Показать сообщение отдельно
Старый 12.10.2017, 22:54   #2576
фотограф
Увлеченный

Поблагодарили 1,166 раз(а) в 250 сообщениях
фотограф has much to be proud ofфотограф has much to be proud ofфотограф has much to be proud ofфотограф has much to be proud ofфотограф has much to be proud ofфотограф has much to be proud ofфотограф has much to be proud ofфотограф has much to be proud ofфотограф has much to be proud of
По умолчанию Re: Домашнее сыроделие. Кисломолочные продукты в домашних услових.

Як і обіцяв - про синій сир.
Перша частина не варта уваги, робимо простий сир типа "адигейського", заквсили, порізали, трохи погріли, трохи помішали - відкинули на тканину чи друшлаг. Закваска без різниці, фермент який у кого по інструкції.Плісняву не додаємо! Залишаємо обезвожуватися наш сир без пресування, я роблю це у каструлі, періодично зливаючи сироватку, яка відходить. Частіше я роблю це у другий половині дня. Залишаю сир до наступного дня, бажано у холодильнику, якщо дуже жарко.

Наступного дня кришимо те що є приблизно так, не хвилюйтесь що він сухий, після соління намокне

Зважуємо зерно, беремо від цієї маси 2,2%. Це вага солі, яку ми будемо додавати(але мені солоний, я потроху зменшую кількість). Додаємо у сіль плісняву . На приблизно 3 кг я використовую стільки - дуже мало,

перемішуємо плісняву з сіллю, додаємо у зерно, мішаючи добре у каструлі, чи де ви це робите
Насипаємо зерно у форму. Ці форми на фото погані, але згодяться на крайняк. Вони конусом, погано перегортати, краще якусь трубу знайти

Хвилин через 15-20 перегортаємо перший раз, а далі ще декілька разів.
Так, у формах сир в мене стоїть десь добу

потім ще десь добу підсихає аж до сухого, у квартирі, у теплі

Це дуже важливий етап, на момент відправлення сиру на визрівання, він повинен бути не мокрий, залишки вологи я вимочую серветками інколи. Якщо сир буде мокрий, він буде м'який і із-за цього, він буде і далі спресовуватися під своєю вагою і всі внутрішні пори закриються, і крім того, на вологому сирі почне рости всіляка зараза, яка не дасть розвиватися синій плісняві.
Далі сир йде у холодильник, чомусь, у маленькому просторі пліснява росте погано, тому в мене великий контейнер, на всю полицю холодильника

Перші дні я продовжую забирати вологу - на дні серветки, витираю з кришки, стінок. Потім залишаю сир у спокою, поки не почне рости пліснява, потім роблю дірки і знов дуже туди не заглядаю, хіба що інколи перегортаю.
Після доброго розростання плісняви треба підсушувати сир - чи відкривати контейнер, чи знов серветки, збирати вологу з стінок контейнера. Цей процес у всіх буде різний, головна суть - спочатку сир у сухий, щоб не пресувався та на ньому не росла інша культура, потім, з появою синьої плісняви ми підвищуємо волого, щоб вона добре розросталася, а потім знов зменшуємо вологу, щоб після відмирання синьої плісняви, на поверхні не утворювалася слізь, сир не розмокав та не псувався.
Закваска, температура утворювання сгустку, я вважаю, зовсім не має ніякого значення, головне зробити сир з внутрішніми порами, та забезпечити ріст плісняви.
фотограф вне форума   Ответить с цитированием
11 пользователя(ей) сказали cпасибо:
Alllla (13.10.2017), fialkanata (13.10.2017), flowerss (12.10.2017), George_0705 (13.10.2017), Liliya (14.10.2017), Marta (13.10.2017), melusina (13.10.2017), Moonvalley (13.10.2017), Renka (13.10.2017), stolbchenko (13.10.2017), Ветка (12.10.2017)