучого хеномелесу який я намагалась оживити пересадкою. 
|
Плющ перенести на весні у тінь. Росте по-віль-нооо. Дуже. Надземна частина може легко вимерзнути будь-якої зими. Потребує укриття агроволокном. На стіну, тим паче південну не годиться. Так само погано там і хостам. Але вони хоч не вимерзнуть.
Сумах пересадити подалі від будь-якого фундаменту. Дерево красиве. Але кореневий агресор. Можна трохи не вслідкувати і буде … ліс. Тим паче, що може кинути кореневі відростки й прорости у хаті. Небезпечно. Гарної тіні це дерево не утворює.
Мої рішення подібного питання було таке:
Багато років, поки не було нічого кращого, садила кручені паничі. Краще себе проявляли прості сорти іпомеї. Голубі, сортові зацвітали досить пізно.
https://www.google.com.ua/search?q=%...hrome&ie=UTF-8
Фіолетові, рожеві, сині сіяла прямо в ґрунт наприкінці квітня – початку травня. Зацвітали десь за 6 – 8 тижнів. Сіяла густо. У підкришшя чоловік набивав цвяхи, на які прив’язували капронову нитку. ЇЇ низ опускали до землі. На землі ближче до стіни будинку поряд з сіянцями клали рівну не дуже товсту деревину. До неї прив’язували усі капронові нитки. Декілька перших рослин направляли рости по них. Була суцільна зелена стіна. Щоранку вона розцвітала квітами.
Тепер на цьому місці ростуть у мене персики. Тільки не привиті, а сіянці. Такі дерева більш довговічні. Вони вищі, гарно справляються з задачею затінення й захисту від сонця. Весною дуже красиво квітують. Дерево красиве, ніжне, гарно поєднується з будь якими декоративними. Якщо хочете, то це наша сакура. Швидко ростуть у таких умовах. Рано дають плоди. Перші вже їм десь після 15 – 20 червня.
Можна спробувати черешню, грушу сформувати на стіні.
Із хвойних на такому місці гарно будуть рости сосна, сосна кедрова (краще не сибірську, а все-таки далекосхідну, корейську), ялівець, модрина. Можна спробувати кедр гімалайський.
Текома (кампсис) не підійде з тієї ж причини, що й сумах.
Або клематиси, вибирати можна будь-які що сподобалися. Головне підібрати ті, що квітують доволі довго і гарно ростуть на сонці. Краще дрібноквіткові. вони можуть скласти основу, по них великоквіткові. Я саджу клематиси як англійці. В одну посадкову яму декілька шт. Кольори можна підібрати у тон чи контраст. У ножки посадити можна якийсь ґрунтопокривний, флокси або декоративний кущ. Над композицією можна подумати.