Цитата:
Сообщение от Slavko
ІМХО в підручнику з помології таке написано про результати випробувань у степовій зоні. В Києві (звідки було питання) РС на кінець вересня точно не визріє.
|
1.Помологія. Яблуня / під загальною редакцією Кондратенко П.В., Кондратенко Т.Є., стор.421 дослівно-
В Лісостепу України знімальна зрілість плодів настає в кінці вересня-на початку жовтня, споживча-у грудні. Опис наведено за результатами
багаторічних досліджень в Лісостепу України.
2.Так ніби я і не закликаю збирати зимові яблука у вересні, навпаки, розказую, що самі збирали цей сорт в кінці жовтня

. Орієнтуватись на підручники, посібники та інші літературні джерела потрібно, але важливо враховувати і кліматичні умови кожного року, типи грунтів, підщепу, спосіб ведення садівництва і т.д. Хімічні дослідження мені робити проблематично, так як і підраховувати суми активних та ефективних температур щороку, тому у виборі строків зйому опираюсь на свої смакові рецептори, візуальний огляд і т.д.
Цитата:
Сообщение от Slavko
А цього року була аномальна спека? Наче температура вище +30 була в сукупності днів 12, то й то з перервами на дощ? (про Хмельницьку область також можу казати - я там якраз у серпні картоплю копав у тещі))
|
Біля 40 градусів на Хмельниччині протягом тижня на початку серпня (в цей час Ви картоплю іще не вибирали)-це не є норма для нашої зони;
+50 в кінці серпня в південних областях-це також відхилення (форумчани неодноразово виставляли світлини своїх градусників у ФБ);
Згоріти в кінці вересня до кісток у Херсоні (із застосування кремів від опіків із захистом 40) протягом нетривалого перебування на сонці в ранкові часи і 3 рази змінити шкіру-це також аномально (говорю, як жертва опіків

).
Деякі осінні сорти у нас в цьому році достигли (набули споживчої стиглості) на початку серпня, разом із літніми сортами, деякі зимові почали осипатись іще у вересні...Так що рік на рік не виходить. Читаємо дані багаторічних досліджень + робимо поправку на погодні умови року.