Цитата:
Сообщение от Ветка
Діма, а як ти гадаєш сири з великими дирками треба строго 2-3 неділі в теплі держати, або, як роздулись, то можна повертати в холод...я оце думаю, зараз жара і вчора поміряла т. в кімнаті, де вони в мене лежать, а там під 30, може це дуже жарко для них, або вони в мене вдалі получілися, або я багато пропіонок поклала,або дуже жарко, але надуваються вони чудово...аби там розривів в середені не було...вчора в групі в фб мені сказали, що я дуже багато наперла в них припіонків і їх дуже розпирає....але клала наче по рецепту...ще замітила, що деякі починають "пухнути" ще в холоді, а потім в теплі бистренько збільшуються, а ось у мене є емменталь один і аля ярлберг (такий як я вчора маленький розрізала, тільки більший), так от вони лежали в теплі майже 3 неділі і тільки в кінці почали надуваться, в чому цікаво причина? Мені дуже подобається їх смак, майже пів сира вже сама з"їла...що не сподобалось- скоринка має класний аромал, а от смак прогорклого масла, може їх витирати потрібно, коли вони стікають маслом...зараз у мене гріється маасдам з козиного молока, так вже калюжа масла натекла...
|
Не знаю точно, пару тижнів завжди тримаю. Треба ж, щоб не тільки дірки, а і смаку набрався сир. Що до дірок - я вже якось втратив цікавість - є і нормально. А які вони мені стало байдуже. Смак добрий, все влаштовує... У тому році, коли робив менші голівки, такого результату не було. Може від розміру ще залежить. Точно знаю, що від кількості пропіоніків не залежить, як він буде роздуватися. Залежить від наявності коринки та щільності сиру.І умов для росу, у самому сирі, чи не перекис. Чи шарик надувати, чи грілку - є різниця

Зроблений по технології Емменталю, роздувається дуже красиво та помірно, на відміну від промитих малотемпературних сирів. Роби великій розмір, тоді буде стабільніше. Навіть з 25 літрів мало однакового сиру виходило, а ось з 38 зовсім інша річ ( це про тверді, плісняві і з 10 можна

) Що до смаку масла - я мажу латексом, а потім латекс зчищаю, може разом з тім маслом, бо такого критичного присмаку немає. А якщо не мажу латексом, то там росте синя пліснява з часом,

, я її теж перед розрізанням сиру добре змиваю, зчищаю - теж мабуть з маслом...