Цього року помідорки як ніколи - і засмучували, і радували... Засмутила своя розсада - вся загинула від вертицильозного в'янення... Мені вже й нічого не хотілось. А потім згадала про форум томат-помідор, що там П. Надійка є, яка в профілі вказала "7 км від Трускавця". От я до неї і написала. І виявилось, що ми взагалі майже сусіди! П. Надійка ласкаво поділилась зі мною своєю розсадою, ось так опинилось в мене 30 сортів помідорів, про деякі я навіть і не чула... На жаль, через обставини багато уваги не змогла їм приділити, але з липня помідори ми не купуєм, а смакуєм, ще й родичів-сусідів-знайомих дивую, що й таке буває.
Ось такі помідорки:

І опишу трошки. Ще раз уточнюю - помідори росли майже без догляду, тому мій опис може не відповідати справжнім можливостям сорту...
1. Фіолетовий коньяк - смачні, великі, трохи водянисті.
2*. Арбузний - красивий темно-рожево-бурі з зеленими полосами, середнього розміру, смачні, соковиті, врожайний.
3*. Балерінка - рожеві лампочки, врожайний, малій дуже сподобались.
4*. Жар-гарячі вуглі- дуже великі, смачні, дуже сподобались.
5. Масл. чорний - смачні, у мене не дуже врож.
6*. Оранжевий гігант - (описувала у сортах) великі, дуже смачні, консистенція хурми, обов'язково посаджу ще.
7*. Сосулька ізумрудна - ледь не пропустила стиглість, дуже смачні, красиві.
8*. Лихач Вілс - супергарні, всі рівненькі, однакові, кругленькі, рожеві, смачні, врожайні.
9. Три пісні - врожайні, добрі на смак, з кислинкою, біколор, м'ясисті, водянисті. Як на мене - зам'які.
10*. Сосулька шоколадна - смачні, достигли пізніше, ніж інші сосульки, трохи тріскали, і як у банку - завеликі.
11*. Голуба прелесть - у мене було тільки 2 помідорки, але вони були смачні, красиві, темно-фіолетова шкірка, під нею -темно-рожева м'якоть.
12*. Гіганта Зента Семі - дуже смачні, пізні, врожайні, призібрані, смак - помідорний.
13*. Сосулька біла - гарні, світложовті, смачні з кислинкою, врожайні, ростуть гронами.
14*. Жовтий виноград - Суперсмачні, солодкі, хрусткі круглі черрі, врожайні, дуже сподобались.
15. Брисколіно Ф2 (з гібриду) - врожайні, гронами, тенік, тверді, смак солодкий.
17*. Herodes - дуже сподобались, серцевидні, врожайні, смачні, м'ясисті, мало насіння.
18*. Berkley Tie Dye Heart - дуже гарні, триколор з мідно-золотисто-зеленкуватими смугами, смачні, врожайні.
19*. Колокольчик - лампочки (менші, ніж балерінка), колір червонувато-оранжевий, гронами.
20*. Серце буйвола - перші плоди були найбільші, наступні звичайних розмірів, смачні, солодкі, плотні, насіння відходить від стінок. Після дозарювання - червоного кольору.
21*. Чорний трюфель - перші плоди сподобались найбільше з усіх на смак, врожайні, гарна форма.
22*. Солодкий Кеседі - (писала в сортах) красивий, форма цікава, золотисто-зеленкуваті смуги, смак добрий, врожайні, гронами, високі.
23?. Tidwell German - у мене майже не вродив, але на смак були добрі, невеликі, рожеві. Спробую ще раз?
24. Дснао? - врожайні, циліндричні. Смак я не зрозуміла (трохи засухі).
25. Ільді? - виріз разом з серцем буйвола, дрібненькі черрі з носиком, солодкаві, водянисті, осипаються, ростуть гронами.
26. Чорний шоколад - смачні, помідорний смак, врожайні.
27. Бавринські - смак 4, мало насіння, м'ясисті, врожайні. Як на мене - зам'які, дістали опіки від сонця.
28. Клубника немецкая - дуже смачні, м'ясисті, у мене маловрожайні.
29*. Цукрова сливка червона - велика сливка, на диво смак на 5, сахариста.
30*. Роза Стаса - великі, смачні, м'ясисті, серцевидні. Але Геродес сподобався набагато більше.
Якось так. Повторю - це все моя суб'єктивна оцінка сортів.