Я вчора тут прочитала що бузок легко прививати і тепер знаю з чого почну вчитись прививкам
Дано: в Черкасах перед під'їздом росте уже майже 30 років бузок, який мій дідусь привіз від своєї батьківської хати в полтавській області. Діда вже давно нема, а його бузок радує весь район.

Я не знаю шо то за сорти, впевнена на 100% що не привиті, бо відкопувались відростки у селі. Ростуть більше деревом, ніж кущами, порослі дають не багато, точніше - мало. У мене завжди була мрія переїхати в приватний будинок і відкопати собі від тих кущів росточки. Для мене це дуже принципово - саме цей дідусевий бузок зберегти собі.

Але тепер у нас у будинку ОСББ і браві хлопці з мотокосами уже два роки викошують всю поросль навколо дерев

При чому після 1 разу просили більше не робити так восени, а восени і цієї весни косили вже інші хлопці, такі ж браві. Коротше, я попрошу маму глянути, раптом там десь шось вціліло і швидко його відкопати у березні, поки люди з косами не прийшли, але мабуть простіше буде нарізати черенків.
Тут у мене є куток зарослий порослю бузку (мабуть колись тут був великий кущ, його зрізали і пішли рости лозинки) і є ще величезний, нічим не видатний кущ-дерево в іншому місці, від якого теж росте поросль. Я так думаю що це якийсь самий звичайний бузок, який я так зрозуміла - найкраща підщепа для сортового.
Тему цю читала - звісно не всю, пошуком про прививки по ній ходила. Що поки що собі придумала зробити:
1. У лютому-початку березня прошу маму нарізати з кущів черенки і зберігати їх у холодильнику.
2. У березні відкопую скільки мені треба побігів із порослі звичайного бузку що тут у мене росте і саджу їх на сонячне і зручне місце. До літа вони приживаються (або ні)
3. У кінці весни-влітку тренуюсь на піддослідних прищеплювати сортовий бузок на поросль.
4. Чекаю цвітіння через ??? років?
Окремо
5. Частину нарізаних черенків (краще відірваних з п'яткою) пробую вкорінити і тоді у мене буде кореневласний бузок того сорту що садив мій дід? це так працює?
Буду вдячна якщо хтось вкаже на помилки, поправить думки в потрібний бік або підкаже що я пропустила. Час до лютого ще є, я звісно ще буду вивчати цю тему, але хочеться уже скласти план дій із допомогою досвідчених людей :)